Nemecké poisťovne sa zbavili polovice gréckych dlhopisov

Podiel gréckych dlhopisov na aktívach nemeckých poisťovní bol v závere marca o polovicu nižší ako v rovnakom mesiaci roka 2011. Vyplýva to zo správy pre finančný výbor dolnej komory nemeckého parlamentu, ktorú získala vo štvrtok agentúra Reuters.

09.06.2011 19:13
Peniaze, euro, mena Foto:
Ilustračné foto
debata (4)

Ku koncu marca držal nemecký poisťovací sektor v dlhopisoch Grécka 2,79 miliardy eur, kým v treťom mesiaci minulého roka to bolo 5,83 miliardy eur. Podľa citovaného dokumentu sa nemecké poisťovne v sledovanom období zbavili aj veľkého objemu dlhových nástrojov ďalších problémových štátov eurozóny, akými sú Írsko, Portugalsko, Španielsko a Taliansko.

Podľa medializovaných informácií ministri financií členských štátov eurozóny očakávajú, že na záchranu gréckych verejných financií bude v druhom kole potrebné vynaložiť pravdepodobne zhruba 90 miliárd eur. Začiatkom júla majú Atény dostať v rámci existujúceho programu pomoci od EÚ a Medzinárodného menového fondu (MMF) tranžu v objeme 12 miliárd eur. Z núdzových úverov schválených vlani bude môcť Grécko čerpať ešte 45 miliárd eur.

4 debata chyba