Matka najväčšej slovenskej banky ďalej padá

Dlhová kríza siaha na slovenské banky. Rakúska Erste Group pokračovala včera v prepade hodnoty svojich akcií. Rakúska finančná skupina vlastní u nás Slovenskú sporiteľňu.

12.10.2011 12:45
sporiteľňa, slsp, banka, hypotéka, banky Foto:
Ilustračné foto.
debata

Dlhová kríza čoraz viac siaha aj na slovenské banky. Rakúska Erste Group po priznaní investícií do rizikových dlhopisov a ohlasení takmer miliardovej straty, pokračovala i včera v prepade hodnoty svojich akcií. Pokles akcií siahal k piatim percentám po pondelkovom vyše desatinovom prepade. Rakúska finančná skupina na Slovensku vlastní najväčšiu banku Slovenskú sporiteľňu.

,,Erste má problém s derivátmi CDS (poistenie proti krachu). Majú ich nakúpených oveľa viac ako uviedli v stres testoch," povedal analytik TRIM Broker Roland Izip. Tieto finančné nástroje predávajú poisťovne a bankám slúžia na vyplatenie prípadných strát z nákupu dlhopisov zbankrotovaných krajín. Problémom finančného sektora je že i samotné poisťovne by v prípade krachu nedokázali finančným domom vyplatiť vzniknuté straty.

Podobné problémy sa tak v budúcnosti dajú očakávať i u ďalších zahraničných matiek slovenských bánk. Najskôr to boli zasiahnuté francúzske banky, potom belgická Dexia a teraz sa problém preniesol do Rakúska. ,,Môže to ísť aj do východnej Európy a zasiahnuť aj nemecké banky. Napríklad Reifeissen je na tom veľmi zle čo sa týka likvidity," dodal Ižip. Iný analytik však situáciu ukludňuje. ,,Netreba z toho robiť zbytočnú paniku, dnes akcie bánk padajú a zajtra zas budú stúpať," upozorňuje Mario Blaščák, analytik World Business Press Online.

Samotná Slovenská sporiteľňa dosiahla v prvom polroku čistý zisk viac ako sto miliónov eur a pre tento rok počíta s historicky najvyšším ziskom. ,,Klientov Slovenskej sporiteľne sa tak situácia v Erste Group nijako nedotkne," povedal hovorca Slovenskej sporiteľne Štefan Frimmer. Na vysoké dlhy Talianska už doplatili zníženým ratingom talianske banky Intesa Sanpaolo a UniCredit, ktoré majú pobočky aj na Slovensku.

Podľa informácií Pravdy začali ľudia pre medializované problémy oveľa viac vyberať svoje vklady zo slovenskej Dexia banky. ,,Je to úplne normálna psychologická reakcia aj keď vyberanie peňazí z bánk je podľa mňa chybou a ide o prejav zbytočnej paniky," povedal Vladimír Baláž z prognostického ústavu Slovenskej akadémie vied. Slovenskú Dexiu už totiž vlastní finančná skupina Penta a tak sa jej problémy belgickej Dexie vôbec netýkajú.

Navyše na Slovensku sú vklady ľudí v bankách chránené cez fond ochrany vkladov až do výšky sto tisíc eur. ,,Treba tiež povedať, že slovenský bankový sektor je síce vlastnený na sto percent zahraničnými bankami, ale slovenské finančné domy sú samostatné firmy a tak ich teoreticky situácia zahraničných matiek neohrozuje," povedal Baláž. Zahraničné matky zo Slovenska prelievajú len dosiahnutý zisk. ,,To minimálne sťaží úverovanie na Slovensku," dodal Baláž.

Podľa analýzy Národnej banky Slovenská je slovenský finančný sektor stabilný a prežije i prípadnú bankovú krízu. Problémové dlhopisy sú investované v menších bankách a tie by po krachu Grécka mohli reálne mať problémy so svojou finančnou stabilitou. ,,Hovorí sa o sume 500 miliónov eur, no ktoré banky ju do rizikových krajín investovali, tak o tom sa dá len špekulovať," dodal Blaščák.

Bankový biznis je postavený na dôvere a v prípade hromadného výberu vkladov by žiadna banka nedokázala naraz vyplatiť všetkých svojich klientov. Stabilitu slovenských bánk zvýrazňuje, že väčšinou investujú do domácich štátnych dlhopisov. ,,Najviac by sa ich tak dotkli prípadné problémy slovenskej ekonomiky," dodal Baláž.

debata chyba