Máj bol najdrahší mesiac za dva roky

Ceny na Slovensku sa vyšplhali na dvojročné maximum. V máji podľa Štatistického úradu ľuďom zdražel život oproti vlaňajšku o štyri percentá, čo je najväčší skok od konca predkrízového roka 2008.

15.06.2011 06:00
Peniaze, euro Foto:
Ilustračné foto
debata

Kým vlani v máji nechala štvorčlenná rodina s dvoma nezaopatrenými deťmi za potraviny, poplatky za energie či cestovanie priemerne vyše 903 eur, v súčasnosti je to o približne 36 eur viac. Najvýraznejšie sa na tom podieľajú najmä drahšie potraviny, ktoré oproti vlaňajšku poskočili o vyše sedem percent, za cestovanie si zas ľudia priplatili viac ako šesť percent a bývanie zdraželo o štyri percentá. Prvým pozitívom v júni je napríklad mierne zlacnenie zemiakov, rastú však stále ceny cukru.

Odborníci upozorňujú, že za zdražovaním je vlaňajšia neúroda, ako aj novoročný ozdravný balíček vlády, ktorý má cez vyššie dane a šetrenie štátu zastaviť zadlžovanie krajiny.

„Medziročne vyššie ceny sa netýkajú len ropy, o desiatky percent drahšie ako pred rokom sú aj poľnohospodárske komodity, ovplyvňujúce predovšetkým ceny potravín,“ vysvetlila Eva Sadovská, analytička Poštovej banky.

Rovnako sa treba podľa odborníkov pri zdražovaní pozerať aj na ceny z vlaňajška. Po zlacňovaní počas krízy sa totiž cenová hladina držala pomerne nízko. Výraznejšie začali ceny najmä pri potravinách rásť až v druhej polovici vlaňajška.

Na druhej strane ceny na Slovensku rastú tento rok viac ako je priemer Európskej únie. V susednom Česku sa napríklad v máji ceny zvyšovali medziročne o dve percentá. Podľa Sadovskej je rozdiel v tom, že iné štáty prijali konsolidačné opatrenia už vlani, čo vyvolalo skorší dopad na ľudí. V rámci krajín V4 by mali tento rok podľa odhadov ceny rásť rýchlejšie ako na Slovensku len v susednom Maďarsku.

Odborníci však predpokladajú že teraz by sa mal rast cien z posledných mesiacov spomaliť a ľudia by mali v najbližších mesiacoch platiť približne rovnako ako v súčasnosti.

Podľa analytika UniCredit Bank Ľubomíra Koršňáka aj ceny prvovýrobcov potravín naznačujú, že zdražovanie by sa malo postupne spomaľovať. „Aprílové ceny poľnohospodárskych komodít v rastlinnej výrobe už naznačili možnú stabilizáciu cien,“ hovorí Koršňák. V najbližších mesiacoch by sa tak mohli hýbať ceny spracovaných potravín, pri nespracovaných – zelenina či ovocie – sa už však výraznejšie zdražovanie neočakáva.

Ceny by sa mali stabilizovať aj podľa obchodníkov, ktorí najčastejšie uzatvárajú kontrakty na dlhšie obdobie. „Snažíme sa tlmiť cenové turbulencie dohodami s dodávateľmi na zastabilizovanie cien na určité časové obdobie ako trvalo nízke ceny zafixované na štvrťrok alebo polrok,“ vysvetlil pred časom Gabriel Csollár, predseda COOP Jednota Slovensko.

Ceny potravín rástli aj oproti predchádzajúcemu mesiacu, keď za jedlo ľudia v máji platili o 1,1 percenta viac oproti aprílu. „Pod májový rast cien sa podpísali najmä potraviny pre vyššie ceny mliečnych výrobkov a mäsa,“ vysvetlila Mária Valachyová, analytička Slovenskej sporiteľne.

Otvoreným zostáva vývoj cien na jeseň tohto roka. „Naďalej to bude závisieť predovšetkým od vývoja na komoditných trhoch vo svete. Otáznik visí aj nad schválením vyšších regulovaných cien, napríklad plynu,“ doplnila Sadovská.

O rastúcich cenách chce v parlamente rokovať opozícia. Koalíciu na to vyzval predseda opozičného Smeru Robert Fico. Podľa ministerstva financií však za rastom cien stojí najmä vývoj vo svete, ktorý vláda nedokáže ovplyvniť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba