Potraviny dočasne zlacneli, stále sú však drahé

Potraviny v obchodoch po ôsmich mesiacoch nepretržitého zdražovania prvýkrát zlacneli.

14.07.2011 07:00
Euro, peniaze Foto:
Ilustračné foto
debata (1)

Cenu nákupu v júni mierne stlačila dole najmä zelenina, ktorá sa predávala priemerne o desatinu lacnejšie ako v máji. Napriek tomu sú potraviny stále výrazne drahšie ako vlani. Ak v októbri rodina za nákup jedla dala 100 eur, v máji to bolo už 108,5 eura a v júni rovnaký nákupný košík zlacnel na 108 eur.

Vyplýva to zo zverejnených údajov Štatistického úradu. Po dvíhaní cien, ktoré od októbra tlačila hore najmä vlaňajšia neúroda, ako aj vývoj na svetových trhoch by sa tak podľa odborníkov mal ich rast aj v najbližších mesiacoch spomaliť, prípadne úplne zastaviť. Napríklad kilogram zemiakov stál ešte na jar jedno euro a teraz je v akcii už za 33 centov. Úroda v Európe sa však podľa niektorých prognóz očakáva mierne slabšia ako vlani a tak je riziko, že zelenina na jeseň opäť zdražie.

„Všimla som si najmä lacnejšie paradajky či zemiaky. Niekedy sa dá zohnať aj lacnejšie ovocie. Keď si však prirátam drahšie mlieko či jogurty, ale aj cukor či múku, stále platíme viac ako vlani,“ povedala nakupujúca Petra Kulajová z Bratislavy. Rodina s deťmi tak podľa nej musí dávať za nákup potravín mesačne viac o niekoľko desiatok eur.

V júni oproti máju najvýraznejšie, o viac ako tretinu, zlacneli uhorky o takmer 29 percent lacnejšie ľudia nakupovali papriku, o vyše pätinu menej zaplatili aj za paradajky. Viac ľudia platili za ovocie, keď melóny zdraželi o tretinu, pomaranče či jablká zas o päť percent. Naďalej rastú aj ceny cukru či cukroviniek, v júni o 1,6 percenta, drahšie o 2,5 percenta ľudia nakupujú kávu, čaj či kakao. Ak rodina s dvomi nezaopatrenými deťmi nechala za nákup potravín v máji 200 eur, minulý mesiac to bolo podľa štatistikov o dve eurá menej.

Obchodníci však tvrdia, že okrem zlacňovania zeleniny či ovocia sa zastavilo aj zdražovanie spracovaných potravín. „Všeobecne sa očakáva pokles cien sezónnych plodín, nakoľko je zatiaľ nadúroda vďaka priaznivému počasiu. Čo sa týka spracovaných potravín, nepredpokladáme výraznejšie cenové úpravy,“ potvrdil Ján Bilinský, vrchný riaditeľ sekcie obchodu COOP Jednota Slovensko. V súčasnosti sa podľa neho predávajú lacnejšie paradajky, paprika, zemiaky či jablká, nektárinky, broskyne a citróny.

Počas letných mesiacov by podľa analytikov mohli ceny klesať aj naďalej. „V júli očakávame ďalší medzimesačný pokles cien potravín vplyvom sezónneho zlacnenia zeleniny a ovocia,“ potvrdil Andrej Arady, analytik VÚB. Podľa Ľubomíra Koršňáka z UniCredit Bank bude však pri zelenine pokles pomalší. „Masívny sezónny pokles cien zeleniny zvyčajne prichádza až o mesiac neskôr, teda až v júli,“ vysvetlil dôvody spomalenia zlacňovania Koršňák.

Zdražovanie potravín, ktoré by malo za celý tento rok oproti vlaňajšku podľa predpokladov rezortu financií dosiahnuť 6,5 percenta, by sa tak malo postupne preniesť na iné tovary a služby. „Okrem nárastu regulovaných cien stále očakávame v najbližších mesiacoch aj pozvoľné zrýchľovanie inflácie trhových služieb a obchodovateľných tovarov, a to v dôsledku vedľajších efektov,“ doplnil Koršňák.

Celková inflácia dosiahla v júni medziročne 3,9 percenta, kým v máji ceny rástli 4-percentným tempom. Priemerne za prvý polrok tak spotrebiteľské ceny na Slovensku stúpli zatiaľ o 3,6 percenta.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba