Makúch: Eurovalu treba dať najmä šancu

Euroval by mal podľa Jozefa Makúcha, guvernéra Národnej banky Slovenska, hlasovaním medzi poslancami prejsť, aj keď ho považuje za dočasné riešenie.

29.09.2011 07:00
Jozef Makúch Foto:
Jozef Makúch
debata

Dokáže euroval splniť svoju funkciu, teda zabrániť šíreniu krízy v eurozóne a zachrániť problematické krajiny?

Treba mu dať v prvom rade šancu. Ak ju nedostane, tak potom nemôžeme povedať, či to dokáže alebo nedokáže. Euroval treba najskôr schváliť, je koncipovaný tak, aby dokázal preklenúť obdobie k trvalejším riešeniam.

Objavujú sa však názory, že euroval nie je správnym riešením, lebo nerieši podstatu problémov a krajiny, ako je napríklad Grécko, už aj tak nemožno zachrániť.

Podľa mňa je nesprávne spájať euroval práve s Gréckom. Euroval má oveľa širšie a významnejšie poslanie a sám osebe je dočasným riešením. Trvalé riešenie sa má prijať v roku 2013, keď má začať platiť trvalý európsky stabilizačný mechanizmus. Euroval slúži na preklenutie obdobia, kým sa tento náročnejší projekt prijme.

V rámci zmien v eurovale by sa jeho funkcie mali rozšíriť aj na pomoc bankovému sektoru, ktorý je pre grécky dlh v problémoch. Dokázalo by reálne použiteľných 440 miliárd zachrániť bankový sektor napríklad Francúzska či Španielska?

Je to výsostná záležitosť politikov, teda ministrov financií a predsedov vlád, preto sa k tomu nebudem vyjadrovať.

Ako jeden zo spôsobov riešenia dlhovej krízy sa uvádza aj fiškálna únia. Ak by vývoj v eurozóne smeroval k transferovej únii, malo by byť Slovensko jej súčasťou?

Oficiálne termíny sú hospodárska a menová únia a neviem, že by sa mali meniť. Pokiaľ ide o obsahovú stránku, je dôležité prijať nástroje a metódy, aby sa štáty správali fiškálne zodpovedne a táto zodpovednosť bude vynútiteľná. Aké sú inštitucionálne riešenia, to ma nezaujíma.

debata chyba