Kam s použitými rúškami a rukavicami? Do vrecúška a do zmiešaného odpadu

Jednorazové rúška a rukavice patria do bežného odpadu. No treba ich zabaliť. Pri nesprávnej manipulácii totiž dokážu kontaminovať odpad aj na niekoľko hodín či dní. Narábať s nimi treba opatrne.

01.04.2020 15:50 , aktualizované: 18:33
debata (5)

VIDEO: Premiér Igor Matovič a hlavný hygienik Ján Mikas vo videu radia, čo urobiť s použitým jednorázovým rúškom.

Video

Najdôležitejšia je pritom správna likvidácia. To platí aj pre ochranné odevy.

„Domácnostiam s infikovanými členmi sa odporúča všetok odpad ukladať do vriec, tie uzavrieť a z dôvodu limitovanej životnosti vírusu vyhodiť do nádob až s určitým časovým oneskorením, a to 24 až 72 hodín,“ povedala analytička Wood & Company Eva Sadovská. Vychádza pritom zo štúdie časopisu New England Journal of Medicine. Podľa nej vírus z plastového povrchu zmizne až po 72 hodinách V prípade kartónu sa časový horizont pohyboval okolo 48 hodín.

„V aktuálnej situácií je treba k vytvorenému odpadu pristupovať čo najzodpovednejšie, teda prispieť k tomu, aby bol zneškodnený čo najhygienickejšie. A to bez ohľadu na to, či ide o odpad človeka infikovaného vírusom alebo nie,“ povedala pre denník Pravda Sadovská.

To isté radí na svojom webe aj spoločnosť OLO, ktorá odvoz odpadu zabezpečuje. Odporúča tiež takto kontaminovaný odpad radšej netriediť. A hádzať ho do nádob určených na zber komunálneho odpadu. A to aj napriek tomu, že personál spoločnosti používa ochranné rúška a rukavice. Môže to však znížiť riziko prenosu nákazy.

Spaľovanie je najbezpečnejšie

Energetické zhodnotenie takéhoto odpadu v zariadeniach ZEVO, ktoré sa deje pri teplote 900 °C, je podľa Sadovskej najhygienickejšie. „Je to teplota, ktorá spoľahlivo zlikviduje akýkoľvek živý organizmus, vrátane vírusov. Preto vlády v krajinách, kde zariadenia ZEVO existujú, požadujú zabezpečenie ich plnej prevádzkovej kapacity,“ povedala analytička.

Na Slovensku máme dve takéto prevádzky, jednu v Bratislave a jednu v Košiciach. Zvyšok Slovenska je stále odkázaný na skládkovanie. Aj preto OLO posunulo plánovanú odstávku už existujúcej prevádzky v Bratislave. Tá v súčasnosti pracuje naplno.

Odpad za bežných podmienok pomáhajú vo svete spaľovať aj cementárne. No väčšina z nich je teraz zavretá, čo situáciu likvidácie odpadu komplikuje.

Odpady sú priorita

Práve odpadové hospodárstvo sa stáva kľúčovou témou pri pandémii. Za bežného režimu dokáže jednotlivec na Slovensku vyprodukovať 1,2 kilogramu odpadu denne. Vyplýva to z údajov Štatistického úradu. V súčasnej situácii je však možné, že sú čísla o niečo vyššie. Množstvo odpadu zvyšujú aj jednorazové rúška a rukavice.

Na problematiku odpadu pred niekoľkými dňami upozornila aj OSN. Vo svojom vyhlásení požiadala vlády, aby jeho likvidáciu považovali za naliehavú a nevyhnutnú verejnú službu. A to tak, aby sa znížili prípadné sekundárne vplyvy na zdravie a životné prostredie. S tým však súvisí aj správne vyškolenie a ochrana personálu, ktorý dané služby poskytuje. Vlády niektorých štátov to do svojich opatrení zahrnuli, iné sa na problematiku pozreli len okrajovo.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #odpad #koronavírus #jednorázové rúška