Rusi majú pri atómke sporné podmienky

Otázniky nad výstavbou jadrovej elektrárne v Jaslovských Bohuniciach zostávajú aj s možným novým investorom.

12.04.2013 07:00
Jaslovské Bohunice Foto:
Popri existujúcich blokoch zvažuje štát s ruským Rosatomom výstavbu ďalších blokov.
debata (20)

Štát pôvodne išiel do projektu s českým ČEZ. Ten však chce svoj podiel predať. Včera vláda schválila, že minister hospodárstva Tomáš Malatinský môže rokovať o výstavbe elektrárne s ďalším záujemcom – s ruským Rosatomom. Minister však hneď v stredu naznačil, že Rusi majú podmienky, ktoré štát nevie garantovať.

Je preto otázne, či sa projekt, ktorý už mešká, bude realizovať. Pôvodne sa počítalo s tým, že elektráreň mala začať fungovať v roku 2025. Ešte prvá Ficova vláda si od projektu sľubovala, že po predaji Slovenských elektrární bude môcť byť nový zdroj konkurenciou na trhu a štát by vraj cez jadrovú elektráreň s výkonom až 2¤400 megawattov tlačil ceny smerom dole.

Ruský investor chce mať podľa Malatinského napríklad dlhodobo garantovanú výkupnú cenu elektriny. Podľa Malatinského však zatiaľ neexistuje mechanizmus, ktorý by bol nastavený na garantovanie výkupných cien. "Všetko, čo sme zatiaľ stavali v jadrovej energetike, sme stavali bez dlhodobej garancie ceny. Týmto sa zaoberajú aj krajiny Európskej únie, ktoré chcú realizovať výstavbu jadrových elektrární,“ povedal Malatinský.

Štát garancie nedá

Zdôraznil, že ani Slovenské elektrárne, ktoré ovláda taliansky Enel, nedostali garanciu výkupnej ceny elektriny vyrobenej v dostavovanom treťom a štvrtom jadrovom bloku Atómových elektrární Mochovce. "Myslím si však, že mnoho tých ich požiadaviek nebudeme vedieť zagarantovať. Ale to by som predbiehal, veď na to je rokovanie, aby sa rokovalo,“ dodal Malatinský.

Ministerstvo vytvorí pracovnú skupinu, v ktorej budú predstavitelia Jadrovej a vyraďovacej spoločnosti a ministerstiev hospodárstva a financií. "Pracovná skupina bude analyzovať možnosti Slovenskej republiky poskytnúť podporu projektu predovšetkým z pohľadu hospodárskeho a finančného,“ uviedlo ministerstvo.

Projekt má na starosti Jadrová energetická spoločnosť Slovenska (JESS). Svoj 49-percentný podiel v JESS chce predať český ČEZ. Slovensko, ktoré vlastní prostredníctvom Jadrovej a vyraďovacej spoločnosti vo firme zvyšných 51¤% akcií, má na uvedený podiel predkupné právo. Predpokladá sa, že akcie by mal kúpiť Rosatom. Základné imanie JESS pritom predstavuje vyše 216 miliónov eur. Slovensko vložilo do majetku predovšetkým pozemky a Česi finančnú hotovosť na rozbehnutie projektu. Na výstavbu sa však peniaze zatiaľ nenašli.

Rusi chcú počkať na audit

Ruský investor je zatiaľ pri vyjadreniach opatrný. „Predpokladáme, že o plánoch budeme so slovenskými partnermi detailne diskutovať v rámci negociačného procesu po schválení komisie. Možnosť uzavretia transakcie a jej podmienok bude závisieť od výsledkov ocenenia a negociácií so slovenskou stranou. Proces due diligence (hĺbkového auditu, pozn. redakcie) spoločnosti JESS stále prebieha,“ povedala Andrea Krajniaková zo zastúpenia ruskej spoločnosti na Slovensku.

Pracovná skupina má zvážiť aj možnú finančnú podporu štátu, ktorá však bude v čase konsolidácie verejných financií zložitá. „Investori by chceli všeličo,“ povedal k tomu včera minister financií Peter Kažimír. Naznačil teda, že s finančnou pomocou štátu môže byť problém. Kažimír tiež zdôraznil, že štát by mal lepšie predvídať vývoj. „Slovensko musí byť aktívne ešte skôr, ako začne byť aktívny ČEZ,“ povedal. Pripustil, že do projektu môže okrem Rosatomu vstúpiť aj iný hráč.

Podľa pôvodných plánov mala nová jadrová elektráreň stáť od 4 do 6 mld. eur. Či je projekt výhodný, závisí od vývoja cien elektriny, ktorý je na niekoľko rokov dopredu ťažké odhadnúť. Napríklad tretí a štvrtý blok Mochoviec vláda v minulosti podporiť odmietala, ale exminister financií a hospodárstva Ivan Mikloš v minulosti odobril, aby sa štát vzdal budúcich dividend v prospech dostavby blokov. Záväzok štátu neskôr predĺžila prvá Ficova vláda. Ceny elektriny však medzitým na burze klesli spolu s dopytom po elektrine, čo môže naznačovať dlhšiu návratnosť aj pri investícii do Mochoviec.

© Autorské práva vyhradené

20 debata chyba