Na vyradenie Bohuníc bude chýbať 130 miliónov

Na demontáž atómky v Jaslovských Bohuniciach zrejme bude musieť Slovensko hľadať peniaze vo vlastnej kase.

21.07.2013 09:00
Jaslovské Bohunice, atómová elektráreň Foto:
Ilustračné foto
debata (5)

V roku 2020 sa totiž zrejme minú všetky financie poskytnuté Európskou úniou, na mieste elektrárne však ešte zostanú stavby a niektoré zariadenia. Pritom EÚ pri vstupe Slovenska tvrdila, že prispeje na úplné vyradenie elektrárne. Vstup krajiny do spoločenstva totiž podmienila vypnutím bloku V1.

Delegácia Výboru Európskeho parlamentu pre kontrolu rozpočtu však počas týždňa v Bratislave deklarovala, že chýbajúcich 130 miliónov eur na dokončenie vyradenia zrejme Slovensko nedostane. „Je to riziko pre rozpočet Slovenska,“ priznal predseda delegácie Jens Geier. Celkové náklady na vyraďovanie elektrárne boli vyčíslené na 1,1 miliardy eur.

Podobný názor tlmočila delegácia aj ministerstvu hospodárstva. Hovorca rezortu Stanislav Jurikovič je však optimista. „Budeme žiadať komisiu, aby nám chýbajúce peniaze doplatila. Ak by sa to nepodarilo, budú sa zvažovať náhradné riešenia,“ tvrdí hovorca.

Na druhej strane však predseda delegácie vyraďovanie odstaveného bloku pochválil. "Projekt vyraďovania v Bohuniciach je úspešnejší ako podobné projekty v Litve a v Bulharsku,“ povedal Geier. Pred tromi rokmi pritom Európsky dvor audítorov konštatoval, že plány na demontáž nie sú dostatočne kvalitne spracované. Podľa europoslankyne Ingeborg Grässle však vyraďovanie bohunických blokov mohlo postupovať aj rýchlejšie.

Prvá časť elektrárne V1 bola na základe prístupových zmlúv do Európskej únie odstavená na konci roku 2006, štiepna reakcia v druhom reaktore prestala bežať o dva roky neskôr. V súčasnosti je z elektrárne odvezené nukleárne palivo a pracovníci začínajú s demontážou niektorých zariadení. Výstavba atómky V1 s vodou chladenými reaktormi ruského typu VVER bola spustená v apríli 1972. Výška investície sa vyšplhala na 5,5 miliardy československých korún. Prvé megawatthodiny elektriny začali z elektrárne prúdiť pred Vianocami v roku 1978, generátory druhého reaktora začali dodávať energiu v marci 1980. Počas prevádzky vyrobila atómka toľko elektriny, ktorú by Slovensko spotrebovalo za viac ako 5,5 roka.

Na prelome tisícročí elektráreň prešla rekonštrukciou, ktorá zvýšila jej výkon, životnosť aj bezpečnosť. Napriek tomu EÚ trvala na tom, aby ju po vstupe Slovensko vyplo. Životnosť bloku V2 v Jaslovských Bohuniciach by sa mala skončiť v roku 2025, je však možné, že ešte prejde rekonštrukciou, ktorá by prevádzkyschopnosť predĺžila.

Neďaleko obidvoch bohunických atómiek by v budúcnosti mohla vyrásť aj tretia elektráreň. Pôvodne ju mal stavať český energetický gigant ČEZ, v súčasnosti prebiehajú rokovania o odpredaji podielu ruskému atómovému monopolu Rosatom. Ten však stavbu atómky v hodnote asi 11 miliárd eur podmieňuje udelením štátnych garancií na cenu elektriny, čo sa zástupcom Slovenska v súčasnosti nepáči.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Jaslovské Bohunice #jadrová elektráreň #vyradenie #Európska únia