Chemik sa pustil do biznisu, s nápadom prerazil. Jeho čistiace koncentráty nemajú obdobu

Optimalizovať výdavky a zároveň byť ekologicky zodpovedný je možné aj v takej oblasti, akou je čistiaca chémia. Prípravky na čistenie a ich plastové obaly sú významnými položkami firemných nákladov a veľkou záťažou pre životné prostredie. Riešenie ich minimalizácie priniesol Slovák, ktorý vyvinul bezkonkurenčnú alternatívu.

21.04.2024 05:00
Igor Faltičko Foto:
Igor Faltičko
debata (6)

Od 50. rokov minulého storočia do dnešných dní ľudstvo vyprodukovalo zhruba 6,3 miliardy ton plastového odpadu, z ktorého sa recyklovalo približne deväť percent a 12 percent zhorelo v spaľovniach. Zvyšok zostáva na skládkach, v riekach a oceánoch. Mikročastice plastového odpadu nájdeme v telách vodných živočíchov a už aj v tých našich. Podľa najnovších zistení sa nachádzajú aj vo vzduchu, ktorý dýchame.

Obal predáva, ale aj tvorí odpad

Na Slovensku sme už úspešne zaviedli do praxe zálohový systém na nápojové plastové PET fľaše a plechovky. Pod hrozbou vysokých pokút museli na meniace sa trhové podmienky zareagovať výrobcovia a distribútori nápojov. Plastové obaly sú však nechceným odpadom aj v sortimente čistiacich a dezinfekčných prostriedkov.

Dvakrát eko

Slovenský podnikateľ, vyštudovaný chemik Igor Faltičko vnímal rastúce množstvo použitých PET obalov čistiacich prostriedkov ako nikdy sa nekončiacu špirálu záťaže nielen pre životné prostredie, ale aj pre výdavky domácností a firiem. V spolupráci s odborníkmi z Fakulty chemickej technológie STU v Bratislave preto vyvinul rad čistiacich a dezinfekčných ultrakoncentrátov, ktoré riešia dva hlavné problémy – ekologickú aj ekonomickú záťaž používateľov.

Našli sme podstatne ekonomickejšie a pre prírodu šetrnejšie riešenie.

„Za viac ako 15 rokov skúseností v oblasti upratovacích služieb sme zistili, že lacná čistiaca chémia často čistí zle a tá, čo čistí skvele, býva zas finančne náročná. Preto sme sa rozhodli, že začneme s vývojom čistiacich prípravkov, ktoré by od základu zmenili neefektívny a neekologický spôsob ich používania. Jeho výsledkom je produktová rada ultrakoncentrátov,“ hovorí vyštudovaný chemik Igor Faltičko, zakladateľ spoločnosti CleanFit.

vrby Čítajte viac Bez internetu neprežijú ani stromy. A podľa vŕby je svet na hlavu!

Od okien až po auto

Po výskume a testovaní vyvinula spoločnosť CleanFit produkty určené predovšetkým profesionálom, a to bez vážnych dosahov na zdravie a prírodu. „Pri ich vývoji sme sa inšpirovali renomovanými zahraničnými producentmi čistiacej chémie. Našli sme podstatne ekonomickejšie a pre prírodu šetrnejšie riešenie vo forme vysokokoncentro­vaných čistiacich prípravkov namiesto bežne dostupných, priveľmi vodou riedených čistiacich prostriedkov. Naše produkty pokrývajú kompletné požiadavky profesionálnej hygieny, od čistenia okien, toaliet, podláh, tepovania, odmasťovania v kuchyniach, prania, prevoňania priestorov a bezalkoholovej dezinfekcie,“ vysvetľuje zakladateľ spoločnosti.

Ktorá firma dnes nepotrebuje šetriť?

Náklady na kvalitnú čistiacu chémiu v oblasti upratovania tvoria nemalú položku firemných mesačných výdavkov. Tento fakt si uvedomoval aj Igor Faltičko: „Výsledkom nášho vývoja sú ultrakoncentráty, ktoré je možné 10– až 40-násobne riediť vodou, čo má za následok 3– až 10-krát nižšie náklady na nákup čistiacej chémie. Napríklad náklady na prípravok na čistenie okien sa začínajú od 12 centov za liter aplikačného roztoku.“

Nový spôsob redukuje plasty

Menej nákupov prináša tiež výrazne menej plastových obalov, a to až o 95 percent. Ušetrí sa tak nielen na nákladoch súvisiacich s likvidáciou odpadu, ale znížia sa aj výdavky na prepravu, skladovanie, manipuláciu a časté objednávanie chémie oproti štandardnej čistiacej chémii. „Čistiace koncentráty dodávame v kanistroch alebo vo fľašiach. K nim máme pre klientov na ľahkú prípravu aplikačných roztokov pripravené pomôcky, ako sú systémové fľaše na opakované použitie, pumpičky na kanistre pre presné dávkovanie koncentrátov a iné pomôcky,“ spresňuje Igor Faltičko.

peru, kava, pestovatel Čítajte viac Bojujeme o kávu s klímou. Pomôže múdrosť Inkov?

"Čistiace ultrakoncentráty sú šetrné nielen k životnému prostrediu, ale aj k zdraviu, keďže sú nízkoalergénne. Všetky produkty sú bez obsahu NTA (potenciálne riziko rakoviny), EDTA (potenciálne riziko poškodenia buniek a DNA) a izothiazolinov (potenciálne riziko poškodenia buniek a alergie). Tieto nebezpečné látky nahradil výrobca ekologickými alternatívami.

„Zamestnancov, ktorí sú zodpovední za čistotu, zoznamujeme s portfóliom a so správnym riedením našich čistiacich a dezinfekčných koncentrátov tak, aby bol výsledok čo najlepší. Je to naozaj jednoduché. Ako pripraviť si rannú kávu.“

O novinku je záujem

Príležitosť nielen šetriť, ale zároveň sa podieľať na ekologickejšej alternatíve v oblasti čistenia pri zminimalizovaní spotreby plastových obalov využili už mnohé slovenské spoločnosti vrátane veľkých firiem. Prípravky využívajú aj renomované upratovacie servisy.

„Predávame úspešné produkty, ktoré nemajú na našom ani európskom trhu konkurenciu. Chceme expandovať a posilniť postavenie na domácom a zahraničnom trhu. Aj po skončení ekonomickej krízy bude potreba riešenia environmentálnych problémov a dosahov ľudskej činnosti na prírodu narastať. A my máme v rukách skutočne originálne riešenie,“ uzatvára Igor Faltičko.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #životné prostredie #ekológia #plasty #plastové obaly