Trináste dôchodky zhoršujú dlhodobý stav verejných financií, odkazujú experti

Ohrozuje to schopnosť štátu udržať súčasný sociálny štandard do budúcnosti.

21.04.2024 12:53
Ján Tóth Foto: ,
Na snímke predseda Rady pre rozpočtovú zodpovednosť (RRZ) Ján Tóth.
debata (29)

Trináste dôchodky schválené tento týždeň v parlamente novelou zákona o sociálnom postení majú okamžitý negatívny vplyv na dlhodobú udržateľnosť vo výške 0,4 % HDP. Tvrdí to Rada pre rozpočtovú zodpovednosť (RRZ). Okamžité a trvalé náklady zavedenia trinástych dôchodkov sa pritom podľa nej prvýkrát v rámci roka vykompenzujú opravou predčasných dôchodkov až o približne 25 rokov.

„K úplnej kompenzácii všetkých nákladov na zavedenie trinástych dôchodkov príde až o 50 rokov," konštatuje RRZ. Prijatou novelou sa zavedie 13. dôchodok ako nová dôchodková dávka, ktorá bude vo výške priemernej mesačnej sumy daného druhu dôchodku za celý predchádzajúci kalendárny rok. Štát čaká nárast výdavkov v tomto roku o takmer 823 miliónov eur, budúci rok o viac ako 919 miliónov eur a v roku 2026 o takmer 992 miliónov.

SR MF Fico kontrolný deň BAX Čítajte viac Slovensko čaká masívne šetrenie. Musíme nájsť miliardy, ak chceme skutočne riešiť problémy

„Verejné financie sa nachádzajú v pásme vysokého rizika a samotný dôchodkový systém nebol pred týmito zmenami tiež dlhodobo udržateľný,“ uviedla ďalej rada. Z uvedeného dôvodu by podľa nej bolo vhodné prijímať ozdravné opatrenia v dôchodkovom systéme bez toho, aby sa ich prínos využíval na kompenzovanie nových opatrení, ktoré jeho udržateľnosť súčasne zhoršujú.

Ako tvrdí RRZ, týmto prístupom sa nezlepší udržateľnosť dôchodkového systému. Taktiež to ohrozuje schopnosť štátu udržať súčasný sociálny štandard do budúcnosti. Rada zároveň vníma pozitívne schválenie pozmeňujúceho návrhu, ktorý napraví podmienky pre priznávanie predčasných dôchodkov po odpracovaní 40 rokoch. Toto opatrenie podľa nej zlepší udržateľnosť na úrovni do 0,4 % HDP.

29 debata chyba
Viac na túto tému: #verejné financie #Rada pre rozpočtovú zodpovednosť #trináste dôchodky