Nemá kto pracovať a už je to cítiť aj na platoch. Nové údaje hovoria o silnom raste miezd, horšie časy sa končia

Peňaženky Slovákov čakajú dobré časy. Aspoň tak to naznačujú aktuálne čísla rastu platov a odhady analytikov, ktoré počítajú aj s ďalším rastom miezd. Po tvrdých ranách, ktoré nám zasadila inflácia v priebehu posledných dvoch rokov, si tak aspoň na chvíľu budeme môcť vydýchnuť. Dáta totiž ukazujú, že priemerná reálna mzda v odvetviach, ktoré štatistici sledujú, zotrela väčšinu prepadu z rokov 2022 a 2023. Naše platy opäť rástli rýchlejšie ako inflácia a vo väčšine odvetví stúpol aj počet zamestnancov.

14.05.2024 05:00
peňaženka, peniaze, hotovosť Foto:
Ilustračné foto.
debata (73)
Odborár Ján Košč hovorí o minimálnej mzde
Video
Vypočujte si audioverziu článku - číta Lukáš, hlas umelej inteligencie.
Našli ste chybu? Dajte nám vedieť.

Najnovšie čísla Štatistického úradu SR ukazujú, že v marci tohto roka v šiestich odvetviach nášho hospodárstva rástli platy medziročne o viac ako päť percent. Zároveň, v porovnaní s minulým rokom, boli reálne mzdy vyššie vo všetkých 10 odvetviach, ktoré štatistici sledujú. Najmenej si polepšili ľudia, ktorí pracujú v stavebníctve, najviac naopak tí, ktorí sú zamestnaní v maloobchode. Pre pripomenutie – reálna mzda ukazuje, čo si skutočne môžete za svoje peniaze, ktoré od zamestnávateľa dostanete, kúpiť. Ide tak o skutočnú hodnotu zárobkov, ktoré každý mesiac dostávate. To, že reálne mzdy medziročne stúpli, znamená, že si v obchodoch môžete nakúpiť viac ako v rovnakom období pred rokom.

Zatiaľ čo v marci 2022 inflácia z našich reálnych platov ukrajovala vyše 10 percent a v rovnakom období roku 2023 to bolo už takmer 15 percent, v roku 2024 je to len 2,4 percenta. Ak platy vo väčšine odvetví medziročne narástli o viac ako 5 percent, znamená to, že rastú rýchlejšie, ako sa zdražujú rôzne produkty či ponúkané služby. A to je pre Slovákov dobrá správa.

Platy ešte porastú

Rásť by však mali ďalej aj nominálne mzdy – ide o plat, ktorý vám každý mesiac dorazí na účet od vášho zamestnávateľa. Tieto platy, ktoré nie sú očistené o infláciu, rastú už teraz. „Priemerná nominálna mesačná mzda v marci 2024 bola medziročne vyššia vo všetkých 10 mesačne sledovaných odvetviach. Dvojciferným tempom rástla v troch z nich, a to v maloobchode o 12,5 percenta, priemysle a v činnostiach reštaurácií a pohostinstiev rovnako o 11,4 percenta. Po dvoch mesiacoch všetky vybrané odvetvia evidovali aj rast reálnych miezd, a to v rozpätí od 0,3 percenta v stavebníctve do 10 percent v maloobchode,“ oznámili štatistici v pondelkovej správe.

Znamená to, že ak pracujete napríklad v reštaurácii a minulý rok v marci ste zarábali presne 1 000 eur, tento rok už zarobíte 1 114 eur. Samozrejme, hovoríme o priemernom zvyšovaní platov – teda niektorí zamestnanci zarobia viac, iní menej, a tak sa výsledná suma môže líšiť. Stále však platí, že by ste si tento rok mali na účte nájsť viac peňazí ako pred rokom a vďaka tomu, že sa rast inflácie výrazne spomalil, si za tieto peniaze môžete nakúpiť aj viac tovarov či služieb.

Nominálne platy by podľa odhadov analytikov mali rásť aj v ďalších rokoch. Podľa najnovšej prognózy Národnej banky Slovenska by tento rok v celom slovenskom hospodárstve mali rásť o 7,2 percenta, v roku 2025 o 5,3 percenta a v roku 2026 o 5,1 per­centa. „Prudký pokles inflácie v tomto roku spôsobí, že domácnostiam sa výrazne zlepší kúpyschopnosť,“ píše Národná banka vo svojej jarnej analýze, ktorá sa venuje ekonomickému a menovému vývoju na Slovensku.

Znamená to, že nominálne mzdy by mali predbiehať infláciu aj v najbližších rokoch. Čo sa týka samotného zdražovania, podľa analytikov inflácia v tomto roku výrazne klesne. Z minuloročných 11 percent by sa tento rok mala spomaliť na 2,8 percenta. Znamená to, že po dvoch rokoch, keď bola inflácia takmer stabilne na dvojciferných hodnotách, sa tento rok dostane pod tri percentá.

Podľa predikcie NBS by však inflácia mala byť v nasledujúcich dvoch rokoch o niečo vyššia. V rokoch 2025 a 2026 by sa mala vyšplhať na 3,7 percenta. „V nasledujúcich rokoch príde vplyvom nevyhnutného dobiehania trhových cien energií k zrýchleniu tesne pod 4 percentá,“ predpovedá NBS vo svojom dokumente.

Čo sa týka reálnych miezd, tie začali stúpať už koncom minulého roka, no v najbližších mesiacoch sa tempo ich rastu bude spomaľovať. Inštitút finančnej politiky (IFP) očakáva, že sa reálne mzdy v tomto roku dostanú nad 3 percentá. NBS v tejto súvislosti píše o 4,3 percenta, pričom v roku 2025 by mali rásť o 1,5 percenta a v ďalšom roku o 1,4 percenta.

„Pri nami očakávanom celkovom priemernom raste nominálnych miezd na úrovni okolo siedmich percent by vďaka nižšej miere priemernej inflácie, naše očakávanie sú tri percentá, mohli reálne mzdy rásť v roku 2024 celkovo na úrovni približne štyroch percent,“ vyjadril sa v tejto súvislosti analytik Slovenskej sporiteľne Marián Kočiš.

IFP tiež hovorí, že reálna mzda na Slovensku výrazne predbehne produktivitu práce, čo podľa inštitútu predstavuje kompenzáciu minulých dvoch rokov. V roku 2022 totiž reálne mzdy klesli o 5,2 percenta a v minulom roku o 1,4 percenta. Medzi rokmi 2025 až 2028 by však podľa inštitútu mal byť rasť reálnych miezd už v súlade s produktivitou­ práce.

Silný trh práce

Rastu platov okrem znižovania tempa zdražovania pomáha aj silný trh práce, ktorý na Slovensku máme. „Od januára do marca 2024 zamestnanosť rástla v 6 z 10 odvetví, najrýchlejšie vo vybraných trhových službách a informáciách s komunikáciou. Medziročne nižšie počty zamestnancov evidoval priemysel, veľkoobchod, maloobchod, ako aj doprava a skladovanie,“ informuje štatistický úrad.

Nezamestnanosť je aktuálne na historických minimách a pohybuje sa na úrovni približne štyroch percent. Čo sa týka konkrétnych počtov, na Slovensku aktuálne nepracuje približne 144-tisíc ľudí, z ktorých je približne polovica dlhodobo nezamestnaných.

Firmy naprieč celým trhom hlásia nedostatok kvalifikovaných ľudí a štát preto rozbehol viacero iniciatív, ktoré majú mobilizovať mladých ľudí a vďaka národným vízam chce vláda na náš trh prilákať aj kvalifikovaných cudzincov. „V tejto súvislosti možno pozitívne hodnotiť kroky vlády, ktorá prijala opatrenia pre zefektívnenie procesu pre zamestnávanie pracovníkov z tretích krajín. Ďalšími opatreniami, ktoré majú potenciál zmierňovať tlaky na našom pracovnom trhu, by napríklad mohli byť zvýšená podpora čiastočných úväzkov pre ženy na rodičovských dovolenkách, s čím súvisí aj podpora dostupnosti škôlok či zabezpečenie možnosti, aby sa aj ľudia na predčasnom dôchodku mohli efektívne podieľať na pracovnom trhu v dostatočnom rozsahu,“ dodal Kočiš zo Slovenskej sporiteľne.

Nedostatok ľudí na trhu práce však praje rastu platov. Podľa analytikov z NBS pomáha rastu nominálnych platov práve problém s hľadaním vhodnej pracovnej sily, s ktorým firmy dlhodobo zápasia.

Zdá sa, že pomaly utícha aj problém s masívnymi odchodmi zamestnancov do predčasnej penzie z konca minulého roka. „Trh práce by mal zostať silný. Dočasný pokles zamestnanosti vplyvom väčšieho odlevu ľudí do predčasných penzií by sa mohol takmer celý dobehnúť v ďalšom období. Prispieť by mali domáce aj zahraničné zdroje. Predpokladáme pokračovanie priaznivého vývoja z konca minulého roka. Do zamestnania sa podarilo prilákať viac neaktívnych ľudí, pribudol veľký počet pracujúcich cudzincov, čím sa zaplnila časť voľných pracovných miest,“ dodáva Národná banka.

Ľudia, ktorí by aj tento rok chceli odísť na výhodnejšiu penziu, narazia na najnovšie opatrenia z dielne rezortu práce na čele s ministrom Erikom Tomášom (Hlas). Po novom sa napríklad zvýši pokuta za skorší odchod na dôchodok z 0,3 percenta za každých 30 dní pred riadnou penziou na 0,5 percenta v prípade odchodu na dôchodok po 40 odpracovaných rokoch. To by malo podľa analytikov a ministerstva mnohých ľudí od odchodu na predčasnú penziu odradiť.

© Autorské práva vyhradené

73 debata chyba
Viac na túto tému: #inflácia #platy #mzdy