Trhy zvrátili kurz, ďalšie prepady nie sú vylúčené

Trhy po stredajších prepadoch vo štvrtok otočili kormidlo a začali rásť. Zisky prišli po utorňajších takmer trojročných prepadoch európskych búrz a výrazných stratách amerických trhov. Objavil sa však nový problém, keď neistotu v investoroch začalo okrem zadlženého Talianska a Španielska vyvolávať aj Francúzsko.

12.08.2011 12:26
Graf, euro, lupa Foto:
Ilustračné foto
debata

Po obrovských výpredajoch začali investori vo štvrtok vo veľkom nakupovať. Polepšili si aj francúzske a talianske banky po ich utorňajšom strmom páde. Na chvíľu sa tak upokojil stres, ktorý so sebou priniesli obavy z možného zníženia francúzskeho hodnotenia ratingovými agentúrami.

Možné problémy to však podľa odborníkov nezahasilo. Okrem ťažkostí Grécka, Portugalska a Írska, možných kandidátov na pomoc Talianska a Španielska, sa pre doterajšie riešenie problémov otvárajú otázky o stabilite nemeckého a francúzskeho bankového sektora.

„Jednou potenciálnou hrozbou je globálna kríza. Druhou možnou krízou je kríza bankového sektora Nemecka a Francúzska, ak sa položí juh Európy. A práve táto kríza začína dostávať jasné kontúry,“ konštatovala Markéta Šichtařová, riaditeľka Next Finance. Francúzski bankári napokon skončili deň v plusoch, podľa agentúry Reuters im však zatrhla jedna ázijská banka úverové linky. V praxi tak budú musieť Francúzi o úvery vždy žiadať a ázijské banky posúdia ich žiadosti od prípadu k prípadu.

Rovnako sa trhom podľa Šichtařovej šírili nepotvrdené špekulácie, že banka Société Generále má príliš veľké percento nekvalitných aktív a mohol by ju preto prebrať štát. „Ak sa tieto špekulácie potvrdia, dlhová záťaž štátu sa pre prevzatie problémov banky ešte zhorší a zníženie francúzskeho ratingu nenechá na seba dlho čakať,“ konštatovala. Parížu však ratingové agentúry zatiaľ najvyššie hodnotenie ponechali.

Presný vývoj na akciových trhoch v najbližších dňoch a týždňoch nevie v súčasnosti predpovedať nikto. Odborníci sa zhodujú, že turbulencie sa zatiaľ neskončili, aj keď by už prepady nemuseli byť až také výrazné. ,,Prepady už nebudú také veľké, v horizonte niekoľkých mesiacov sa ale s výraznejším rastom nestretneme," doplnil Martin Prokop z Next Finance.

debata chyba