Dobré správy pre ľudí. Začali rásť úspory, v peňaženkách zostane citeľne viac. Porastú aj platy

Slovenské domácnosti začali opäť šetriť a tento rok dokonca môžu počítať s relatívne slušným rastom miezd. S takýmito správami prišla Národná banka Slovenska (NBS), ktorá zverejnila svoju novú ekonomickú predpoveď. Správu, ktorú banka zverejnila, označil jej guvernér Peter Kažimír dokonca za „nudnú“, no dodal, že je vlastne dobre, že sa žiadna dráma nedeje.

06.04.2024 05:00
SR NBS Kažimír predikcia TK BAX Foto: ,
Na snímke guvernér NBS Peter Kažimír.
debata (13)

Naďalej platí, že rast ekonomiky bude relatívne pomalý, rast hrubého domáceho produktu (HDP) v tomto roku by mal byť 2,3 percenta, kým v minulom roku si ekonomika polepšila len o 1,1 percenta. Napriek tomu, že sa rast hospodárstva pravdepodobne zrýchli, stále ostáva relatívne pomalý.

To, čo NBS prezentovala, sú aj napriek tomu prevažne dobré správy. „Domácnosti sa vybrali cestou väčšieho šetrenia na úkor míňania. Očakávame, že z lepších reálnych príjmov si domácnosti budú v rastúcej miere ešte krátkodobo dopĺňať úspory. Trend obozretného míňania v minulom roku sa prenesie aj do aktuálneho roka,“ tvrdí centrálna banka.

Situácia ľudí sa prestala zhoršovať

Rast reálnych príjmov znamená, že mzdy rastú rýchlejšie ako ceny. Miera inflácie sa podľa očakávaní dostane v tomto roku pod hranicu troch percent. Ešte v minulom roku ceny rástli dvojciferným tempom a zdražovanie bolo ekonomickou témou číslo jeden. Ak by miera inflácie bola v tomto roku na úrovni okolo troch percent, znamenalo by to, že nákup, ktorý na konci minulého roka stál sto eur, bude stáť na konci tohto roka 103 eur.

Toto tempo zvyšovania cien je relatívne blízko tomu, čo Európska centrálna banka považuje za optimum. Jej cieľom je držať mieru inflácie na úrovni dvoch percent.

Postupné spomaľovanie inflácie umožňuje, aby infláciu zvyšovanie príjmov prekonalo. „Rast reálnych miezd sa koncom minulého roka obnovil. Nominálne mzdy na medziročnej báze prekonali v raste desaťpercentnú hranicu. Po dvoch rokoch opätovne vzrástla kúpyschopnosť domácností,“ hovorí NBS. Reálne mzdy by sa v tomto roku mali posilniť až o 4,3 percenta, v minulom roku mzdy v reálnom vyjadrení klesli o 1,3 percenta.

„Medziročný rast miezd sa zrýchlil hlavne vplyvom silného vývoja miezd vo verejnej správe, v ktorej sa vyplácali jednorazové odmeny. Rast platov v súkromnom sektore sa mierne zrýchlil, ale tu je viditeľná stabilná dynamika okolo deväť percent už niekoľko štvrťrokov," doplnila NBS.

Zmiernenie tempa zdražovania znamená, že vzniká priestor na to, aby sme si vytvárali úspory. To sa aj naozaj deje, viac úspor sme si začali tvoriť už počas pandémie. „V období pred pandémiou rástli tempom porovnateľným s nominálnym vývojom ekonomiky. Počas pandémie došlo k zrýchleniu tvorby úspor. Objem úspor domácností, ako aj podiel na nominálnom HDP sa zvýšili nad dlhodobý priemer,“ hovorí NBS. Problém je v tom, ako tie úspory vznikajú. Samozrejme, platí, že domácnosti s vyššími príjmami tvoria úspory rýchlejšie. Kým domácnosti, ktoré patria medzi dvadsať percent najsilnejších, dokázali v roku 2021 usporiť priemerne až zhruba 600 eur mesačne, dvadsať percent ekonomicky najslabších domácností bolo zhruba sto eur mesačne v mínuse.

„Tento výsledok môže byť spôsobený tým, že počas pandémie sa obmedzila spotreba položiek, ktoré častejšie nakupujú práve domácnosti s vyšším príjmom. To je vidieť aj na tom, že domácnosti, ktoré sa odlišujú v iných rozmeroch, napríklad v počte členov alebo vo vzdelaní, nevykazovali výraznejšie rozdiely v správaní. Výnimkou je akurát vek hlavy domácnosti. Domácnosti, ktoré mali vyšší vek, v pandemickej situácii rovnako zvýšili svoju mieru úspor, hoci v menšej miere, ako v prípade príjmových odlišností,“ upozorňuje banka.

Pracujú aj tí, čo už nedúfali

K rastu miezd prispieva aj to, že trh práce je naďalej relatívne stabilný. Na trhu chýbajú pracovníci a to vytvára tlak na rast platov. „Nedostatok pracovnej sily pretrváva aj napriek tomu, že ponuka pracovnej sily rastie cez rastúci počet zamestnaných cudzincov a zvyšujúcu sa mieru participácie,“ tvrdia ekonómovia banky.

Cudzincov už na Slovensku pracuje viac ako stotisíc. Rovnako klesá počet nezamestnaných. V roku 2023 ich bolo takmer 162-tisíc a v tomto roku by ich počet mohol klesnúť na 152,4 tisíca ľudí. Nezamestnaní ľudia sa teda postupne dostávajú na trh práce. „Naďalej dochádza k poklesu ekonomicky neaktívneho obyvateľstva a, naopak, k nárastu aktivity. Rastie počet aktívnych starších ľudí. Na trh práce sa vracajú odradení, teda takí, ktorí neverili, že si nájdu prácu, a ľudia, ktorí ostávali doma z rodinných dôvodov,“ uzatvorila banka.

© Autorské práva vyhradené

13 debata chyba
Viac na túto tému: #inflácia #platy #NBS