Pri podpore rozpočtu sú v hre aj gastrolístky

Obmedzenie gastrolístkov v prospech hotovosti pre zamestnancov sa po necelom pol roku opätovne dostáva do hry.

20.10.2011 20:00 , aktualizované: 21.10.2011 12:00
Igor Matovič Foto:
Líder Obyčajných ľudí Igor Matovič
debata

Naposledy prehral boj o stravenky lídrer Obyčajných ľudí Igor Matovičovi pri júlovej novelizácií zákonníka práce. V súčasnosti koalícia ústupky v gastrolístkoch Matovičovi ponúkla za podporu štátneho rozpočtu. Obyčajní ľudia si rovnako ako Sloboda a Solidarita dali k rozpočtu vlastné podmienky. Kým SaS asi dosiahne svoje, štyri hlasy Obyčajných ľudí stále chýbajú.

Matovič žiada, aby mali poslanci zmrazené platy, kým nebude krajina hospodáriť s vyrovnaným rozpočtom. Rovnako chce, aby náklady na predčasné voľby, ktoré budú štát stáť 10 miliónov eur zaplatili politici. Podľa troch zdrojov z koalície, ale namiesto toho koaličné strany ponúkli Matovičovi presadenie dobrovoľného výberu medzi gastrolístkami a príspevkom na stravu.

Poslanec výmenný obchod zatiaľ odmieta. „Osobne si to neviem predstaviť,“ reagoval Matovič. Rozpočet by podľa neho mohol prejsť aj bez podpory Obyčajných ľudí vďaka opozícii, ktorá to však odmieta. „Nemám dôvod podporovať rozpočet troch koaličných strán, z ktorých minimálne dve sa chcú vrhnúť okolo krku Ficovi,“ uzavrel Matovič.

Podľa šéfa poslaneckého klubu SaS Jozefa Kollára rokovania prebiehajú a treba dospieť k dohode. „V týchto chvíľach sa dohody rodia. Síce ťažko, ale rodia. Niekedy, keď je ťažký pôrod, tak je jeho výsledkom zdravé dieťa,“ tvrdí Kollár.

Podpora bodov SaS je podľa jej šéfa Richarda Sulíka istá. Vo štvrtok tak v parlamente prešli zmeny v zákone o ochrane zdravia a bezpečnosti pri práci. V piatok poslanci poslali do zabudnutia koncesionárske poplatky a ľudia by ich tak od začiatku roku 2013 neplatili.

Dohoda vznikla napriek tomu, že poslanci za SaS v stredu nečakane potopili zmeny v stavebnom sporení, čo spôsobilo výpadok v rozpočte. „Aj ja to vidím ako problém, ale dohodnúť sa musíme,“ povedal Béla Bugár, predseda Mostu.

Poslednou z podmienok SaS je zrušenie priestupkovej imunity na rokovaní parlamentu v decembri. Aj na ňom je v koalícii zhoda. „SDKÚ vždy podporovala zrušenie priestupkovej imunity, aby mali poslanci imunitu len na výroky v pléne,“ potvrdil podporu návrhu poslanec Ivan Štefanec (SDKÚ).

Okrem toho si sulíkovci presadili za zrušenú reformu odvodov aj ďalšiu zmenu. „Zdravotné odvody pre tých, ktorí nemajú dnes príjem, napríkad matky na materskej či študenti nad 31 rokov, to je približne stotisíc ľudí, budú od januára zrušené,“ povedal po stretnutí s prezidentom Sulík. Výpadok by mal byť približne rovnaký, aký mala priniesť odvodová reforma.

Ak by aj rozpočet prešiel, otázne zostáva, s akým deficitom. Pre spomaľovanie ekonomického rastu totiž v návrhu hospodárenia štátu zrejme vznikne viac ako polmiliardový výpadok na dosiahnutie pôvodne plánovanej sekery 3,8 percenta HDP. V súčasnosti sa v rozpočte počíta s 3,4-percentným rastom ekonomiky. Pre dlhovú krízu a spomaľovanie najväčších ekonomík môže byť však rast nakoniec podľa analytikov blízko jednému percentu.

Ak by v parlamente neprešlo nové financovanie samospráv, ktoré zatiaľ poslanci poslali do druhého čítania, mohla by sa diera zväčšiť na vyše 700 miliónov eur. Obce a mestá protestujú proti tomu, aby po novom dostávali z rozpočtu časť z mixu daní, nie podiel z dane z príjmu fyzických osôb ako doteraz. V budúcom roku by im tak príjmy stúpli miesto 18 percent o tri percentná. Tento nárast by podľa zástupcov miest a obcí vykryl len vyššie náklady pre nové kompetencie, ktoré na nich štát presúva od začiatku budúceho roka.

So samosprávami koalícia rokuje, čo vo štvrtok potvrdil aj Bugár. Samosprávy podľa neho majú snahu dohodnúť sa na podiele pri konsolidácii verejných financií. Rieši sa konkrétna forma.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba