Poplatky za smeti stúpli. Máme viac recyklovať

Za odpad sa platí viac. A to vo väčšine miest či obcí. Začiatkom nového roka tak museli domácnosti opäť siahnuť o čosi hlbšie do svojich peňaženiek. Tentoraz však za to nemôže len zvyšovanie cien plynu či vyššia daň z nehnuteľností, ale aj zvýšenie ročných platieb za odpad.

06.03.2020 06:00
debata (26)
infograf, plasty

V niektorých samosprávach stúpol poplatok za vývoz komunálneho odpadu aj o desiatky percent. Dôvod? Protiskládkový balíček z januára 2019. Ten totiž zvýšil poplatky za uskladňovanie odpadu na skládkach. Od budúceho roka začne platiť novela zákona o odpadoch, ktorá zavádza pre obce ďalšie povinnosti. Počítať sa tak dá s ďalším zdražením.

Takmer o desať eur na hlavu

V niektorých obciach a mestách je už zvyšovanie poplatkov v plnom prúde, inde sa zmeny chystajú postupne.

Hore išli poplatky za odpad v Prešove. Je za tým rozdiel medzi príjmami za odvoz komunálneho odpadu a reálnymi výdavkami mesta. Tie totiž výrazne stúpajú, vysvetľuje hovorca Prešova Vladimír Tomek. „Len v roku 2018 mesto Prešov zaplatilo za nakladanie s odpadmi takmer o 1,5 milióna eur viac, ako vybralo na príslušných poplatkoch,“ povedal. Poplatok preto zvýšili o 9,45 eura na osobu.

Zdražovanie sa nevyhlo ani Košiciam. Priplatia si hlavne obyvatelia bytoviek. Poplatky za odvoz komunálneho odpadu im stúpli o 5,51 eura. Po novom tak platia 36,86 eura.

Pre rodinné domy sa poplatok za odvoz 110– či 120-litrovej zbernej nádoby zvýšil o 52 eur na 160 eur ročne. Mesto by tak podľa hovorcu Vladimíra Fabiana mohlo získať niečo vyše 2,3 milióna eur. Zvyšok služieb súvisiacich s nakladaním s komunálnym odpadom by doplatilo z vlastných zdrojov.

Do väčšieho triedenia nás tlačí Brusel

Slovensko má byť zelenšie! Všetky opatrenia, či už nový odpadový zákon z minulého roka, alebo zvýšenie poplatkov za odpad, majú motivovať. Ľudia jednoducho majú viac triediť. Slovensko totiž musí do roku 2035 splniť recyklačné ciele Európskej únie. Recyklácia by sa tak mala zvýšiť na 55 až 60 percent všetkého vyprodukovaného odpadu.

Je to však ešte dlhá cesta. Podľa údajov Eurostatu z roku 2016 patrí Slovensko medzi členské štáty s najnižším podielom recyklovaného či kompostovaného komunálneho odpadu. Pohybujeme sa niekde okolo 23 percent.

Hoci miera skládkovania na Slovensku za posledné roky klesla, veľa sa nezmenilo. Na skládkach končí rovnaké množstvo odpadu – a to takmer 66 percent. Pýšiť sa nemôžeme ani energetickým zhodnocovaním odpadu. Na to určené zariadenia máme totiž len v Bratislave a v Košiciach. Aj z týchto dôvodov Slovensko ani zďaleka nekopíruje trend EÚ a hodnoty skleníkových plynov z odpadu sú o pätinu vyššie ako pred 25 rokmi.

Nové skládky aj linka na bioodpad

Poplatky za odvoz odpadu išli od januára 2020 hore aj v Žiline. Poslanci mestského zastupiteľstva odsúhlasili ich zvýšenie o 6,43 eura. Po novom sa tak platí 27,60 eura. „Nárast poplatku súvisí so zvýšením celkových nákladov samosprávy, ktoré so zberom, s uskladnením a likvidáciou odpadov súvisia,“ povedal hovorca mesta Vladimír Miškovčík. Žilina však chystá nemalé investície. V pláne je otvorenie dvoch nových zberných dvorov, výmena smetných nádob, ale aj investícia do spracovania biologicky rozložiteľného odpadu.

Rovnako sú na tom aj v Banskej Bystrici. Poplatky v strede Slovenska zdvihli o 3,65 eura na rok. Pripisujú to hlavne náročnejším požiadavkám súvisiacim so zberom komunálneho odpadu. „Ide hlavne o požiadavku na emisnú normu vozidiel, budovanie stojísk polopodzemných kontajnerov, dočisťovanie stojísk nádob, umývanie nádob a podobne,“ povedala hovorkyňa Banskej Bystrice Zdenka Marhefková. Pre podobné dôvody sa v Nitre poplatky za odpad zvýšili o päť eur, dostali sa tak na 30 eur.

Po starom

Výnimkou je len Bratislava. „Pokiaľ ide o poplatky za komunálne odpady, hlavné mesto neuvažuje o zmene ich sadzieb v nasledujúcom období,“ povedal hovorca mesta Peter Bubla. Tento rok sa však zvýši suma, ktorú mesto platí za uloženie odpadu na skládku. A to z pôvodných 10 na 13 eur na osobu. Zvyšovanie poplatkov do budúcnosti preto nie je vylúčené.

V súčasnosti sumu, ktorú obyvatelia hlavného mesta ročne zaplatia za odvoz komunálu, ovplyvňuje viacero vecí. Ak ide o obyvateľov v obytnom dome, správca sumu vypočítava na základe počtu zberných nádob, ktoré má objekt v prenájme. Podľa magistrátu hlavného mesta stojí jednorazový odvoz 110– či 120-litrovej zbernej nádoby vyše troch eur. Ceny sa však v rámci ulíc a aj mestských častí môžu značne líšiť.

© Autorské práva vyhradené

26 debata chyba
Viac na túto tému: #odpad #recyklácia #separovanie