Premiér Fico ohlásil dva významné dopravné projekty, prilákať chce čínske investície

Premiér Robert Fico (Smer) na kontrolnom dni na ministerstve dopravy ohlásil ambíciu stavať veľké dopravné projekty formou PPP projektov.

19.04.2024 11:28 , aktualizované: 16:52
debata (144)
Fico: Na nové dopravné projekty budeme hľadať partnerov aj mimo EÚ
Video

Pojem verejno-súkromné partnerstvá (PPP projekty) pochádza z anglického výrazu public–private partnership. Ich cieľom je zabezpečiť verejnú infraštruktúru. Pri PPP projektoch sa obstaráva koncesionár. Ten pripraví finálnu projektovú dokumentáciu, projekt postaví, zafinancuje. Počas dlhého obdobia projekt prevádzkuje a investuje do jeho údržby tak, aby ho odovzdal po skončení koncesie štátu v dobrom stave.

Pozrite si diel Ide o pravdu s ministrom Rážom
Video
Zdroj: TV Pravda

Takto by sa podľa Fica mohli budovať nové železnice či modernizovať mosty. „Najvyťaženejší železničný úsek je medzi Komárnom a Bratislavou. Jedna koľaj je tak vyťažená, že tam nie sme schopní nasadiť ďalšie vlaky,“ povedal na tlačovom brífingu. Preto je podľa neho plán na postavenie druhej koľaje. Je to podľa neho prípad práve pre PPP projekt. "Chceme hľadať zdroje aj zo zahraničia. Pripravujeme sa na veľkú návštevu Číny. Chceme dať čínskym partnerom na stôl niekoľko nápadov, kde by tie PPP projekty mohli byť,“ dodal.

SR Jaguar Land Rover Elektromobily Výroba NRX Čítajte viac Koniec montážnej dielne Európy? Slováci opúšťajú pilier našej ekonomiky, inde im platia viac

Druhý projekt sa ma týkať opravy mostov. Podľa Fica by nateraz chceli zahraničnému partnerovi ponúknuť balík 500 mostov, ktoré by niekto zrekonštruoval a štát by to splácal. Ten, kto mosty zmodernizuje, by sa o nich aj staral. Podľa Fica je dôležité, aby hľadali partnerov aj mimo Európskej únie.

Premiér zopakoval, že Slovensko potrebuje urýchlene získať nové zdroje na ďalšie projekty, ktoré by ministerstvo dopravy mohlo realizovať. Jedným z nich je aj využitie súkromných vkladov a kapitálu vrátane penzijných sporení. „Peniaze, ktoré si ľudia ukladajú na dôchodkové zabezpečenie alebo niekde inde, končia v Spojených štátoch amerických. My cez súkromné peniaze podporujeme Spojené štáty a nepodporujeme rozvoj na Slovensku,“ dodal Fico.

Opozičné Progresívne Slovensko (PS) víta deklarovanú ambíciu vybudovať druhú železničnú koľaj na trati Bratislava – Komárno. „Na problém v tomto úseku som upozorňoval ešte z pozície starostu Hviezdoslavova, v januári sme spustili aj petičnú akciu. Čoskoro totiž dosiahne hranicu svojej životnosti až polovica dĺžky trate. Je preto nevyhnutné čo najskôr túto trať zdvojkoľajniť, zhodujú sa na tom aj odborníci,“ zdôraznil poslanec Národnej rady (NR) SR Marek Lackovič (PS). Upozornil, že ročný počet prepravených cestujúcich sa od roku 2011 zvýšil päťnásobne na aktuálne 4 milióny.

144 debata chyba
Viac na túto tému: #železnice #mosty #Robert Fico