Slovensko tesne uniklo leteckej katastrofe, tvrdil Pellegriniho Hlas. Čo sa vtedy stalo?

Zhruba pred tromi týždňami Pellegriniho strana Hlas hovorila o tom, že len málo chýbalo k tomu, aby Slovensko zažilo vo svojom vzdušnom priestore letecké nešťastie.

15.07.2023 05:00
Lietadlá Foto:
debata (61)

„Zhruba pred mesiacom sa v slovenskom vzdušnom priestore skoro zrazili dve lietadlá,“ opisoval situáciu kandidát strany a bývalý novinár Samuel Migaľ.

Hneď nato v reakcii štátny podnik Letové prevádzkové služby Slovenskej republiky (LPS) poprel tieto informácie a hovoril, že zrážka strojov nehrozila. Vo štvrtok zorganizoval štátny podnik stretnutie s novinármi, kde sa k incidentu v slovenskom vzdušnom priestore vrátil. Špecialista na bezpečnosť letových prevádzkových služieb a zamestnanec LPS Pavel Sovák novinárom detailne opísal, čo sa vlastne stalo.

Špecialista hovorí o incidente v slovenskom vzdušnom priestore
Video
Zdroj: TASR

Čo sa stalo?

Bola sobota 6. mája predpoludním. Boeing 737 spoločnosti Corendon Airlines na trase z dánskeho mesta Billund do tureckej Antalye sa vo výške 11 280 metrov blížil k ďalšiemu lietadlu Airbus 321 spoločnosti Finnair. Ten letel na trase z gréckeho ostrova Rodosu do fínskych Helsínk vo výške 10 970 metrov. Incident, kedy sa lietadlá k sebe priblížili, sa stal medzi Košicami a Prešovom. „Len málo chýbalo k tomu, aby sa nad Slovenskom odohrala letecká katastrofa,“ hovoril vo videu Migaľ.

Na začiatok treba povedať, že existuje základný rozstup medzi lietadlami, ktorý sa musí dodržiavať. Ak sa stane, že sa lietadlá k sebe priblížia viac, ako by mali, spustí sa bezpečnostný systém. Ten varuje pilotov a urguje ich, aby stroj dali späť do bezpečnej vzdialenosti.

Lietadlá musia dodržiavať vertikálny, ako aj horizontálny rozstup. Výškový rozstup je 300 metrov a horizontálny 9,8 kilometra. Inými slovami, lietadlá by nemali vedľa sebe letieť na vzdialenosť menšiu ako takmer desať kilometrov. Nad sebou môžu letieť len v prípade, ak je vzdialenosť viac ako 300 metrov.

Súčasné moderné lietadlá sú vybavené palubným protizrážkovým systémom, ktorý je v letectve známy pod skratkou ACAS. Ten funguje len vo vertikálnom smere. Zjednodušene, dáva pozor na to, aby sa lietadlá nedostali k sebe príliš blízko na vertikálnej osi. Je to zariadenie na palube lietadla, ktorého účelom je zabránenie kolízii lietadiel vo vzduchu alebo zabránenie prílišnému priblíženiu strojov.

„Je to o tom, akým spôsobom interpretujete informáciu a prezentujete ju,“ začína Sovák opisovať incident dvoch lietadiel. Poukazuje na medializovanú mapku z aplikácie Flightradar, kde to vyzeralo, že lietadlá sú nebezpečne blízko seba, v skutočnosti boli od seba vo vzdialenosti deväť námorných míľ, čo je takmer 17 kilometrov. Aplikácia Flightradar umožňuje v reálnom čase sledovanie pohybu lietadiel. Vďaka nej je možné zistiť napríklad to, aké lietadlo je nad vašimi hlavami, kam smeruje a odkiaľ vyštartovalo.

Priznáva zároveň, že skutočne neskôr došlo k nedovolenému priblíženiu strojov. „Došlo k porušeniu minimálnych rozstupov. To však neznamená, že došlo k ohrozeniu letu,“ povedal. Zároveň ubezpečil, že vzájomná konfigurácia letov bola taká, že sa ich trajektórie nikdy nepretnú. Fyzicky by lietadlá podľa neho nikdy neboli nad sebou. „Riadiaci pracovník včas identifikoval chybu, ktorej sa dopustil, vydal opravené medze povolenia, aby zabezpečil opätovný návrat lietadla do pridelenej hladiny, a druhé lietadlo odklonil doprava,“ opísal incident. „Reálne palubný protizrážkový systém nezachraňoval situáciu, ako sa prezentovalo v danom videu,“ vysvetľuje.

Poukazuje na štatistiku, ktorá hovorí, že takéto situácie sa stávajú aj trikrát do roka. „Keď sa bavíme o tom, že v letnej sezóne za deň pracovník odriadi vyše 2 000 letov, ročne asi 480-tisíc letov a vo dvoch či troch prípadoch sa niečo podobné udeje, tak si viete spočítať, ako vysoká úroveň bezpečnosti to je,“ dodal.

Riaditeľ Letových prevádzkových služieb Slovenskej republiky Martin Kabát ubezpečil, že v žiadnom prípade nebola ohrozená bezpečnosť posádok a ani cestujúcich. Takéto situácie podľa neho v celosvetovom meradle nastavajú denne. „Išlo o dezinformáciu a my sme sa proti tomu formou stanoviska ohradili,“ povedal s tým, že k takýmto témam by sa mali vyjadrovať odborníci a niektoré témy by sa nemali politizovať.

Nebo sa zahusťuje

Pred pár dňami svetové médiá obletela snímka, na ktorej boli zobrazené stovky malých žltých lietadiel na mape sveta. Letectvo v tento deň dosiahlo významný míľnik. Ešte nikdy za jediný deň nebolo vo vzduchu toľko lietadiel. Stránka Flightradar na sociálnej sieti napísala, že pre komerčné letectvo bol 6. júl najrušnejší deň, aký sme kedy sledovali. Celkovo bolo zaznamenaných až 134 386 komerčných letov za jediný deň. V takéto rušné dni nie je ojedinelé, že v jeden moment je na celom svete vo vzduchu až 20-tisíc lietadiel.

Objem leteckej dopravy narastá. Časy, keď sa pre pandémiu lietalo len sporadicky, sú dávno za nami. Počet globálnych letov dokonca už prekonal úroveň pred pandémiou. Rušno nie je len v medzinárodnom vzdušnom priestore, ale aj v tom našom. Na vrchole letovej prevádzky musia dispečeri na Slovensku obslúžiť až 2 000 letov za deň. Táto úloha spadá práve pod podnik Letové prevádzkové služby Slovenskej republiky, ktorý vznikol v roku 2000, a jednou z jeho hlavných úloh je zabraňovať zrážkam lietadiel. Či už na zemi, alebo aj vo vzduchu.

© Autorské práva vyhradené

61 debata chyba
Viac na túto tému: #letisko #lietadlá #Hlas #incident