Burzy opäť zamierili nadol

Akciové burzy v piatok znova zamierili nadol a pripomenuli možný príchod krízy. Po niekoľkých pokojných dňoch, či dokonca rastoch, trhy v piatok uzemnili čísla o americkej nezamestnanosti.

03.09.2011 08:54
Burza, Čína Foto:
Ilustračné foto
debata (4)

V auguste totiž v Spojených štátoch nepribudli žiadne pracovné miesta, čo je najhorší výsledok za posledných jedenásť mesiacov. Slabnúca americká ekonomika tak vyvoláva v investoroch stále väčšie obavy z návratu globálnej recesie.

Výpredaje na burzách sa spustili po tom, čo sa miera nezamestnanosti v auguste udržala na 9,1 percenta. Prepady však boli miernejšie ako na začiatku augusta, keď trhy padali najvýraznejšie od začiatku krízy v roku 2008. „Je to ďalší dôkaz, že ekonomika je veľmi blízko k zastaveniu rastu, ak sa už nezastavil,“ povedal pre agentúru Bloomberg Nariman Behravesh, hlavný ekonóm IHS v Lexingtone, Massachusetts. „Podniky sú naďalej veľmi, veľmi opatrné,“ doplnil Behravesh.

„Toto číslo je blízko tomu, čoho sa trh obával najviac,“ konštatoval Jeff Kleintop, hlavný trhový stratég pre LPL Financial v Bostone. Akciové trhy podľa toho aj zareagovali. Hlavný európsky index bol pred záverom obchodovania výrazne v mínuse, podobne si viedli aj ostatné dôležité európske indexy. Obchodovanie v USA sa vyvíjalo podobne, pokles bol však miernejší, okolo dvoch percent. Oslaboval sa aj dolár, a to oproti švajčiarskemu franku a jenu. Oproti euru si však polepšil.

Obavy firiem sa tak znásobili po tom, čo minulý týždeň vyšli štatistiky o raste americkej ekonomiky a počte poberateľov dávok v hmotnej núdzi. Americká ekonomika totiž rástla len niečo vyše percentným tempom, stúpol však počet poberateľov dávok.

Stále slabšie výsledky americkej ekonomiky tak podľa viacerých ekonómov môžu naznačovať príchod recesie. Tá by sa následne rozšírila do Európy, ktorá je nielen od Ameriky existenčne závislá, ale sama bojuje s dlhovou krízou.

Výsledky tápajúcej americkej ekonomiky môžu ovplyvniť ďalšie kroky americkej vlády a centrálnej banky. Na budúci týždeň by mal vystúpiť s dlhoočakávaným príhovorom prezident Barak Obama a načrtnúť, ako USA plánujú riešiť situáciu. Koncom mesiaca je zas stretnutie americkej centrálnej banky, kde by sa malo diskutovať o možnostiach naštartovania rastu. „Výsledky určite ovplyvnia myslenie centrálnej banky a jej budúce kroky, ktoré podnikne,“ doplnil Kleintop.

4 debata chyba