Superrýchly mobilný internet bude do roka

Už počas budúceho roka by sa mali objaviť aj na vidieku Slovenska možnosti, ako prenášať dáta cez mobilnú sieť vysokými rýchlosťami.

11.06.2013 18:00
Mobil, internet, vidiek Foto:
Ilustračné foto
debata (15)

Predstavitelia Telekomunikačného úradu SR totiž predpokladajú, že už na začiatku budúceho roka by sa mohla skončiť elektronická aukcia na prevádzkové licencie pre frekvenčné pásma 800 MHz, 1 800 MHz a 2 600 MHz. Už vzápätí môžu mobilní operátori svoje siete začať budovať.

Vo všetkých troch pásmach je možné využiť najnovšiu technológiu LTE, ktorá umožňuje prenos dát rýchlosťou až 100 megabitov za sekundu. Takouto rýchlosťou v súčasnosti komunikuje prostredníctvom káblov v budovách veľké množstvo klasických počítačov.

O frekvencie zatiaľ okrem Orangeu, Telefónicy a Telekomu prejavili záujem napríklad Towercom či Slovanet. O nový trh sa však zaujíma aj rusko-americká spoločnosť VelaTel. „Zástupcovia spoločnosti tu boli dva razy,“ povedal agentúre SITA riaditeľ odboru správy frekvenčného spektra telekomunikačného úradu Milan Mizera a dodal, že v štádiu príprav sú rokovania s ďalšími. Ich mená však neprezradil. V minulosti sa hovorilo o záujemcovi z Vietnamskej socialistickej republiky i o troch finančných skupinách, medzi ktorými figuruje česká PPF i slovenská J&T. Záujem slovenských finančníkov z J&T potvrdila hovorkyňa Nikol Kubaská.

Úrad včera zverejnil návrh kritérií, podľa ktorých by prevádzkovatelia do konca roka 2018 mali pokryť signálom superrýchleho mobilného internetu aspoň polovicu obyvateľstva Slovenska. Podľa dokumentu by mal štát na licenciách za jednotlivé frekvencie získať najmenej 27 miliónov eur. Sumy však ešte nemusia byť konečné, vyvolávacie ceny totiž budú stanovené na základe porovnania s podobnými aukciami v ostatných európskych štátoch.

Najmladší slovenský operátor by teoreticky mohol sieť superrýchleho internetu spustiť už v súčasnosti. Na jej prevádzku by totiž mohol využiť pásmo 1¤800 megahertzov, ktoré sa v súčasnosti využíva iba neďaleko Bratislavy v okolí obce Bernolákovo. O rozširovaní pokrytia na celé územie však hovorkyňa O2 Martina Jamrichová zatiaľ hovoriť nechce. „Momentálne pokračujeme v testovacej komerčnej prevádzke,“ zdôvodňuje Jamrichová. Orange však už pred pol rokom avizoval, že túto technológiu plánuje spustiť v roku 2014. Telekom sa zatiaľ na túto tému nevyjadruje. <pe>

© Autorské práva vyhradené

15 debata chyba