Tvaroška: Ak bude treba peniaze navyše, nájdeme ich

Rokovania o štátnom rozpočte sa skončili a peniaze na priority sú rozdané. Ministerstvá nakoniec dostanú výrazne menej, ako žiadali. Podľa štátneho tajomníka ministerstva financií Vladimíra Tvarošku to spôsobil očakávaný horší ekonomický vývoj. Ak by sa mal zhoršovať aj naďalej, peniaze podľa neho financmajstri nájdu.

09.10.2011 21:40
Vladimír Tvaroška Foto:
Vladimír Tvaroška
debata

Požiadavky ministerstiev boli približne 2,5 miliardy, nakoniec však dostanú iba zlomok tejto sumy. Z akého dôvodu?

Spôsobil to horší vývoj, keď sme museli meniť makroekonomickú prognózu. Vývoj ekonomiky bude žiaľ horší, ako sme si mysleli ešte v júli a museli sme len na dosiahnutie 3,8–percentného defi citu ušetriť 240 miliónov eur.

Je možné, že prognóza sa bude znižovať opäť a zatiaľ máte rezervu len 50 miliónov. Výpadok by však mohol byť podobne veľký ako v auguste. Kde ešte vidíte priestor na získanie ďalších peňazí, je v hre aj ďalší rast daní?

Ak bude potrebné, tak sa budeme touto témou zaoberať a následne predstavíme návrhy. Rovnako sme to urobili, keď sme museli znižovať odhad na konci augusta a zdroje sme našli. Ak ich bude treba hľadať znova, nájdeme ich.

Medzi prioritami neboli spomenuté ministerstvá vnútra a obrany, aj keď dostanú viac peňazí. Prečo?

V prvom rade zostali priority, ktoré sme zapracovali už pri formovaní rozpočtu v auguste, teda školstvo, tiež podpora vzdelanostnej ekonomiky cez projekt Minerva a rozvoj infraštruktúry. Teraz sa k nim pridali ako hlavné priority protipovodňová ochrana a zdravotníctvo. Prostriedky navyše pre rezorty vnútraa obrany považujeme za ich vnútornú vec. Zrejme usúdili, že výdavky sú potrebné skôr na investície v ich rezortoch a premiestnia sa z Nemocnice sv. Michala, ktorej sú hlavnými akcionármi.

Ale v piatok sa hovorilo aj o ministerstve pôdohospodárstva, ktoré ste však nespomenuli. Dostane teda nakoniec zdroje navyše?

Zo štátneho podniku Lesy, ktorý spadá pod rezort pôdohospodárstva, príde 20 miliónov a tie aj zostanú v rezorte pôdohospodárstva.

debata chyba