Zomrel najstarší redaktor denníka Pravda. Július Krajčí vychoval generácie mladých novinárov

Jedna z novinárskych legiend denníka Pravda Július Krajčí už nie je medzi nami. Zomrel v požehnanom veku 101 rokov 14. októbra 2023 v Bratislave. Krajčí svojím vekom takmer kopíroval vek Pravdy, ktorá bola založená v roku 1920, sám sa narodil 6. mája 1922. Vzdelanie a rozhľad získal vo Svite v Baťovej škole práce.

18.10.2023 16:11
Július Krajčí Foto:
Odišla jedna z novinárskych legiend Pravdy. Dlhoročný redaktor Július Krajčí zomrel v požehnanom veku 101 rokov.
debata

Do Pravdy prišiel z Kultúrnej tvorby na prelome rokov 1963/1964 a pôsobil až takmer do konca osemdesiatych rokov. Vynikal kritickým duchom. Rodák z liptovskej dediny Vavrišovo absolvoval koncom tridsiatych rokov vo Svite Baťovu školu práce.

Veľa čítal a nútil čítať aj svojich mladých kolegov. V tandeme s Júliusom Skokňom spolu vychovali na spravodajskom a neskôr na ekonomickom oddelení Pravdy niekoľko generácií mladých redaktorov, vrátane tých, ktorí sa dostali do vedenia redakcie po novembrových udalostiach 1989 a postarali sa o vyprofilovanie Pravdy ako nezávislého mienkotvorného denníka.

Július Krajčí sa pred 60 rokmi (v máji 1963) zúčastnil prelomového 1. zjazdu Zväzu slovenských novinárov, kde bývalý šéfredaktor Pravdy Miroslav Hysko a redaktor Kultúrneho života Roman Kaliský ostro vystúpili proti cenzúre a žiadali rehabilitáciu obetí politických procesov v 50. rokoch.

zväčšiť Július Krajčí bol dlho mentálne svieži, s... Foto: Archív autora
Július Krajčí Július Krajčí bol dlho mentálne svieži, s mobilným telefónom pracoval až do svojej storočnice.

Podľa Krajčího, ktorý bol na zjazde zapisovateľom, práve tieto a podobné hlasy na zjazde zdvihli prvého muža v štáte, prezidenta Antonína Novotného, zo stoličky natoľko, že sa rozhodol venovať zjazdu celý stranícky aktív v Košiciach a ostro ho odsúdiť.

Odišiel človek, ktorý svoj život spojil s Pravdou a ešte aj na dôchodku sa dlhé roky rád stretal s kolegami, aby sa dozvedel, čo je nové v redakcii a porovnal prácu z čias, keď ešte neboli počítače a hlavným výdobytkom urýchľujúcim rýchlosť správ bol ďalekopis.

Posledná rozlúčka s Júliusom Krajčím bude v piatok 20. októbra o pol tretej poobede v bratislavskom krematóriu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Pravda #novinár