Odpad kvôli obedom zadarmo pribudol len minimálne

Žiadne haldy vyhodenej stravy či tony odpadu. Obavy sa nenaplnili a pre dotáciu na stravu nakoniec stúpol počet biologického odpadu iba mierne. Zdá sa, že rodičia poctivo odhlasujú deti zo stravy. Inak im totiž hrozí, že vyhodené jedlo zaplatia. Nárok na dotáciu má len žiak, čo bol na vyučovaní a aj odobral obed.

13.02.2020 13:00
obedy zadarmo, strava, odpad Foto:
Pre dotáciu na stravu stúplo množstvo biologického odpadu len mierne.
debata (3)

Výdavky na biologický dopad stúpli v Pezinku len minimálne. „Triedne učiteľky odovzdávajú evidenciu dochádzky žiakov za svoje triedy vedúcej školskej jedálne. Dochádzka sa porovnáva s výkazom evidencie odobratých obedov,“ hovorí vedúci oddelenia školstva s sociálnej starostlivosti Mestského úradu Pezinok Milan Hýll. Na jednej škole prebieha všetko elektronicky cez program Edupage. Neodhlásené obedy musí rodič uhradiť v plnej výške, dodáva Hýll. V prípade náhlej choroby je možné odobrať jedlo v prvý deň do obedára.

Ani v bratislavskej mestskej časti Ružinov poplatky za biologický odpad nestúpli. „Neodobratých obedov je malé množstvo. Zväčša sa rozdelia žiakom formou duple,“ povedala hovorkyňa Ružinova Tatiana Tóthová.

Výrazné zvýšenie biologického odpadu školské jedálne nezaznamenali ani v bratislavskej mestskej časti Petržalka. Pomohol aj čipový systém na evidenciu obedov a dochádzky. Čipový systém využíva aj Trnava. „Elektronický systém vyhodnotí každého stravníka. Ak na stravovacom účte nie je dostatok prostriedkov, vedúca školskej jedálne informuje rodiča o výške platby,“ vysvetľuje hovorkyňa mesta Veronika Majtánová.

Žilinské jedálne fungujú cez čipy – tak presne vedia, koľko detí obed odobralo a či boli v škole. Mesto sa tak vyhlo haldám nezjedených odpadov. „V priemere školské jedálne hlásia mierne navýšenie biologického odpadu za porovnateľné obdobie predchádzajúceho roka,“ povedal hovorca mesta Žilina Vladimír Miškovčík.

Mesto Nitra využíva na vyúčtovanie neodhlásených obedov zábezpeku v sume 30 eur. „Zábezpeku evidujeme na samostatnom bankovom účte a až po neodobratí obedov ju prevádzame po skončení mesiaca na príjmový účet školskej jedálne,“ vysvetľuje hovorca Nitry Tomáš Holúbek.

Nevyčerpaná zábezpeka sa koncom školského roka vracia na účty rodičov, dodáva. Zvýšenie platieb za biologický odpad hlásili mestu len dve školy – a to priemerne o 42 eur za mesiac. „V porovnaní s minulým školským rokom stúpli ceny za odvoz biologického odpadu v priemere o 20 eur mesačne,“ povedala hovorkyňa mesta Banská Bystrica Dominika Mojžišová. Bola za tým však zmena dodávateľa, nie obedy zadarmo, dodáva hovorkyňa. A aj to len na niektorých školách. „Deti prihlasujú na stravu ich zákonní zástupcovia. To znamená, že sa minimalizuje počet neodobratých obedov,“ vysvetľuje systém v Banskej Bystrici Mojžišová. V prípade neodobratého a neodhláseného obeda platí rodič obed v plnej výške, dodáva.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #odpad #obedy zadarmo