Miklošovo nové zdanenie piva a vína nemá podporu

Zavedenie spotrebnej dane z vína, ako aj vyššie dane z piva, ktoré v piatok predstavilo ministerstvo financií Ivana Mikloša (SDKÚ), nemá naprieč koalíciou jednoznačnú podporu.

26.06.2011 13:46
biele víno - alkohol - pohár - problém Foto:
Ilustračné foto
debata

Návrh, ktorý by mal do štátneho rozpočtu cez zdraženie litra vína zhruba o 33 centov a pol litra piva o päť centov priniesť 28 miliónov eur, sa totiž nepozdáva Bugárovmu Mostu či kresťanským demokratom. Zásadne proti zvyšovaniu daní je stále Sloboda a Solidarita. Samotní pivári by sa pritom vyšším daniam, ak by sa zaviedla aj spotrebná daň z vína, nebránili.

Nový systém zdanenia alkoholu by zároveň mal zaviesť spoločnú sadzbu spotrebnej dane z alkoholu, od ktorej by sa následne odvíjali spotrebné dane pre pivo, tvrdý alkohol a víno. Mala by byť na úrovni súčasnej spotrebnej dane z liehu, teda 1 080 eur za hektoliter. „S prihliadnutím na slovenské špecifiká sa však pri pive a víne zavádzajú isté úľavy v porovnaní s tvrdým alkoholom,“ povedal Martin Jaroš, hovorca rezortu financií.

Sulíkovci sú však rozhodnutí dvíhanie daní nepodporiť. „Všetky navrhované daňové opatrenia, teda vyššie spotrebné dane, banková daň plus päťdesiatpercentné dvíhanie dane z nehnuteľností by mali spolu priniesť 215 miliónov eur. Ministerstvo financií predstavilo balík opatrení za 529 miliónov eur. Keby sa tieto daňové opatrenia nezrealizovali, stále by sme mali dosť priestoru na znižovanie deficitu,“ konštatoval Jozef Kollár (SaS).

Strany vládnej koalície tak napriek zverejneniu návrhu v medzirezortnom pripomienkovom konaní očakávajú ešte ďalšie diskusie. „Politická dohoda je, že budeme hľadať v balíku možných opatrení. Opatrenia by podľa nás mali ísť od znižovania výdavkov cez zvyšovanie iných príjmov a až keď to bude nevyhnutné môžeme diskutovať o daniach. Ale nie o ich podstatnom zvýšení,“ spresnil Ivan Švejna (Most). Šéf Mostu Béla Bugár sa však po zverejnení druhého balíka opatrení ministrom financií vyjadril, že Most nesúhlasí najmä so zdanením tichého vína.

Samotný rezort financií, ktorý novelu predkladá, diskusiu pripúšťa. „Platí, že definitívna politická diskusia o tom, aký mix opatrení na zastavenie narastania dlhu sa nakoniec prijme, prebehne koncom leta pri príprave rozpočtu na rok 2012. Vtedy sa doriešia otázky, aké priority chce vláda v budúcom roku financovať a kde na to vezme peniaze,“ doplnil Jaroš.

Zvyšovať „dane z nerestí“ chcela koalícia už pri príprave rozpočtu na tento rok. Koncom vlaňajška jej však nakoniec prešlo iba zvýšenie spotrebnej dane z tabaku, ktorá zdražila škatuľku trojeurových cigariet o 20 centov. Vyššie dane z piva však zastavili štyria poslanci z klubu kresťanských demokratov. Výpadok očakávaných príjmov vtedy muselo nahradiť ministerstvo dopravy. Kým časť koalície preferuje šetrenie pred vyššími daňami, Brusel, naopak, nedávno odporučil Slovensku konsolidáciu na opačnom princípe.

Štát len tento rok plánuje na spotrebných daniach z alkoholických nápojov vybrať vyše 272 miliónov eur, čo je približne 2,5 percenta z celkových očakávaných daňových príjmov štátu.

Čo by mali priniesť zmeny v spotrebných daniach

Zdraženie alkoholických nápojov

po zmenách by mala fľaša piva zdražieť približne o štyri centy, liter vína by mal ísť hore o 33 centov, čo by do rozpočtu prinieslo navyše 28 miliónov eur ročne, liehu sa zmeny nedotknú a tvrdý alkohol by tak pre spotrebné dane zdražieť nemal

Zmeny pre výpočet spotrebných daní

po starom

  • tiché víno je od spotrebnej dane oslobodené, spotrebná daň 79,66 eura za hektoliter sa platí pri šumivom víne s obsahom alkoholu najviac 8,5 percenta objemu, pri medziproduktoch je to 82,98 eura za hektoliter
  • pri pive je základná sadzba spotrebnej dane 1,65 eura na stupeň plato a za hektoliter, znížená sadzba je 1,22 eura na stupeň plato a za hektoliter
  • pri liehu je základná sadzba 1 080 eur za hektoliter, znížená sadzba je polovičná, teda 540 eur za hektoliter liehu

po novom

  • zavádza sa spoločná sadzba dane z alkoholického nápoja na úrovni 1 080 eur za hektoliter
  • výrobcovia piva a vína však budú platiť iba časť tejto dane, oproti liehovarníkom nižšiu, a zostanú tak aj naďalej zvýhodnení; ak by vláda chcela v budúcnosti zvyšovať spotrebné dane, bude sa hýbať iba spoločnou sadzbou a zmeny v daniach sa tak dotknú výrobcov všetkých druhov alkoholu
  • pri liehu je základná sadzba rovná 1 080 eur, znížená sadzba je polovičná

© Autorské práva vyhradené

debata chyba