Keď kontrola chce, niečo nájde, tvrdia obchodníci

,,Tabule hanby sú hlúposť. Pre obchodníkov, ktorí chcú normálne podnikať, je to ponižujúce," reagovala na nápad rezortu pôdohospodárstva Štefánia Jurčágová z Lipovej, ktorá prevádzkuje malú predajňu potravín.

06.06.2011 12:00
debata

Ak by návrh s tabuľami hanby prešiel, musela by mať ona spolu s ďalšími stovkami obchodníkov, ako aj veľké obchodné reťazce pred predajňou tabuľu hanby.

Ak by kontrolóri v jej obchode našli napríklad šunku, v ktorej by mal byť polovičný podiel mäsa, ale dodávateľ by jej doviezol výrobok s nižším obsahom, musela by to mať napísané päťcentimetrovým písmom pred predajňou.

K jej názoru sa pridávajú aj menší predajcovia z iných častí Slovenska. „Kontrola, keď veľmi chce, vždy dokáže niečo nájsť, hocijakú drobnosť,“ konštatoval Ján Marcin z hornošarišských Raslavíc. „Podnikaniu by to neuškodilo, ale najmä pri malých predajcoch je to úplne zbytočné,“ dodáva Marcin.

Ako vysvetľuje obchodníčka Jurčágová, ľudia vedia kvalitu menších potravín vyhodnotiť aj sami. „U nás sa navzájom poznáme a ľudia vedia, akú kvalitu dostávajú. Ak by bola príliš nízka, zrejme by sem nechodili nakupovať,“ zamyslela sa prevádzkovateľka predajne potravín. Význam to podľa nej má v prípade veľkých reťazcov, kde sa môžu občas objavovať nedostatky.

Ak by však tabule hanby naozaj zavedené boli, predajcovia pripúšťajú, že zápis na nich by nebol najpríjemnejší. „U nás sme podobný problém nikdy nemali, ale prirodzene, ak kontrola nájde nejaké chyby a vyvesí ich pred predajňu, je to hanba,“ povedala Daniela Likavcová z Ludrovej pri Ružomberku.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba