Benzín pre konflikt v Sýrii dražie o dva centy

Ceny palív začnú v sobotu na slovenských pumpách stúpať o dva centy na liter aj napriek tomu, že o ozbrojenom útoku Ameriky na sýrsky režim sa iba začalo hovoriť.

30.08.2013 20:00 , aktualizované: 31.08.2013 09:00
Benzín, nafta, pumpa Foto:
Ilustračné foto
debata (6)

Kým ešte začiatkom týždňa za barel (159 litrov) severskej zmesi Brent platili rafinérie približne 111 amerických dolárov, včera podvečer to už bolo takmer o päť dolárov viac. Situáciu ešte zhoršil kurz eura oproti doláru. Hodnota spoločnej európskej meny totiž koncom týždňa klesla, a tak rafinérie na jeden barel museli vynaložiť v eurách ešte viac ako v dolárovej mene.

Naplnenie 40-litrovej nádrže v bežnom osobnom aute sa tak predraží zhruba o osemdesiat centov. O dvojcentovom zvyšovaní cien už v piatok popoludní informoval portál www.pravda.sk/tankujem.

Za rast cien môžu špekulanti

Analytik Sberbank Slovensko Vladimír Vaňo za zdražením vidí obavy špekulantov na medzinárodných trhoch. „Boja sa totiž obmedzenia ponuky alebo zvýšenia nákladov na prepravu ropy,“ podotýka Vaňo a dodáva, že by sa tak mohla zopakovať podobná situácia ako po vypuknutí arabskej jari v prvom polroku 2011. „Hodnota ropy vtedy vzrástla o 35 percent. Ak by napätie pretrvávalo dlhšiu dobu, cena by mohla rásť až k 120 dolárom za barel a keby túto hranicu prekonala, skokovo by sa vyšvihla až k 130 dolárom. Ale to sú zatiaľ špekulácie,“ spresňuje Vaňo.

Analytik Trim Broker Tomáš Plavec však zatiaľ neočakáva, že situácia na medzinárodných trhoch sa môže zhoršiť až tak razantne. „Ropy je totiž na trhu viac ako vlani a dokonca pribudli voľné vrtné polia, takže cena môže stúpnuť na 120 dolárov,“ predpokladá analytik.

Na podobných úrovniach bola ropa aj zhruba pred rokom, keď sa opakovane vyostrovala hrozba otvoreného vojenského konfliktu medzi Iránom a Izraelom. V židovskej krajine sa totiž blížili voľby a tamojší politici čoraz viac pritvrdzovali kritiku iránskeho nukleárneho programu, na čo Irán odpovedal rovnako razantne. Tieto faktory postupne zvýšili na Slovensku ceny benzínu Natural¤95 až na 1,6 eura, čo boli historicky najvyššie hodnoty.

Energie môžu zdražieť

Vysoké ceny ropy sa vtedy prejavili aj v cenách plynu pre slovenské domácnosti. Dominantný Slovenský plynárenský priemysel má totiž v kontrakte na odber plynu z Ruska zakotvený vzorec, do ktorého vstupujú ceny ťažkých a ľahkých vykurovacích olejov. Ich hodnota je priamo závislá od ceny ropy.

Rodiny, ktoré plyn využívajú na varenie, ohrev vody i kúrenie, si tak od prvého januára 2013 priplácajú. Napríklad pre štvorčlennú domácnosť v nezateplenom dome s rozlohou 100 štvorcových metrov a ročnou spotrebou asi 3¤000 kubíkov plynu po zdražení stúpli náklady na odber plynu o viac ako päťdesiat centov za mesiac. Slovenský plynárenský priemysel pritom žiadal, aby ceny narástli oproti súčasnosti zhruba o 25 percent. Mesačné účty by tak spomenutej rodine narástli o viac ako 25 eur. Regulačný úrad tento návrh zmietol zo stola, čo jeho šéf Jozef Holjenčík zdôvodnil vecnou neopodstatnenosťou.

Či sa podobná situácia zopakuje aj v tomto roku, zatiaľ nie je jasné. Podľa Holjenčíka by to totiž boli špekulácie. „K cenám energií sa vyjadríme, keď uzavrieme cenové konanie,“ podotýka šéf regulačného úradu.

Utrpí aj štát

Stúpajúce ceny palív však môžu zväčšiť dieru v štátnej kase. Spolu so zdražovaním palív totiž stúpa aj takzvaná palivová turistika, keď motoristi tankujú za hranicami Slovenska čoraz viac. Do štátneho rozpočtu tak prúdi menej spotrebných daní i DPH. Podľa oficiálnych štatistík Európskej komisie malo Slovensko ešte pred zdražením najdrahší benzín v regióne. V porovnaní s najlacnejším Poľskom boli ceny 95-oktánového benzínu vyššie o viac ako 18 centov na liter. Kto teda natankoval 40-litrovú nádrž, usporil asi 7,2 eura. Za severnými hranicami Slovenska bola najlacnejšia aj nafta. Rozdiel v porovnaní so Slovenskom bol takmer 8 centov na liter. Slovákom sa však neoplatí nakupovať palivo pre dieselové vozidlá v Maďarsku ani v Česku. Ceny sú tam totiž vyššie.

Situáciu by mohol zmierniť skorší predaj štátnych núdzových zásob ropy. Po tomto úkone totiž motoristi prestanú prispievať zhruba dvomi centami na liter paliva na zásobníky týchto látok. Podľa prvých informácií prezentovaných pri prijímaní zákona, ktorý umožní predaj, mali ceny klesnúť už na začiatku augusta. Hovorkyňa Správy štátnych hmotných rezerv však tvrdí, že zásoby prejdú do novovytvorenej agentúry až v decembri.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #benzín #nafta #ropa #ceny