Ochranári bojujú o Morské oko. Ministerstvo snahy o výstavbu popiera

Klenot Vihorlatu – Morské oko je vraj ohrozené. Ochranári tvrdia, že sa tam má stavať a poľovať. Ministerstvo životného prostredia to odmieta. Na záchranu jazera spustilo lesoochranárske združenie VLK aj hromadnú pripomienku. Doteraz ju podpísalo takmer 50 tisíc ľudí.

15.02.2020 09:00
Morské oko Foto:
Morské oko
debata (18)

Za všetkým je návrh rezortu životného prostredia, ktorý upravuje hranice terajšej prírodnej rezervácie Vihorlat.

Sporných je podľa ochranárov 30 hektárov okolo jazera, ktoré chce zelené ministerstvo vyňať z oblasti s najvyšším piatym stupňom ochrany. Návrh je teraz v pripomienkovom konaní, ktoré sa má skončiť tento pondelok.

Morské oko, ktoré sa v minulosti nazývalo aj Veľké Vihorlatské jazero, je tretím najväčším prírodným jazerom na Slovensku. Od roku 1984 patrí jeho vodná plocha spoločne s okolitými lesnými porastami do Národnej prírodnej rezervácie Morské oko chránenej najvyšším piatym stupňom ochrany. To by sa malo zmeniť.

V spornej zóne je asfaltová cesta, kaštieľ, dve chaty a informačné stredisko Štátnej ochrany prírody. Tie však tŕňom v oku ochranárov nie sú. Za problém považujú zníženie ochrany pre časť vodnej plochy a 20 hektárov okolitých lesných porastov. Obávajú sa, že by na danom území mohlo dôjsť k výrubu a nekontrolovateľnej výstavbe. Pri štvrtom stupni ochrany je totiž jej začatie podmienené len písomným súhlasom. Zakázaný nie je ani individuálny lov zvierat a ťažba dreva prírode blízkym spôsobom.

Ministerstvo ale developerský zámer na danom území odmieta. "Žiadnu ambíciu stavať chaty neevidujeme a keďže ide hlavne o vodnú plochu a cestu, ide skôr o akademickú diskusiu,“ povedal hovorca rezortu životného prostredia.

VIDEO: Morské oko je unikátom svojho druhu. Pozrite si rozhovor so starostom obce Remetské Hámre Marekom Kondžurom z leta 2019, ktorý vám o tomto skvoste povie viac a zároveň prezradí aj niekoľko ďalších lokalít v okolí, ktoré sa oplatí navštíviť.

Video
Viete, kde nájdete Morské oko?

Ochranári: poľovačky a výstavba

Ochranári vidia za presunom časti územia do štvrtého ochranného stupňa snahy o rozšírenie výstavby. Ministerstvo životného prostredia ani Štátna ochrana prírody (ŠOP) nepredložili žiadne dôvody, pre ktoré by časť územia mala stratiť status najvyššej ochrany, tvrdí Viliam Bartuš z lesoochranárskeho združenia VLK.

Územie je chránené ako Národná prírodná rezervácia a dôvod tejto ochrany podľa Bartuša nepominul. Za návrhom vidí snahu otvoriť pár dní pred voľbami toto územie pre vybranú skupinu developerov, povolenie poľovačiek a ťažby dreva. "Dokonca aj štátny podnik Lesy SR označil toto územie v decembri minulého roku na rokovaní v Michalovciach za rozvojové,“ povedal pre Pravdu Bartuš.

Ministerstvo: je to naopak

Rezort životného prostredia tvrdenia lesoochranárskeho združenia odmieta. Tvrdí, že aktuálne vymedzenie hraníc v tomto znení schválila vláda už minulý rok. Podľa jeho hovorcu Tomáša Ferenčáka by po novom do štvrtého stupňa ochrany spadala len časť lokality, na ktorej sa nachádza asfaltová cesta, zámoček a vodná plocha jazera.

„Podľa ministerstva nemá zmysel radiť tieto objekty do absolútne bezzásahovej zóny. Ani v návrhu pre UNESCO, ktorý už vláda schválila, sme nemohli tvrdiť, že na vodnej ploche a na asfaltovej ceste rastú buky,“ povedal pre denník Pravda Ferenčák. Okrem toho je podľa neho po zmene legislatívy aktuálne štvrtý stupeň ochrany to isté, čo predtým piaty.

Ministerstvo podľa Ferečnáka teraz dokončuje Prírodnú rezerváciu Vihorlatský prales, ktorá má mať rozlohu 2,2 tisíca hektára. Pracovali na nej dva roky. V lokalite je teraz v najprísnejšom stupni ochrany 320 hektárov bezzásahového územia. No ak by bola Prírodná rezervácia Vihorlatský prales schválená, bude to až viac ako 1500 hektárov, ďalších okolo 600 hektárov by bolo v štvrtom stupni ochrany.

Štátna ochrana prírody: je to hoax

"V jadrovej zóne a striktnej nárazníkovej zóne v Národnej prírodnej rezervácii Morské oko nebude možná žiadna ďalšia výstavba ani rozvoj turistických športových aktivít typu vodných skútrov,“ tvrdí Štátna ochrana prírody. Tá označila informácie lesoochranárskeho združenia za hoax. Zvažuje aj právne kroky.

Štátny ochranári argumentujú aj dohodnutou lokalitou UNESCO. V bezzásahovej zóne by malo byť okolo 4450 hektárov. "Striktná nárazníková zóna – teda ochranné pásmo, kde nebude možné vykonávať výruby, bude mať výmeru ďalších zhruba 2325 hektárov,“ tvrdí Štátna ochrana prírody. Širšia nárazníková zóna, kde sa bude môcť hospodáriť len v obmedzenej forme, bude mať výmeru vyše 13 100 hektárov, dodáva.

© Autorské práva vyhradené

18 debata chyba
Viac na túto tému: #vlk #ministerstvo životného prostredia #Morské oko #vihorlat