Zverejnili návrh dotácií na elektromobily. Slováci môžu získať na nákup tisíce eur

Ak sa Slovensku nepodarí využiť peniaze z plánu obnovy, mali by sme ich použiť na dotácie na nákup elektrických vozidiel. Je to lepšie, ako keby mali prepadnúť. V prípade, že by sa presun zdrojov podaril, celkovo by sa mohlo použiť až 45 miliónov na dotácie.

13.06.2023 17:48
SR Slovensko Bratislava Petržalka stanica... Foto:
Ilustračná foto.
debata (54)

Táto suma by stačila na nákup 9 000 bezemisných vozidiel. Na jedno auto by tak bola dotácia vo výške 5 000 eur. Cieľom dotácií je zlepšiť pozíciu krajiny v rebríčku krajín EÚ podľa počtu elektromobilov na cestách.

S takýmto návrhom alokácie zdrojov prišla Slovenská asociácia pre elektromobilitu (SEVA) a predložila ho na envirorezort a ministerstvo hospodárstva. Argumentuje, že peniaze z plánu obnovy na priamu podporu nákupu elektrických vozidiel sú plne v súlade s usmernením od Európskej komisie.

elektromobil - nabíjanie Čítajte viac Plán na rozbeh elektromobility: Peniaze na nákup auta sú späť, spaľovákom hrozí rýchlostný limit

SEVA navrhla program, ktorý by mohol byť základom pre realizáciu stratégie rýchlejšieho rozvoja elektromobility. Má ísť o dočasný a priamy spôsob finančnej podpory pri nákupe bezemisných elektrických vozidiel pre fyzické aj právnické osoby. Obsahom návrhu sú dve schémy. Prvá je určená pre osobné vozidlá a druhá pre nákladné vozidlá.

Schéma pre osobné vozidlá

Prvá dotačná schéma platí pre nákup elektromobilov kategórie M1 a N1, čo sú osobné a dodávkové vozidlá. Je cieľom je dosiahnutie hranice päťpercentného podielu batériových elektromobilov na celkových predajoch vozidiel. Ide o takzvaný bod zlomu, od ktorého by podiel nových bezemisných áut mal narastať. Dotácia pri nákupe elektromobilov by mohla prispieť k tomu, že tento bod dosiahneme do dvoch až troch rokov. Inšpiráciou pre dizajn schémy bola aj úspešne prebiehajúca schéma v Poľsku s názvom „Mój elektryk“. Vďaka nej dokázal náš severný sused rozvinúť trh s bezemisnými vozidlami.

Podpora bude určená pre firemné flotily aj fyzické osoby, pričom nebude limitovaná počtom vozidiel na jeden subjekt. Podľa návrhu SEVA by mala byť vo výške 5 000 eur. Pôjde o priamu finančnú dotáciu na nákup vozidla. S podporou by sa mohlo začať už na budúci rok. Odhaduje sa, že schému by mohlo do konca prvého polroka 2026 využiť 9 000 vodičov, čo by si vyžiadalo sumu 45 miliónov eur.

Schéma pre nákladné vozidlá

Druhá dotační schéma je zameraná na nákup elektromobilov kategórie N2 a N3, čo sú nákladné vozidlá v rozmedzí 3,5 tony až 12 ton, respektíve nad 12 ton. Jej cieľom je podporiť zavedenie bezemisných nákladných vozidiel v mestskej a prímestskej logistike, respektíve v jednodňovej logistike.

SEVA navrhuje alokovať na podporu nákladnej dopravy sumu 10 miliónov eur, ktoré by umožnili získať podporu do výšky 35-tisíc eur v kategórii N2 a 130-tisíc eur v kategórii N3 s maximálnym počtom päť vozidiel na jeden subjekt.

Inšpiráciou je program z Poľska

Slovensko sa môže inšpirovať poľským programom rozvoja elektromobility. Spomínaná schéma s názvom „Mój elektryk” funguje už od leta 2021. V programovom období do septembra 2025 je alokovaných 152 miliónov eur. Ku koncu novembra 2022 bolo vyčerpaných približne 30 percent z tejto sumy. Dostupná je schéma nielen pre nákup nového vozidla, ale existuje aj schéma pre dlhodobý prenájom vozidiel prostredníctvom lízingových spoločností.

Výška finančnej podpory pri osobných vozidlách kategórie M1 je v prepočte zhruba 4 060 eur, pričom ju je možné uplatniť pri vozidlách s obstarávacou cenou do 49-tisíc eur. Viacpočetné rodiny v programe „Karta Dużej Rodziny“ majú nárok na podporu až približne 5 850 eur, pričom horná hranica obstarávacej ceny vozidla sa v tomto prípade neuplatňuje.

© Autorské práva vyhradené

54 debata chyba
Viac na túto tému: #dotácie #peniaze #elektromobil #kúpa