Ropovod: Štát sa vzoprel župe

Samospráva sa búri proti ropovodu do rakúskeho Schwechatu, vláda však môže tieto hlasy umlčať.

09.07.2013 14:52
Prístavný most Foto:
Ropovod zo Schwechatu by mal viesť popod bratislavský Prístavný most.
debata (26)

Súčasný župan Pavol Frešo (SDKÚ) a zároveň kandidát v nasledujúcich voľbách sa totiž ostro postavil proti plánom štátu. "Myslím si, že vôľa župného či mestského zastupiteľstva, ktoré výrazným spôsobom dalo najavo, že nechce mať v meste ropovod, je zaväzujúca, lebo rovnako rozmýšľajú aj obyvatelia župy,“ vyhlásil župan.

Podobné stanovisko zaujala aj jeho konkurentka v nadchádzajúcich voľbách Monika Flašíková-Beňová (Smer), podľa ktorej trasa ropovodu vedúca popri diaľnici pretínajúcej Bratislavu nie je najšťastnejšia. „Určite sa nájdu aj lepšie varianty. Myslím si, že bude prijaté také riešenie, aby bolo výhodné finančne a prijateľné aj pre obyvateľov,“ podotkla Flašíková-Beňová.

Ostré slová proti budovaniu ropovodu v minulosti použil aj primátor Bratislavy Milan Ftáčnik (nezávislý s podporou Smeru). Občianski aktivisti zo združenia Nie ropovodu cez Žitný ostrov však tvrdia, že vláda sa už v súčasnosti pripravuje na možnosť takéhoto odporu zo strany samosprávy. „Ak by bol prijatý zákon o pomoci pri významných investíciách, hlas samosprávy by vláda mohla umlčať,“ podotýka Miroslav Dragúň zo združenia.

Jeden z predkladateľov návrhu Maroš Kondrót (Smer) to však v minulosti kategoricky odmietol. Novela má totiž pomôcť súkromným investorom, ale ropovod má stavať štátny Transpetrol.

Hovorca ministerstva hospodárstva Stanislav Jurikovič však tvrdí, že so samosprávou chce rokovať. Jedným dychom však podotýka, že v pôvodnom návrhu územného plánu bratislavskej župy bol zapracovaný koridor pre ropovod, ktorý viedol cez Žitný ostrov zo Slovnaftu do Schwechatu a zo súčasného návrhu tento návrh vypadol. Ministerstvo dalo k návrhu župy pripomienku, čím zámer župy zastavilo. „Ide o strategický projekt, a preto budeme mať čoskoro rokovanie s predsedom Bratislavského kraja,“ podčiarkol Jurikovič.

Podľa Roberta Nemcsicsa, šéfa spoločnosti Bratislava-Schwechat pipeline, spočíva strategickosť v zlepšovaní a udržiavaní ziskov Slovenska z prepravy ropy cez krajinu. „Slovnaft bude už o tri roky pripravený odoberať ropu z Maďarska, čím by výrazne zmenšil zisky štátneho Transpetrolu, a tým aj príjem do štátnej trasy. Dnes chce schwechatská OMV odoberať milióny ton ropy, na ktorej by sme mohli zarobiť nemalé peniaze,“ podotkol Nemcsics.

Investorom do projektu prepojenia Družby a schwechatskej rafinérie by mal byť podľa návrhu Transpetrol spolu s rakúskym OMV.

Nemcsics: Ropovod pôjde popod Dunaj

Robert Nemcsics, prokurista spoločnosti Bratislava-Schwechat Pipeline a bývalý minister hospodárstva, tvrdí, že v prípade vybudovania nebude prepojka ohrozovať vodu ani životné prostredie.

Čo hovoríte na to, že bratislavská župa odmieta zaradiť ropovod do územných plánov, čím fakticky môže stopnúť vybudovanie?

Neprináleží mi to komentovať.

Ak by sa však takto rozhodla, pripravovaná zmena zákona o strategických investíciách by pomohla župu obísť.

Neštudoval som ju, nie sme predkladatelia a nehovoril som o tom ani s ministerstvom hospodárstva. Ropovod je však zaradený medzi strategické investície už niekoľko rokov.

Aktivisti hovoria, že ropovod bude veľkým rizikom pre životné prostredie i pre celú Bratislavu.

Nechcem komentovať ničím nepodložené argumenty aktivistov. Ak je ich cieľom eliminovať všetky riziká, potom by mali začať už od existujúcich – v Bratislave je rafinéria, sú tam mnohé nezabezpečené čerpacie stanice a prebiehajú tadiaľ transporty chemických produktov v kamiónoch či vo vlakoch. Musím však podotknúť, že ropovod nebude konvenčný, a preto zďaleka nebude taký rizikový ako všetky tieto spomenuté faktory.

Aký teda bude?

Bude to v podstate rúra v rúre, bude viesť aj cez mikrotunely a budú na ňom monitorovacie stanice. Laicky povedané, vydrží aj atómový útok.

Prístavný most však atómovému útoku určite neodolá a ropovod má križovať Dunaj práve v tých miestach.

Cez most určite nepôjde. Nie je problém napríklad preraziť 40-centimetrovú rúru popod Dunaj.

© Autorské práva vyhradené

26 debata chyba