Belgičanov môže čakať írsky scenár

Záchrana belgicko–francúzskej banky Dexia môže Bruselu podľa analytikov spôsobiť vážne problémy.

07.10.2011 07:00
Dexia Foto:
Sídlo spoločnosti Dexia v Bruseli
debata

Belgičanom by sa totiž po pomoci Dexii mohol nafúknuť verejný dlh, čo by ich následne vrhlo do nemilosti trhov, podobne ako pred rokom Írsko. Už v súčasnosti má krajina verejný dlh na úrovni 100 percent výkonu ekonomiky.

Problémy Dexie sa na verejnosť dostali v utorok po tom, čo po poslednom rokovaní ministri financií eurozóny pripustili väčší podiel bánk na záchrane Grécka.

„Vnímam riziko, že ak sa Belgicko bude snažiť zaručiť za záväzky gigantu, akým je Dexia, môže to ohroziť schopnosť štátu splácať svoje záväzky. Dá sa to prirovnať k tomu, čo sa stalo v Írsku,“ konštatoval Juraj Karpiš z Inštitútu ekonomických a spoločenských analýz INESS. "Môže to spôsobiť Belgicku, ktoré navyše už vyše roka nemá vládu, nemalé problémy, " doplnil Kamil Boros, analytik XTB.

V praxi by tak Belgičania s Francúzmi oddelili toxické aktíva Dexie do takzvanej zlej banky. „Projekt Dexie cez oddelenie zlej banky je štandardným projektom, ako sa zbaviť problémovej banky,“ spresnil Martin Prokop z Next Finance.

Po správe o účasti vlád na záchrane Dexie akcie banky včera po utorňajšom prepade rástli a prudko posilnili všetky európske akciové indexy. Väčšie problémy by však mali po prevzatí záväzkov bánk Holandsko či Francúzsko.

Odborníci sa však zhodujú, že štáty sa pripravujú na čiastočný odpis gréckeho dlhu. „Celý postup posledných mesiacov, ktorý sa dotýka bankového sektora, naznačuje, že európsky trh sa pripravuje na grécky bankrot,“ doplnil Karpiš.

S problémami padajúcich akcií bánk, ale aj vlastného zadlženia okrem menších štátov bojujú aj najväčšie európske ekonomiky. Na čiernej listine investorov je momentálne Taliansko, ktorému včera znížila o tri stupne rating agentúra Moodýs . Taliani tak majú horšie hodnotenie ako Slovensko.

„Čo sa týka dôvodov, prečo došlo k zníženiu ratingu, tak sú to slabší ekonomický vývoj, ktorý bude mať za následok nižšie výbery daní a nárast úročenia dlhopisov,“ vysvetlil Boros. Na záchranu Talianska pred osudom Grécka by mal slúžiť zmenený euroval, ktorý by mal vystriedať Európsku centrálnu banku pri skupovaní dlhopisov. Ak zmeny prejdú, pomoc prisľúbil včera aj MMF.

debata chyba