Epidémia koronavírusu prispela k dočasnému zníženiu emisií v Číne

Čína je najväčším svetovým producentom oxidu uhličitého, emisie sa však vďaka novému typu koronavírusu v prvej polovici februára znížili až o 25 percent, dokladá štúdia. S odvolaním sa na analýzu, ktorú dnes zverejnil odborný server Carbon Brief, o tom informovala agentúra AFP.

19.02.2020 19:31
debata (10)

V Číne každoročne na prelome januára a februára klesne výroba, krajina počas osláv čínskeho Nového roka na týždeň uzavrie stavby a obchody a väčšina závodov obmedzí prevádzku. Prázdniny tak majú po celej krajine významný krátkodobý vplyv na dopyt elektriny, produkciu aj na objem emisií.

Tento rok však čínske úrady kvôli koronavírusu prázdniny predĺžili o ďalších desať dní až do 10. februára a mnoho tovární zostalo aj potom zatvorených. Za posledné dva týždne (od 3. do 16. februára) emisie CO2 v Číne dosiahli 300 miliónov ton, uviedol analytik a autor správy Lauri Myllyvirta z fínskeho Centra pre výskum energie a čistého ovzdušia (CREA). Za dva týždne po novoročných sviatkoch minulý rok krajina do ovzdušia vypustila 400 miliónov ton.

„Zníženie spotreby uhlia a ropy viedlo k poklesu emisií o 25 percent za porovnateľné obdobie,“ uvádza Myllyvirta. To podľa neho zodpovedá zhruba šiestim percentám celosvetových emisií. Spotreba uhlia v elektrárňach klesla podľa CREA na najnižšiu úroveň za posledné štyri roky a produkcia oceliarní je za uplynulých 14 dní na najnižšej úrovni za posledných päť rokov. K celkovému poklesu emisií prispelo aj obmedzenie osobnej aj hromadnej dopravy. Napríklad čínska vnútroštátna letecká doprava vo februári klesla o 70 percent v porovnaní s predchádzajúcim mesiacom.

Nie je však pravdepodobné, že podobný stav vydrží aj potom, čo táto druhá najväčšia svetová ekonomika obnoví výrobu, poznamenáva Myllyvirta. Najmä ak Peking podobne ako po svetovej finančnej kríze v roku 2008 prijme stimulačné opatrenia, ktoré naopak produkciu CO2 zvýši. Nový typ koronavírusu, ktorý sa objavil vo stredočínskom meste Wu-chan na konci minulého roka, si doteraz vyžiadal 2000 obetí a cez 75 000 nakazených, prevažne v kontinentálnej Číne. nim mka

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #emisie #koronavírus