SPP chce drahší plyn. Žaloby na súde nestiahol

Slovenský plynárenský priemysel sa aj po zmene majiteľov na súde domáha zdraženia plynu.

25.08.2013 20:00 , aktualizované: 26.08.2013 08:00
SPP Foto: ,
Ilustračné foto
debata (34)

Napáda štyri verdikty z rokov 2010 až 2012, ktorými štátny regulačný úrad odmietol návrhy na zdražovanie a v jednom prípade zvýšil ceny plynu menej, ako žiadali plynári. Pri týchto podaniach ide spolu o nárast cien plynu o viac ako 50 percent.

Žaloby SPP podal, ešte keď podnik riadili nemeckí a francúzski privatizéri. Keď spoločnosť od nich preberal český Energetický a průmyslový holding, vláda mu dala podmienku, že všetky staré žaloby na štát musí SPP stiahnuť. Minister hospodárstva Tomáš Malatinský vládu koncom minulého roka informoval, že sa to týka nárokov z údajných strát SPP z predaja plynu pre domácnosti v rokoch 2008 až 2013. SPP časť podaní naozaj stiahol, ale štyri žaloby na súde zostali. Rezort hospodárstva naznačuje, že pôvodný ústny politický prísľub o stiahnutí všetkých žalôb je problematické splniť.

„Zásadnou informáciou je, že niektoré žaloby majú priamy súvis s inými voči tretím osobám a stiahnutie by znamenalo narušenie procesov,“ povedal bez ďalších podrobností hovorca ministra hospodárstva Stanislav Jurikovič. Či je možné, že po rozhodnutí súdov bude štát plynárov odškodňovať, alebo pôjdu hore ceny plynu, nie je jasné. Premiér Robert Fico sa niekoľkokrát vyjadril, že vláda je proti zdražovaniu.

Štát aktuálne zvažuje, či za 60 miliónov eur kúpi časť SPP, ktorá predáva plyn rodinám. Dôvodom je práve odvrátenie rastu cien plynu. Rizikom sú možné straty z predaja plynu domácnostiam v závislosti od vývoja trhových cien. Minister Malatinský sa už vyslovil, že je proti tomu, aby štát naplno ovládol časť SPP. To, či by sa to finančne oplatilo, jasné nie je. Regulačný úrad tvrdí, že SPP na predaji plynu domácnostiam stratový nikdy nebol.

Aj preto úrad stopol viaceré žiadosti SPP o zdražovanie. Podnik sa však bránil žalobami. Na súde zostali štyri žaloby. Dve sa týkali zamietavého postoja úradu k návrhom na rast cien plynu o 13,26 percenta v rokoch 2010 a 2011. V jednom podaní na súde išlo to, že SPP sa málil 5,53-percentný nárast cien plynu podľa rozhodnutia z februára 2012. A posledná žaloba súvisí s tým, že úrad zastavil konanie o 23,49-percentnom zdražení plynu v priebehu roka 2012.

SPP nechcel komentovať, prečo dané žaloby na rozdiel od iných ponechal na súde. "Táto téma je v plnej miere v pôsobnosti akcionárov a obchodnej spoločnosti neprináleží vyjadrovať sa k dohodám a rokovaniam medzi jej akcionármi,” komentoval to hovorca SPP Peter Bednár. Český EPH má kontrolu nad predstavenstvom, kde má štát ako 51-percentný akcionár v zmysle privatizačnej zmluvy menšinu.

Česká spoločnosť však tvrdí, že postupuje na základe dohody so štátom. „SPP stiahol dvanásť žalôb, ktoré sa dotýkali sporov medzi SPP a ÚRSO. Zoznam žalôb, ktoré sa mali stiahnuť zo slovenských súdov, predložil na rokovanie valného zhromaždenia 26. júna väčšinový akcionár SPP. Spory, ktoré boli stiahnuté, boli predmetom dohôd pri vstupe EPH do spoločnosti SGH,“ reagoval hovorca Energetického a průmyslového holdingu Daniel Častvaj. SGH je skratka pre Slovak Gas Holding, cez ktorý česká spoločnosť SPP ovláda.

Ceny plynu nie sú na súde na pretrase po prvýkrát. Krajský súd v Bratislave v minulosti zrušil pätinové zdraženie, ku ktorému došlo počas Dzurindovej vlády v roku 2005. Spoločnosť Slov-Energia sa na základe toho v mene odberateľov plynu súdi so štátom už niekoľko rokov o odškodnenie. Pre ceny plynu bolo typické stabilné obdobie ešte pred rokom 1998, keď vládol Vladimír Mečiar. Následne za Dzurindu išli ceny prudko hore, čo sa vysvetľovalo tým, že SPP na predaji plynu prerábal. Potom za Ficovej vlády boli ceny plynu opäť stabilné aj za cenu spomínaných žalôb, ktoré stále nie sú doriešené.

Ďalší spor, tentoraz o ceny elektriny prehral v minulosti štát so Slovenskými elektrárňami. Elektrárne, ktoré sú vlastnené talianskym Enelom, sú často odkázané na rokovania so štátom o regulačných otázkach. K vymáhaniu škôd od štátu sa napokon neodhodlali.

© Autorské práva vyhradené

34 debata chyba
Viac na túto tému: #plyn #SPP #zdražovanie