Nafta zlacnela pod 1,3 eura. Pokorila dvojročné minimum

Čoskoro budú motoristi na slovenských čerpacích staniciach tankovať ešte lacnejšie ako v súčasnosti.

08.05.2013 20:00 , aktualizované: 09.05.2013 08:00
palivá, benzín, nafta Foto:
Ilustračné foto
debata (22)

Už v súčasnosti sa totiž objavili prvé pumpy, ktoré predávajú liter motorovej nafty za menej ako 1,3 eura a benzín Natural 95 sa blíži k hranici 1,4 eura. Dôvodom zlacňovania je pokles cien palív na medzinárodnej burze v Rotterdame.

Podľa analytika spoločnosti Colosseum Víta Jedličku priemerné ceny pohonných hmôt klesli v poslednom období o sedem desatín percenta. „Nafta zlacnela o 0,8 percenta,“ spresnil Jedlička. Vďaka tomu zlacneli už počas minulého týždňa oba druhy palív na českých pumpách zhruba o 13 halierov, čo je v prepočte zhruba pol eurocentu. Týždeň predtým zlacneli české palivá o 33 halierov, čo je bezmála 1,5 centu. Slovenskí pumpári reagujú až na potvrdenie trendu, preto ceny menia so zhruba dvojtýždňovým oneskorením. Je predpoklad, že sa tak stane. Ak palivá zlacnejú o dva centy na celom Slovensku, priemerné ceny nafty sa dostanú na úroveň 1,35 eura. Liter benzínu Natural 95 sa bude predávať zhruba za 1,46 eura.

Zmeniť by to mohol prípadný nárast cien na medzinárodných trhoch. Ďalší analytik Kamil Boroš zo spoločnosti X-Trade Brokers však takúto situáciu neočakáva. „Ropa sa bude pohybovať okolo súčasných úrovní. Mierne zvýšenie cien by mohlo nastať, lebo centrálne banky stále uvoľňujú do ekonomík nové peniaze. Na druhej strane sa však zhoršuje globálne hospodárstvo,“ zdôvodňuje svoje predpoklady Boroš. Podobné očakávania v minulosti zverejnili aj ďalší oslovení analytici.

Počas minulého týždňa medzi špekulantmi prevážili nepriaznivé situácie a tak sa ropa opäť dostala dokonca k hranici 100 dolárov za barel (159 litrov). Zásoby ropy i ropných produktov v Spojených štátoch amerických sú totiž na dvadsaťročných maximách a Čína ohlásila nepriaznivý výhľad ekonomiky.

Keďže rafinérie v Európskej únii platia za ropu v amerických dolároch, negatívne na ceny vplýva zhoršenie hodnoty eura oproti doláru. Za rovnaké množstvo ropy by totiž v takom prípade museli zaplatiť viac eur. Kamil Boroš však nepredpokladá, že by sa to mohlo stať. „Pri súčasnej situácii očakávam stagnáciu kurzu okolo 1,3 eura za liter. Ak by sa situácia zmenila, bolo by to v prospech eura,“ očakáva Boroš. Dolár totiž podľa neho nemá potenciál rastu, pretože americký FED sa snaží zlepšiť tamojšiu ekonomickú situáciu.

Benzíny na Slovensku lacnejú už od apríla. Podobná situácia nenastala nikdy za posledných desať rokov. S blížiacou sa letnou sezónou totiž na medzinárodných trhoch cena palív vždy stúpala, keďže motoristi začali viac tankovať, lebo sa viac rozbiehala cestná doprava. Kým v súčasnosti ceny klesajú, vlani v septembri bola situácia diametrálne odlišná.

Eskalujúce napätie na Blízkom východe, ktoré spôsobili izraelské blížiace sa voľby a vyhrážky Iránu, totiž vtedy vystrelilo ceny ropy nad 120 dolárov za barel, čo je o viac ako dvadsať dolárov viac ako v súčasnosti. Za liter benzínu Natural 95 vtedy Slováci platili rekordných viac ako 1,6 eura. Žiadny vojenský konflikt však nakoniec nevypukol, situácia v Izraeli sa postupne upokojila a vyhrážky o preventívnom útoku na Irán zanikli. Preto sa špekulanti na burzách začali viac zamýšľať nad budúcnosťou hospodárstva a začali oveľa viac vnímať pozitívne i negatívne správy, z ktorých prognózujú vývoj ekonomiky, a teda aj spotreby tekutého zlata. Cena ropy i ropných produktov na medzinárodných trhoch preto oveľa viac kolíše.

© Autorské práva vyhradené

22 debata chyba