Na ľudí čaká ešte tretina z celoročného zdražovania

Na ľudí počas zvyšku roka čaká pomalšie zdražovanie ako to bolo doteraz. Ak ľudia nechali pri nákupe vlani v decembri 100 eur, tak za rovnaký obsah košíka v máji tohto roka zaplatili o 3,3 eura viac. V nasledujúcich siedmich mesiacoch by si k tomu mali podľa prepočtov Pravdy priplatiť ešte ďalších asi 1,3 eura.

23.06.2011 21:23
zľava, výpredaj, sale, online nakupovanie,... Foto:
Ilustračné foto
debata (11)

Stane sa tak v prípade, že sa naplnia posledné prognózy ministerstva financií, ktoré zvýšilo očakávania tohtoročnej inflácie z 3,5 na 4,1 percenta.

Dve tretiny z očakávaného zdražovania tovarov a služieb tak majú ľudia už za sebou. V nasledujúcich mesiacoch by ceny mali rásť už iba mierne, o niekoľko desatín percenta z mesiaca na mesiac.

„Najvyšší medzimesačný rast by mal byť zaznamenaný v auguste, o 0,5 percenta, keď sa do inflácie premietne zdražovanie plynu a tepla,“ konštatoval Eduard Hagara, analytik ING Bank.

Naopak, v júni a júli by podľa neho mohli pod sezónnym vplyvom príchodu nových, lacných potravín na trh priemerné ceny mierne poklesnúť. „V septembri až decembri by sa medzimesačné zmeny mali pohybovať v rozmedzí rastu o 0,1 do 0,3 percenta,“ spresnil Hagara.

Takmer dvojpercenté zdražovanie v januári oproti decembru tak už zrejme ľudia nepocítia. „Skokovitý nárast z mesiaca na mesiac, ktorý sme zaznamenali v januári, sa už podľa nás nezopakuje,“ potvrdila Eva Sadovská, analytička Poštovej banky.

Do akej miery sa však predpovede analytikov a ministerstva naplnia, nie je isté. Ceny na Slovensku totiž stále vo výraznej miere závisia od vývoja vo svete. „Na vývoj cien bude aj naďalej vplývať predovšetkým situácia na svetových komoditných trhoch,“ spresnila Sadovská.

Na svetových burzách však v poslednom čase výrazne poklesli ceny pšenice, zlacňovanie by sa čoskoro mohlo začať aj pri cukre. „Tohtoročná úroda cukru by sa mala v celosvetovom meradle pohybovať na úrovni 165,6 milióna ton. Ponuka tak prekoná dopyt o jeden milión ton,“ konštatoval Petr Čermák, analytik Colosseum.

V slovenských obchodoch by sa tak prípadný pokles prejavil s niekoľkomesačným oneskorením. Celkovo by však mali potraviny v tomto roku oproti vlaňajšku podľa prognóz ministerstva financií zdražieť o 6,5 percenta.

Spolu s poplatkami napríklad za energie, oblečenie či dopravu však ľuďom zdražie život o 4,1 percenta, pričom platy by sa mali priemerne zvýšiť o 3,5 percenta. Keďže by sa však mala zvýšiť celková zamestnanosť o 33-tisíc osôb, celkové príjmy ľudí sa podľa odhadov zvýšia o 1,8 percenta. Životná úroveň ľudí na Slovensku tak podľa ministerstva financií v tomto roku vzrastie.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba