Odpad zdražie aj na budúci rok

Drahší odpad – a to už od budúceho roka. Za všetkým je novela zákona o odpadoch z jesene 2019. Podľa nových pravidiel bude totiž musieť všetok neseparovaný odpad pred uložením na skládke prejsť mechanickým dotrieďovaním. A to nie je všetko. Obce potrápi aj druhá novinka. A to povinnosť odvážať kuchynský odpad minimálne raz do týždňa.

06.03.2020 11:54
debata

V nasledujúcich rokoch by tak po zavedení oboch opatrení mohlo dôjsť k zvýšeniu nákladov na jednu tonu komunálneho odpadu na 90 až 100 eur. "Zmeny cien opäť pocítia vo svojich peňaženkách aj bežní ľudia v oblastiach, kde odpad končí výhradne na skládkach,“ povedala analytička Wood & Company Eva Sadovská. A to podľa nej až na 80 percentách územia.

Preberanie odpadu pred vyhodením na skládku si totiž bude vyžadovať nemalú investíciu. Obce tak čakajú náročné zmeny. „Slovensko s ročnou produkciou skládkovaného komunálneho odpadu na úrovni zhruba 1,2 milióna ton bude potrebovať desiatky zariadení na dotrieďovanie, čo znamená investície vo výške asi 360 miliónov eur,“ povedala Sadovská.

Po novom by sa mali oddeliť zrecyklovateľné materiály ako kov, plast či textil. A tiež biologicky rozložiteľné zvyšky potravín. Tie potom poputujú do kompostárne, bioplynovej stanice alebo do zariadení na energetické využitie.

Lacný nebude ani odpad z jedální pod správou miest a obcí. Zber triedeného odpadu sa totiž rozšíri o ďalšiu zložku. Náklady tak opäť pôjdu hore. „Celkové výdavky na spracovanie sa odhadujú v rozmedzí 25 až 50 eur za tonu spracovaného kuchynského odpadu,“ povedala Sadovská.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #odpad #recyklácia