Slovnaft investuje milióny do výroby plastov

Jediná rafinéria na Slovensku chce počas najbližších dvoch rokov rapídne zvýšiť svoju konkurencieschopnosť. Vynaložiť na to má zhruba tristo miliónov eur. Jej šéf Oszkár Világi však tvrdí, že motoristi túto investíciu pri tankovaní nepocítia.

09.09.2013 03:30
Slovnaft, základny kameň, Hernádi, Fico,... Foto: ,
Predseda vlády Robert Fico a šéf Slovnaftu Oszkár Világi po poklepaní pokrstili základový kameň polyetylénovými granulami.
debata (4)

„Spoločnosť bude investície financovať jednak z vlastných zdrojov, jednak z úveru od Európskej banky pre obnovu a rozvoj a z komerčných úverov,“ podotkol pred poklepávaním základového kameňa už štvrtej výrobne polyetylénu Világi.

Nová výrobňa bude vyrábať granule rôznych druhov nízkohustotného polyetylénu. Ten sa využíva napríklad pri stavbách fóliovníkov, ale aj na výrobu niektorých druhov plynových potrubí, potravinárskych obalov, hračiek či textilu.

Polyetylénová jednotka by mala byť postavená zhruba za dva roky. V porovnaní so súčasnými má byť nielen modernejšia, ale aj oveľa ekologickejšia. Takisto by mala rozšíriť paletu produktov a zlepšiť tak konkurencieschop­nosť fabriky. Na stavenisku totiž počas vrcholu prác má byť približne tisíc pracovníkov.

Základový kameň poklepával aj premiér Robert Fico. „Ide o najväčšiu investíciu od roku 2011, navyše do výroby plastov, ktoré v mnohých prípadoch už dokážu nahradiť aj iné konštrukčné materiály,“ vyjadril sa predseda vlády.

Spustenie stavby ocenil aj minister hospodárstva Tomáš Malatinský. „Pri výstavbe tejto novej linky na produkciu polyetylénu nájdu prácu stovky ľudí, a to nielen z veľkých firiem, ale aj z radov malých a stredných podnikateľov a živnostníkov. Linka navyše znižuje energetické nároky na výrobu, čo napĺňa zámery rezortu hospodárstva o čo najvyššiu energetickú efektívnosť nielen priemyselnej výroby na Slovensku,“ dodal Malatinský.

Novú výrobňu polyetylénu bude stavať konzorcium firiem Tecnimont z Talianska a Tecnimont Planung und Industrieanlagenbau z Nemecka. Okrem prác na stavenisku prebehne aj hĺbková rekonštrukcia Etylénovej jednotky II, ktorá mení niektoré ropné produkty na plyny určené na výrobu plastov.

Prvá výrobňa polyetylénu bola v Slovnafte spustená v roku 1966. Skladá sa zo štyroch liniek s relatívne malou výrobnou kapacitou a v súčasnosti ju rafinéria využíva najmä na výrobu špeciálnych druhov polyetylénu. Po nábehu novej linky ju Slovnaft spolu s ďalšími dvoma v súčasnosti bežiacimi výrobňami odstaví. Aj napriek tomu však bude fabrika produkovať o 20 percent viac polyetylénu ako v súčasnosti. „V roku 2015 stúpne ročná kapacita výroby polyetylénu v Slovnafte na približne 220-tisíc ton,“ spresnil šéf rafinérie.

Jediný slovenský petrochemický podnik je v rukách skupiny MOL. Od polovice deväťdesiatych rokov už vynaložil na rekonštrukcie či stavby nových častí rafinérie zhruba dve miliardy eur. Masívne investície začali stavbou časti nazývanej EFPA, ktorá štiepi ťažké ropné oleje na palivá pre autá a produkty zbavuje veľkej časti síry. Dovtedy sa tieto druhy olejov využívali na vykurovanie. Neskôr v bratislavskom areáli pribudla nová výrobňa polypropylénu, pričom stará bola odstavená a v súčasnosti už na jej mieste je len rovná plocha. Medzitým prebehli aj ďalšie rekonštrukcie, ktoré vyžadovala sprísňujúca sa európska ekologická legislatíva.

Šéf Slovnaftu: Nová výrobňa bude zelenšia

Generálny riaditeľ Slovnaftu Oszkár Világi tvrdí, že po nábehu novej výroby polyetylénu si väčšina zamestnancov udrží svoje pracovné miesto, budú sa však musieť vzdelávať.

V súčasných troch výrobniach polyetylénu je sedem liniek, z ktorých každá môže vyrábať iný typ plastu s odlišnými vlastnosťami. V tom istom čase teda možno vyrábať sedem odlišných druhov výrobkov. Koľko liniek bude v novej výrobni?
Jedna. Bude však na vyššej úrovni, takže bez najmenších problémov nahradí všetky tri súčasné výrobne.

Niektorí zamestnanci Slovnaftu v súčasných výrobniach sa obávajú o svoje pracovné miesta.
Nemyslím si, že výrazne klesne počet zamestnancov. Je to iná technológia na vyššej úrovni, a preto si skôr myslím, že v porovnaní so súčasnosťou sa zmení kvalita vedomostí jednotlivých zamestnancov. Verím, že súčasných pracovníkov dokážeme preškoliť, aby mohli zostať v Slovnafte.

Prečo to teda robíte?
Aby sme znížili výrobné náklady a zlepšili našu konkurencieschop­nosť aj ekológiu výroby. Nová výrobňa totiž bude mať nižšiu spotrebu energií, etylénová jednotka zas bude produkovať menej emisií. Navyše, v porovnaní s minulosťou sa požiadavky odberateľov mierne zmenili a v novej výrobni bude možné vyrábať tie najmodernejšie produkty.

Bude Slovnaft na budovanie čerpať peniaze aj z nejakých eurofondov, prípadne zo štátneho rozpočtu?
Určite nie. Štát ani Európska únia na to neprispejú ani centom.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #investície #Slovnaft