Typický Slovák hľadá pred Vianocami zľavy. Pozrite sa, aké reťazce ponúkajú

Akcie dominujú tohtoročným vianočným nákupom potravín. Infláciu, ktorú stále ťahajú potraviny, osekávajú obchodníci zľavami od 10 do 50 percent. Akcie robia nákupy opticky prijateľnejšími, ale reálne vyťahujú ľuďom z vreciek stále veľa peňazí. V novembri totiž potraviny medziročne zdraželi o 7,6 percenta, čo znamená, že oproti lanskému 100-eurovému nákupu vyjde ten tohtoročný vianočný na 107 až 108 eur, pri vlaňajšom 200-eurovom košíku bude účet 214 až 216 eur.

22.12.2023 05:00
debata (3)
Minister Kamenický: 18 konsolidačných opatrení
Video

Oslava najväčšieho rodinného sviatku, pri ktorom väčšina našincov nehľadí toľko na výdavky, na Slovensku dražie. Tak lakonicky zhodnotila situáciu Eva Sádovská, analytička Wood Company.

Obišli sme viacero obchodov aj trhovisko a všimli si, že ľudia pozornejšie ako v minulosti študujú cenovky. Neplatí to iba pre dôchodcov, ktorí si aj vďaka 300-eurovému vianočnému doplatku môžu dovoliť hojnejšie Vianoce. Potraviny vyťahujú z vreciek Slovákov celú štvrtinu ich príjmov, preto starostlivo zvažujú nákupy potravín v rodinách s deťmi. Najmä tam, kde dorastajú, treba jedla viac. Preto každá zľava je pre rodinný rozpočet vítaná.

Na štedrovečernom stole bude určite v mnohých rodinách kapustnica s klobásou, kapor, pstruh alebo losos, makové pupáky, koláč štedrák, k tomu veľká ovocná misa, fľaša vína alebo pivo. Na všetky tieto potraviny a množstvo iných lahôdok sú teraz zľavy. Kto by chcel najviac ušetriť, musel by z letákov pozbierať všetky akciové ceny, vyhodnotiť ich a až potom sa vydať na nákupy.

Čo ponúkajú reťazce, čo trhovisko

Porovnávajúc ceny sme napríklad zistili, že v jednom z dvoch reťazcov, ktoré majú nemeckého majiteľa, ponúkali múku v akcii za 0,46 eura, kým v druhom znížili prémiovú múku z 1,35 eura na 0,69 eura. Takýchto dvojíc by sa našlo viac, ale ruku na srdce, koľko ľudí má čas lietať z jedného supermarketu do druhého?

Okrem toho, každá sieť sa kupujúcich usiluje k sebe pripútať zľavami, ktoré sú viazané na vernostné karty. Takže keď si chcete dopriať plzenské pivo za najlepšiu akciovú cenu a ušetriť na plechovke 40 centov, musíte spojiť svoj spotrebiteľský život práve s touto sieťou. Tá vám ponúkne cibuľu do zemiakového šalátu za exkluzívnu cenu 69 centov, teda o celé jedno euro lacnejšie ako obvykle. Cena cibule sa zbláznila a vyletela do rekordných výšok na jar tohto roku, mala klesnúť už v jeseni, ale ako vidno, museli prísť až Vianoce, aby sa prostredníctvom zľavy vrátila do normálu.

Ceny zemiakov sú rôzne, no stále vysoké oproti dlhodobému normálu pred pandémiou. Väčšina z nich je v zľave, pretože Vianoce sa nezaobídu bez zemiakového šalátu. Všetci teraz hľadajú šalátové zemiaky, ale podaktorí aj múčne, ktoré pridávajú do cesta. Nuž, možno ich kúpiť aj pod 80 centov za kilogram, šalátovky v akcii po 1,25 eura, najväčšie bratislavské trhovisko ich od lokálneho pestovateľa ponúka po 1,20 eura.

Na trhovisku sa dá kúpiť mak modrý aj biely po 6 eur za kilogram a pohárik chrenu, ktorý stojí v reťazci 1,20 eura, tu vyjde, „lebo je naozaj ostrý“, na 2 eurá. Každá exkluzivitka čosi stojí.

Nákup na trhovisku je plný emócií, srdečných, ale aj rôznych britkých poznámok. Ukážkový koreň chrenu predávajú na najznámejšom bratislavskom trhovisku na Miletičovej ulici po 8 eur za kilogram. Oči zaručene zaslzia, nos pretiahne skrz-naskrz, človeka zbaví prechladnutia. „Kde rastie taký krásavec?“ pýtame sa predavačky. „Na Žitnom ostrove.“ „A bližšie?“ „Nepoviem a keby ste veľmi hľadali, to miesto chránia vlčiaky.“ Je po sľubne sa začínajúcej diskusii.

Koľko sú hodné orechy a kyslá kapusta

Orechy sú tohto roku ako aj posledných štvoro či pätoro Vianoc vzácnosťou. Po celom Slovensku ich ničí vrtivka orechová, škodca, ktorého globálny obchod dovliekol ako kedysi pásavku zemiakovú z Ameriky. Pred pandémiou stál kilogram lúpaných orechov na trhovisku 7–8 eur, teraz idú po 10 až 11 eur. Odkiaľ sú? Z Topoľnice v okrese Šaľa, vraví vysmiata dievčina. Ďalší predavač ich má až z východného Slovenska. Rodisko orechov tají, prezradí, že je to neďaleko Košíc.

V jednom z reťazcov orechy v škrupine predávali po 7 eur kilo. Staršia pani prehodí, že ešte pred troma týždňami ich kúpila o dve eurá lacnejšie. „Nejak som sa prerátala, ešte musím upiecť štedrák a teraz ho budem mať drahší,“ horekovala nad svojím odhadom, ktorý ju stál dodatočne dve eurá. Pre dôchodcu s priemerným dôchodkom veľa, ale babička sa chce pred vnúčatami vytiahnuť s koláčmi, aké nevesta nevie upiecť.

Kde kúpiť najlepšiu kyslú kapustu? V Bratislave je vychýrené trhovisko na Miletičke, tam chodia znalci na stupavskú kapustu. Pred sudmi kapustára Slezáka je najdlhší, vari 50-metrový zástup milovníkov kvasenej kapusty. Stupavské zelé je v kurze, ostatne, má Bruselom chránené označenie pôvodu. Nevedno, koľko ľudí trpezlivo čakajúcich v rade to vie, ale jedno dobre vedia – táto kapusta im chutí.

No ani konkurencia zo Žitného ostrova z dedinky Paka nemusí horekovať, má tiež svojich stúpencov, ktorých okrem kapusty láka čalamáda a pikantná červená repa. Čo myslíte, kde vyjde kvasená kyslá kapusta lacnejšie: v reťazci alebo na trhovisku? Na trhovisku u súkromníka stojí kilogram 2 eurá, v obchode ponúkajú o 30 centov drahšie.

Poľské klobásy sú najlacnejšie

Do kapustnice treba okrem iného klobásu. Tú najlacnejšiu objavíte v reťazcoch. Jeden z nich ju má z Poľska, volá sa Sliezska, stojí 3,99 eura za kilogram, lacnejšia bravčová, tiež od severných susedov, vyjde na 3,79 eura. Obe sú neduživo bledé, chýba im červená paprika, skrátka iný kraj, iný mrav. Hľadáme niečo bližšie našej chuti aj zraku a objavíme Kohút klobásu, pekná tmavočervená, ale stojí 4,99 eura.

Kúsok vedľa nájdeme na pulte veľkého reťazca tri oravské slaniny – všetky majú rovnakú cenu – stoja bez jedného centa euro, nie kilogram, sto gramov. Prvý výrobca je zo Žitného ostrova, druhý z Českej republiky a tretí z Poľska. Kto z nich má najbližšie na Oravu? Ako vyriešiť tento rébus pri rovnakej cene? Môžete sa vybrať na trhovisko, alebo k nejakému lokálnemu mäsiarovi. Kúpiť si to, čomu veríte.

Bravčové mäso a dobroty z neho sú drahé. Akcie pri údených špecialitách zrazili ich ceny z 9 eur k šiestim, ale čerstvá bravčová krkovička stojí 7,50 eura za kilo! „Je to spôsobené vysokými cenami mäsa na burzách a hoci kilogramové ceny bravčových polovíc klesli z 2,5 eura na 2,1 eura, ide stále o historicky najvyššie vyvolávacie ceny,“ objasňuje Eva Forrai, riaditeľka Slovenského zväzu spracovateľov mäsa.

Sú Vianoce a dopyt napriek drahote rastie. Kedy, ak nie na Vianoce si dopriať? Tak premýšľa väčšina Slovákov.

Potrebujeme kúpiť ešte majonézu alebo tatársku omáčku. Všetky obchodné reťazce ich ponúkajú v akcii, ale buďte pozorní, čítajte dátum spotreby, pretože čím väčšia zľava, tým skôr ju treba spotrebovať – napríklad do 20. decembra. Do Štedrého dňa zostávajú ešte štyri dni, nuž a majonéza nie je fazuľa či šošovica, kde ani po vyznačenom dátume nič zlého nehrozí.

Za čo sa plesnúť po vrecku

Ideme vyberať med. Najlacnejšie sú celkom iste v obchodných reťazcoch, a to aj od slovenských dodávateľov. Pohár s 900 gramami kvetového medu naplneného na Spiši stojí v jednom z veľkých supermarketov iba 5,49 eura. Na chudobnejšiu tohtoročnú znášku veľmi dobrá cena, lipový med vyjde už ale na 8,19 eura. Za túto cenu med na trhovisku nekúpite, tam ho včelári ponúkajú najlacnejšie po 9 eur, ak ide o pastovaný kvetový, stojí 10 eur, toľko vás vyjde aj med z fialovo kvitnúcej medonosnej facélie.

Medovicový med predáva včelár zo Sládkovičova po 12 eur za 900-gramový pohár. Je to veľmi dobrá cena, tobôž keď med získal od svojho priateľa včelára z Tarnova v okrese Bardejov. Tam sú husté jedliny, na ktorých žijú vošky. Tie vyciciavajú šťavu z ihličiek a čo nestrávia, vylúčia von z tela ako dobrotu pre včielky. Je to unikátny med, za ktorý slovenskí včelári získali vo svete tituly šampiónov.

Raz do roka si možno dovoliť ochutnať niečo, v čom je naša krajina výnimočná a neopakovateľná.

Akú rybu na Vianoce? Klasický kapor vypitvaný vyšiel v jednom z reťazcov na 6,90 eura za kilogram, pstruh, tiež vypitvaný, stojí o šesť eur viac a losos v akcii vyjde takmer na 15 eur. Nuž, treba zvážiť, čo komu chutí a koľko dá za rybu, alebo či zostane pri klasickom filé z tresky. To stále vychádza z tohto súboja pre mnohých najprijateľnejšie, možno aj ako spomienka na mladé časy, keď sa ponuka rýb dala zrátať na prstoch jednej ruky. Dnes siaha od zubáča, cez šťuku či tučnejšieho tolstolobika až po zriedkavého sumca či jesetera. Nuž a k tomu treba pridať množstvo iných morských rýb.

Procecco? Skúste slovenské bublinky

Aké víno dať na štedrovečerný stôl? Ponuka je priam nepreberná, ale nedávno v Pravde Beáta Vlnková, šéfka Asociácie slovenských somelierov, odporúčala, aby ľudia namiesto teraz módneho Prosecca vyskúšali niektoré zo slovenských šumivých vín. Tie od veľkých výrobcov sú v akcii aj pod 4 eurá za fľašu, lenže kvalitné šumivé moky vyrábajú aj mnohí producenti tichých vín. A sú medzi nimi skvosty.

V každom reťazci majú pulty, na ktorých vystavujú vína svetové a slovenské. Je tu celý Nový svet, teda vína z Austrálie a Nového Zélandu, Čile, Kalifornie, Južnej Afriky aj európska klasika vrátane francúzskeho Bordeaux. V akcii ich niektoré ponúkajú od 3,49 eura po 3,99 eura za fľašu. Možno tejto cene odolať? Predstavte si tú uhlíkovú stopu, ktorú doprava vína zanechá, než príde na Slovensko naozaj z druhého konca sveta.

No ak už neodoláte pokušeniu, urobte si porovnávaciu vianočnú degustáciu a postavte zoči-voči Chardonay, Sauvignonu Blanc či Cabernetu Sauvignonu ich slovenské náprotivky alebo náš červený Dunaj, z Južnoslovenskej alebo aj Východoslovenskej oblasti, k tomu elegantnú Frankovku modrú či niektoré z tokajských vín. Naši vinári naozaj majú čo ponúknuť, neprežívajú ľahké časy a každá predaná fľaša umožňuje udržať nad vodou o život bojujúce slovenské vinohrady.

Napokon sa pristavme pri ovocí. Je to paradox, ale pred 34 rokmi toľko cenené banány sú dnes v reťazcoch v akcii po 99 centov, teda stoja toľko čo najlacnejšie jablká predávané tiež v akcii. Inak vybrané sorty stoja od 1,30 po 3 eurá kilogram, čo je cena tzv. klubových jabĺk, akým je Evelina. Nedávno na dvere domácnosti zaklopali ovocinári z Gemerského Jablonca. Ponúkali prvotriedne jablká po 1,20 eura. Keď ich nevedeli doma predať, naložili veľkú dodávku a vyrazili do okolia Bratislavy, kde ľudia viac zarábajú. Vypredali celý náklad. Priviezli naozaj kvalitné jablká.

Vianočná ponuka potravín je bohatá, ako však pripomína Eva Sádovská, analytička Wood Company, nakupujme s rozvahou, nielen pokiaľ ide o ceny, kvalitu či pôvod, ale aj obaly potravín. Všetkého priveľa škodí, doprajme si dobroty, ale aj s ohľadom na naše zdravie, vrátane toho, ako zaťažíme životné prostredie odpadmi. Nekupujme priveľa, aby potraviny neskončili v koši.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny #syr #maslo #Vianoce 2024