V lesoch SR sa nachádza milión kubíkov dreva napadnutých lykožrútom

V slovenských lesoch sa aktuálne nachádza viac než milión kubíkov popadaného dreva, ktoré je živnou pôdou pre výskyt lykožrúta. Lesom tak hrozí premnoženie hmyzu, ktorý by mohol infikovať aj zdravé stromy. Uviedlo to Národné lesnícke centrum (NLC) v tlačovej správe, ktorú zaslal Ján Lichý z odboru komunikácie centra.

23.03.2020 13:13
les, vyrub stromov, strom, ekologia, rubanisko, Foto:
debata (7)

Lesníci upozorňujú, že kalamitné drevo sa nachádza prevažne v lesoch, ktoré sú v 2. a 3. stupni ochrany, takže bez povolení zo strany príslušných orgánov majú zviazané ruky a nemôžu konať. Škody by podľa nich mohli dosahovať milióny eur.

Aby sa premnoženiu lykožrúta zabránilo, je potrebné popadané kalamitné drevo spracovať. Podľa NLC však Štátna ochrana prírody (ŠOP) lesníkom potrebné opatrenia zakazuje. „Bez ohľadu na aktuálnu ekonomickú alebo právnu situáciu je základným nevyhnutným a absolútne rozhodujúcim opatrením na zabránenie lykožrútovej kalamity spracovanie takto napadnutého dreva,“ informuje centrum.

Zároveň dodáva, že čas je jedným z rozhodujúcich faktorov, ale dôležité povolenia na spracovanie dreva zo strany väčšiny kompetentných orgánov neprichádzajú. Niektoré štátne orgány zase spracovanie dreva povolili, avšak v termíne od augusta či neskôr. „Z pohľadu ochrany lesa sú opatrenia proti lykožrútovi vykonané neskoro úplne zbytočné, pretože v tom období budú napadnuté ďalšie okolité zdravé stromy, a to v počte niekoľko násobne prekračujúcom počiatočný stav,“ dodáva NLC.

Lesnícka ochranárska služba (LOS) upozorňuje, že súčasný stav v tejto oblasti je legislatívne nastavený tak, že dôjde v krátkej dobe k veľkému premnoženiu podkôrneho hmyzu v smrekových lesoch, ktoré sa nebude dať zastaviť bez veľkých národohospodárskych strát. Krajina tak môže prísť o milióny eur zničením kvalitného dreva stojaceho v našich smrekových hospodárskych lesoch.

NLC je štátna príspevková organizácia, ktorá organizačne podlieha Ministerstvu pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV SR). Metodicky ju usmerňuje Sekcia lesného hospodárstva a spracovania dreva MPRV SR. NLC vzniklo 1. januára 2006 zlúčením troch príspevkových organizácií, ktorými boli Lesnícky výskumný ústav Zvolen, Lesoprojekt Zvolen a Ústav pre výchovu a vzdelávanie pracovníkov lesného a vodného hospodárstva SR Zvolen. NLC sa zaoberá lesníckou vedou, výskumom v oblasti lesného hospodárstva, poradenstvom, vzdelávaním v oblasti lesníctva a praktickým vykonávaním lesného hospodárstva.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Lesy SR #lykožrút