Škandál v EÚ s cenami ropy. Zarobili na nás špekulanti?

Európskou úniou otriasa obrovský škandál, na ktorý mohli cez drahé energie doplatiť aj slovenskí spotrebitelia. Je možné, že ľudia platili od roku 2002 neprimerane vysoké ceny benzínov, nafty, olejov, ale aj elektriny, plynu a tepla na základe toho, že európske ropné giganty s cieľom zarobiť manipulovali s burzovými cenami ropy. Zo špekulácií Európska komisia podozrieva koncerny BP, Royal Dutch Shell a Statoil.

15.05.2013 19:05
palivá, benzín, nafta Foto:
Veľké ropné korporácie sú podozrivé z manipulácie cien ropy, ale aj ropných produktov.
debata (77)

Európski inšpektori vykonali v gigantoch náhle inšpekcie a nezávislé vyšetrovanie začali aj britské úrady. „Tieto obvinenia sú veľmi vážne,“ povedal pre Reuters premiér David Cameron. „Zistenie, že z toho dôvodu rástli ceny pre spotrebiteľov, bude veľmi znepokojivé,“ dodal. V minulosti sa podobné manipulácie s cenami ropy potvrdili napríklad v USA.

Podľa cien ropy a ropných produktov na burzách sa menia ceny na slovenských pumpách a tiež regulované ceny energií. Okrem toho sú denné ceny ropy nepriamo dôležité pre množstvo spoločností – napríklad dopravcov či letecké spoločnosti. Ak by sa podozrenia potvrdili, firmy by dostali pokuty a pre spotrebiteľov by prichádzali do úvahy súhrnné žaloby, aby pri prípadnom odškodnení išlo o vyššie sumy. Jednotlivec totiž podľa prvých analýz nemusel prísť o veľa, na rozdiel od skupiny spotrebiteľov.

„Prípadné manipulácie môžu síce pri veľkých obchodoch zvýšiť špekulantom zisky o desaťtisíce či státisíce eur, ide však o miliardové obchody. Pri koncovom spotrebiteľovi, ktorý nakupuje palivá za desiatky či stovky eur, by tieto sumy dosiahli zlomky centov,“ myslí si komoditný analytik spoločnosti Colosseum Boris Tomčiak.

Podozrenia zatiaľ ukazujú, že ľudia mohli dlhé roky za pohonné hmoty, vykurovacie oleje a v konečnom dôsledku aj za teplo alebo elektrinu nevedomky platiť viac, než bolo nutné. Európska komisia podozrieva veľké ropné korporácie z manipulácie cien ropy, ale aj ropných produktov a biopalív, od ktorých sa odvíjajú mnohé ďalšie ceny energií. Neohlásené inšpekcie v koncernoch BP, Royal Dutch Shell a Statoil vykonal v utorok európsky protimonopolný úrad. Úrad koncerny konkrétne podozrieva z toho, že firme Platts, ktorá publikuje cenové indexy, poskytovali falošné údaje a tak manipulovali s cenami ropy.

Komisia zdôvodnila razie v ropných koncernoch a agentúre Platts pre tvorbu cien ropy podozrením, že vyšetrované firmy sa mohli dohodnúť a hlásiť cenovej agentúre skreslené údaje, aby manipulovali s cenami na trhu. Taktiež sa domnieva, že mohli brániť iným firmám vstupovať do procesu určovania cien. „Máme podozrenie, že spoločnosti sa dohodli na skreslených cenách pre viacero produktov z ropy a biopalív,“ uviedla EK vo svojom stanovisku. Manipulácie s cenami ropy a ropných produktov môžu pritom siahať až do roku 2002. Komisia však zároveň zdôraznila, že razie ešte neznamenajú, že dané firmy sú vinné z nekalých obchodných praktík.

Všetky tri vyšetrované spoločnosti sa odmietli vyjadriť. Uviedli len, že s úradmi spolupracujú. Úrady požiadali o informácie aj taliansky energetický koncern ENI, jeho kancelárie však neprehľadali.

Celé vyšetrovanie nabralo spád v auguste, keď francúzsky koncern Total regulátorov trhu informoval, že „niekoľkokrát do roka boli odhady trhových cien v rozpore s očakávaniami pre daný deň“. Total nie je súčasťou vyšetrovania. Dané odchýlky od očakávanej ceny môžu byť pritom veľmi malé, rádovo pár centov na jeden barel ropy. Podľa Bruselu však aj malé skreslenie ceny môže mať obrovský dosah a potenciálne poškodzovať spotrebiteľov.

Poskytovanie falošných alebo skreslených údajov pre firmy, ktoré zostavujú trhové indexy vo svete, nie je ničím novým. Podľa denníka Wall Street Journal americké regulačné úrady za podobné prehrešky medzi rokmi 2002 až 2008 udelili pokuty vo výške až 445 miliónov eur. Ropná kauza pripomína aj nedávnu bankovú kauzu so sadzbou LIBOR. Za manipuláciu s ňou dostali rôzne finančné inštitúcie pokuty celkovo v sume dve miliardy eur.

© Autorské práva vyhradené

77 debata chyba