Gazprom varuje pred cenovými skokmi

Energetický gigant Gazprom Export tvrdí, že ďalšie okresávanie závislosti cien pre domácnosti od plynu z Ruska by mohlo viesť k cenovým výkyvom.

20.05.2013 10:00
Plyn
Ilustračné foto
debata (5)

Rusi tak reagujú na to, že v Európe vrátane Slovenska je tendencia spoliehať sa viac na krátkodobé obchody. Ide o dôsledok konkurencie, ktorá tlačí ceny dole. Návrhom vyhlášky na tento trend reagoval nedávno aj slovenský regulačný úrad, čo pre Pravdu potvrdil šéf úradu Jozef Holjenčík.

Kým totiž ešte v minulosti platili ľudia na Slovensku dlhé roky v plnej miere ceny plynu, ktoré stanovila ruská štátna firma aj keď na svetových trhoch boli nižšie, v súčasnosti sa do cien pre domácnosti premieta 80 percent z rozdielu medzi cenou v dlhodobom kontrakte a na burze. Od budúceho roku by to malo byť už len 70 percent.

Plyn dodávaný prostredníctvom dlhodobého kontraktu s Gazprom Exportom je v súčasnosti oproti medzinárodným trhom drahší. Okrem garancií stability dodávok sa totiž jeho cena stanovuje aj v závislosti od kurzu amerického dolára i hodnoty ropy na medzinárodných trhoch, pričom do hodnoty sa započítavajú priemerné ceny. Presné podrobnosti však nie sú známe, pretože pretože ide o obchodné tajomstvo.

Vedúci štruktúry zmlúv Gazpromu Sergej Komlev naznačuje, že ruská štátna firma by bola schopná predávať dodávateľom aj na Slovensku komoditu za trhové ceny. Jedným dychom však dodáva, že existujú aj obdobia s veľmi vysokými cenami plynu na medzinárodných trhoch.

„Musíte ísť a plyn kúpiť za cenu okolo 20 amerických dolárov za kubík. To si mnohí neuvedomujú,“ spresnil Komlev podľa agentúry Reuters. Napríklad v piatok sa rovnaké množstvo plynu predávalo na burze vo Veľkej Británii za menej ako štyri doláre.

Fakt však je, že slovenskí alternatívni dodávatelia plynu dokážu konkurovať SPP nižšími cenami najmä vďaka nákupom plynu na medzinárodných trhoch. Ich obchodníci však komoditu nenakupujú s predstihom na niekoľko dní či týždňov, ale nezriedka aj s predstihom niekoľkých mesiacov či rokov.

O veľkosti novoročného zlacnenia plynu od dominantného SPP zatiaľ šéf regulačného úradu hovoriť nechce. Každé percento zníženia cien však napríklad rodine v nezateplenom dome s ročnou spotrebou 3-tisíc kubíkov znižuje náklady na bývanie zhruba o desať eur.

Práve Slovenský plynárenský priemysel využíva dlhodobú zmluvu na dodávky plynu z Ruska. Vyššie ceny plynu odobratého prostredníctvom dlhodobého kontraktu spoločnosť v minulosti zdôvodňovala hlavne zaistením bezpečnosti pre dodávku plynu domácnostiam. Naposledy ceny plynu na Slovensku od januára išli hore o pol percenta, aj keď dominantný SPP žiadal zdraženie o desiatky percent, čo zdôvodňoval hrozbou vzniku obrovských strát z predaja plynu domácnostiam.

Európske spoločnosti podľa agentúry SITA zaznamenávali v poslednom období veľké straty pre rozdiel ceny plynu, ktorú prostredníctvom dlhodobých zmlúv platia Rusku, a spotovej ceny, za ktorú ho predávajú spotrebiteľom. Veľkí distribútori preto rokujú s Gazpromom o doplnení spotových cien do existujúcich dlhodobých zmlúv. Nórsky konkurent ruského monopolu Statoil predáva len necelú polovicu plynu za ceny odvodené od cien ropy a podľa Európskej komisie by jeho podiel mal do roku 2015 klesnúť na menej ako štvrtinu. Gazprom podľa údajov európskej plynárenskej asociácie Eurogas v roku 2012 EÚ dodal približne 23 percent spotrebovaného zemného plynu, Statoil približne 21 percent.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba