Veľká štátna firma zisk Kažimírovi neodviedla

Jeden z najväčších štátnych podnikov, ktorý zabezpečuje prenos elektriny cez Slovensko, dosiaľ nevyplatil z vlaňajšieho zisku do štátnej kasy žiadne dividendy.

27.05.2013 05:00
SEPS, Slovenská elektrizačná prenosová sústava Foto: ,
Čistý zisk Slovenskej elektrizačnej prenosovej sústavy na úrovni 78,6 milióna eur zostal po valnom zhromaždení nerozdelený.
debata (14)

Aj keď štát cez vyššie dane a pokles výdavkov znižuje deficit verejných financií, Slovenská elektrizačná prenosová sústava (SEPS) minuloročný zisk po zdanení na úrovni 78,6 milióna eur odložila do položky „nerozdelený zisk“. Ministerstvo financií, ako jej akcionár, zatiaľ o ich vyplatení na štvrtkovom valnom zhromaždení nerozhodol.

„Rezort financií ako nový akcionár rozhodne o výške vyplatených dividend po tom, ako prebehne diskusia o použití zisku,“ odkázal Radko Kuruc, hovorca ministerstva financií, ktoré prevzalo akcie od Fondu národného majetku. Podľa informácií Pravdy štátny podnik zisk chce investovať do rozvoja, štát, ako jeho akcionár, však zisk spoločnosti nechce ponechať.

Minister financií Peter Kažimír už pred časom ohlásil, že vyššie príjmy do pokladnice štátu očakáva aj zo štátnych podnikov, kde, ako sám povedal, „garantuje, že vyzametá všetky kúty, a dostane vyššie dividendy pre štát“. SEPS pritom v minulom roku vyplatila zo zisku dividendy vo výške viac ako 21 miliónov. eur. Na investície išlo zo zisku viac ako 19 miliónov eur. Pri podniku sa v minulosti spochybňovalo, či sú všetky investície efektívne a podnik musel niektoré tendre vysvetľovať.

Tohtoročné vyššie výnosy podľa SEPS nepochádzajú z taríf pre domácich spotrebiteľov elektriny. Nevýhodou je však podľa vedúceho odboru komunikácie spoločnosti Norberta Deáka to, že dosiahnuté vyššie výnosy nie sú stabilné – nemožno ich očakávať každoročne, pretože závisia od medzinárodných obchodných tokov elektriny cez našu prenosovú sústavu a od aktivít na trhu s elektrinou. Nemalý podiel na mimoriadne kladnom výsledku hospodárenia mali podľa neho aj nižšie prevádzkové náklady, ako aj úspora v oblasti podporných služieb vďaka optimalizácii ich obstarávania a pozitívnemu vývoju cien na trhu. Poplatky za prenos, ktoré slúžia na krytie prevádzkových a investičných potrieb SEPS, predstavujú len približne 3,6 percenta z koncovej ceny elektriny pre domácnosti.

Dosiaľ najväčšie vyplatené dividendy štát získaval práve z energetických podnikov. V minulom roku tak do rozpočtu získal takmer 600 miliónov eur. V tomto roku si vláda rozpočtovala okolo 440 miliónov eur. Rezort financií počíta s výrazným poklesom dividend z SPP, až na 163 miliónov eur. V skutočnosti by sa tak však nemuselo stať, keďže plynárne menia majiteľa a nový vlastník český koncern EPH sľubuje pre štát naďalej dividendy vo výške okolo 300 miliónov eur.

Vláda plánuje vytiahnuť zo štátnych podnikov viac aj v súvislosti so znižovaním zadlženosti krajiny. Pre nižší hospodársky rast bude musieť zrejme prehodnotiť v plánovanej júnovej daňovej prognóze príjmy v rozpočte, čím by mohli v štátnej kase chýbať ďalšie milióny eur.

„V porovnaní s minulým rokom boli daňové príjmy za prvé štyri mesiace nižšie zhruba o 6,5 percenta. Najvýraznejšie k tomuto poklesu prispieva nižší výnos z DPH, horší bol však aj vývoj v oblasti spotrebných daní či daní z príjmov fyzických osôb. Tohtoročný rozpočet pritom predpokladá mierne vyššie daňové príjmy než minulý rok,“ komentuje analytik ČSOB banky Marek Gábriš. K nižšiemu výberu daní v prvej tretine roka prispievalo najmä spomalenie ekonomického rastu, ktoré malo za následok aj rast nezamestnanosti. Rastúca nezamestnanosť následne negatívne ovplyvňuje spotrebu domácností.

„Navyše ekonomický rast bol minulý rok ťahaný výhradne čistým exportom, pričom ostatné zložky prispievali k rastu negatívne,“ dopĺňa Gábriš.

Štát môže navyše prísť najnovšie o ďalších takmer 30 miliónov eur, na ktoré si nárokuje holandská poisťovňa Achmea, ktorá je vlastníkom slovenskej Union zdravotnej poisťovne. Medzinárodný arbitrážny tribunál rozhodol, že štát musí zaplatiť súkromnej spoločnosti súdne trovy a kompenzáciu škody, ktorá jej mala vzniknúť v dôsledku takzvaného zákazu zisku pre zdravotné poisťovne.

© Autorské práva vyhradené

14 debata chyba