Greta nakrúcala v Poľsku 'špinavú' elektráreň, sprevádzala ju polícia

Švédska ekologická aktivistka Greta Thunbergová v Poľsku nakrúcala film o najväčšej uhoľnej elektrárni v Európe, označovanej tiež za najväčšieho samostatného znečisťovateľa ovzdušia na kontinente.

20.01.2020 23:33
debata (18)

Do objektu ju však nevpustili, a tak sa musela uspokojiť s natáčaním z verejne prístupnej vyhliadky na elektráreň a priľahlú hnedouhoľnú baňu pod dohľadom polície. Uviedla to v pondelok poľská spravodajská televízia TVN 24 s pripomienkou, že mladá Švédka ako „hlas generácie“ inšpiruje a strháva davy.

„Švédka prišla 14. januára na vyhliadku Kleszczów, odkiaľ je vidieť povrchovú baňu a elektráreň Belchatów,“ povedala televízii Ewa Maciejewski z miestnej polície. Všetko sa podľa nej odohralo v pokoji. Belchatów sa nachádza asi 100 kilometrov severne od Katovíc.

Policajti podľa tlače sprevádzali aktivistku potom, keď ich privolali strážcovia elektrárne. Thunbergová najprv požiadala skupinu PGE, ktorej baňa a elektráreň patrí, o povolenie s nakrúcaním v elektrárni, ale firma s tým nesúhlasila.

Televízia pripomenula, že to nie je prvýkrát, keď elektráreň Belchatów zohráva rolu pozadia pre akcie ekologických aktivistov. Vlani na jej chladiarenskú vežu aktivisti Greenpeace premietali portrét premiéra Mateusza Morawieckého s nápisom Hanba. Protestovali tak proti tomu, že šéf vlády zablokoval prijatie záväzku, že Európska únia dosiahne do polovice storočia klimatickú neutralitu. Tvrdili, že táto elektráreň vypúšťa najviac emisií oxidu uhlíka v Európe.

Elektráreň Belchatów dosahuje výkon 5298 MW. Pripadá na ňu výroba pätiny elektriny v Poľsku, ktorú zásobuje takmer 11,5 milióna domácností. PGE tvrdí, že patrí medzi najmodernejšie uhoľné elektrárne na svete a že je najväčšou elektrárňou fungujúci na hnedé uhlie na svete.

Poľsko je krajinou, ktorej energetika je výrazne závislá od uhoľných elektrární. Ťažba uhlia zamestnáva vyše 80 000 Poliakov. Poľská vláda počíta s tým, že uhlie bude aj v roku 2030 pokrývať 60 percent spotreby elektriny v krajine.

Poľská vláda strany Právo a spravodlivosť sa pokračujúcemu využívaniu uhlia výrazne nebráni, hoci tunajšie ovzdušie patrí k najviac znečisteným v Európe. Ekologickí aktivisti sú presvedčení, že Varšava v prospech krátkodobých vnútropolitických cieľov zabúda na prácu na akejkoľvek skutočnej stratégii sledujúcej odklon ekonomiky od uhlia.

18 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #uhlie #Greta Thunbergová #klimatická kríza