Zastaví Kremeľ dodávky plynu? Odborníci načrtli, aké scenáre čakajú Európu

Ruské škrtenie dodávok plynu do Európy malo za následok, že vlani koncom leta sa vyšplhala jeho cena do bezprecedentných výšok. Tok tejto komodity na starý kontinent sa znižoval z roka na rok. Kým prvý januárový týždeň v roku 2021 pritieklo do Európy 3,3 miliardy kubických metrov plynu, o rok neskôr to bolo už len 1,7 miliardy kubických metrov. Ešte menej plynu prúdi v tomto roku, keď za rovnaké obdobie pritieklo len 0,5 miliardy kubických metrov plynu.

22.07.2023 05:00
SR Výrava Heger plynovod Poľsko POX Foto:
Ilustračné foto.
debata (95)

Chýbajúce dodávky plynu sa snažili európske krajiny nahrádzať prevažne tankermi so skvapalneným plynom (LNG). Dostatočne naplnené zásobníky plynu pred vykurovacou sezónou, masívne dodávky neruského plynu a mierna zima sa postarali o to, že Európa počas zimných mesiacov mala dostatok plynu.

Aj keď európske krajiny ukončili poslednú vykurovaciu sezónu s dostatočne plnými zásobníkmi, nie je to zárukou toho, že sa nezopakujú veľké cenové výkyvy či turbulencie na trhu. Európe hrozí opätovná plynová kríza, ak Rusko úplne zastaví dodávky plynu, varovala Medzinárodná energetická agentúra (IEA) vo svojej najnovšej správe.

Vladimir Putin Čítajte viac Európe nepomôžu ani plné zásobníky. Energetici nasimulovali totálne vypnutie plynu z Ruska

Ak by Kremeľ začiatkom októbra zastavil dodávky plynu potrubím do Európy, výsledkom by bol celkový výpadok dodávok na úrovni desiatich miliárd kubických metrov. Tie by mohli v teoretickej rovine nahradiť dodávky so skvapalneným plynom. Rovnako sa tak stalo aj tento rok. Všetko bude závisieť od toho, aký dopyt po ňom bude v Ázii.

Posledným faktorom je počasie. Ak príde tuhá zima, Európe to do kariet hrať nebude.

Štyri scenáre vývoja

Analytici z IEA nasimulovali štyri scenáre totálneho vypnutia plynu z Ruska. „Naše simulácie ukazujú, že studená zima spolu s úplným zastavením dodávok ruského plynu do Európskej únie by mohla ľahko obnoviť nestálosť cien,“ uviedla IEA vo svojej výročnej správe o trhu s plynom v pondelok. Stále pritom existuje možnosť, že nám Rusko zastaví do Európy dodávky úplne. Moskva stále posiela približne do desať percent dovozu plynu potrubím do únie, pričom ešte viac dodáva vo forme skvapalneného ply­nu.

Štyri scenáre vývoja. Pri posledných dvoch... Foto: IEA
simulacie IEA Štyri scenáre vývoja. Pri posledných dvoch scenároch sa plyn v zásobníkoch môže dostať vo februári a marci pod želanú hranicu.

Prvý scenár počíta s miernou zimou a dodávkami skvapalneného plynu na rovnakých úrovniach ako vlani. Z Ruska by prestal tiecť plyn potrubím od 1. októbra 2023. V takomto prípade by po vykurovacej sezóne skončili zásobníky s plynom naplnené nad 50 percent. Európa by v tomto scenári dokázala prežiť zimu aj bez jedného kubíka ruského plynu dodávaného potrubím.

Dodávky plynu z Ruska do EÚ klesajú. Nahradili... Foto: IEA
plyn Dodávky plynu z Ruska do EÚ klesajú. Nahradili ich dodávky so skvapalneným plynom.

Situáciu môže zhoršiť studená zima. V takom prípade to môže spustiť turbulencie na trhu s plynom. Ak by do Európy smerovali o 15 percent vyššie dodávky so skvapalneným plynom, európske zásobníky by boli plné do konca marca na 34 percent. Ani v prípade studenej zimy, ale zato vyšších dodávok LNG na starý kontinent, by Európa bez ruského plynu nezamrzla.

Pri posledných dvoch scenároch hrozí, že plyn v zásobníkoch sa dostane pod žiaducu hranicu. Horší scenár by bol, ak by bola tuhá zima a dodávky LNG by ostali na úrovni poslednej zimy. V takom prípade by zásoby s plynom klesli len na 25 percent.

Najhorší scenár by bol v prípade, ak by sa dodávky s LNG znížili medziročne o desať percent. Rovnako sa počíta s chladnejšou zimou. Pri takejto konštelácii by klesla úroveň zásobníkov s plynom pod 20 percent kapacity.

Kľúčové je, že zásobníky nemôžu ísť až na doraz svojej kapacity. Musí v nich ostať určité technické minimum plynu. Ak je v zásobníkoch plynu málo, znižuje sa v nich tlak a vytlačiť tak z nich komoditu je náročnejšie. Zvyčajne sa to deje v prípadoch, ak je v zásobníkoch menej ako 30 percent kapacity. Ak by v zásobníkoch nebola dostatočná kapacita, môže to spôsobiť turbulencie na trhoch a zvyšovanie cien plynu.

Medzinárodná organizácia preto odporúča, aby sa ďalej znižovala spotreba plynu, zvyšovali inštalácie tepelných čerpadiel a rýchlejšie inštalovali obnoviteľné zdroje. Tieto tri veci sú podľa nej kľúčové na to, aby Európa zvládla nasledujúcu vykurovaciu sezónu aj v prípade zastavenia dodávok ruského plynu, studenej zimy a nižších dodávok LNG.

Cena plynu letí nadol

V plynárenskom uzle TTF v Holandsku, ktorý sa považuje za takzvaný benčmarkový ukazovateľ, sa cena plynu pohybovala v polovici júla takmer za 25 eur za megawatthodinu. To je najnižšia úroveň od začiatku júna a približne o 90 percent nižšia ako cena koncom augusta minulého roka, keď vrcholila energetická kríza. Vtedy cena plynu prekonala 340 eur za megawatthodinu.

Dobrou správou je aj stav zásobníkov plynu v Európe. V súčasnosti zásoby plynu v EÚ presahujú 80 percent kapacity, čo je takmer 20 percentuálnych bodov nad predchádzajúcim päťročným priemerom. Ukazujú to dáta z portálu Gas Infrastructure Europe, ktorý sleduje stav zásob plynu. Analytici očakávajú, že zásobníky sa stihnú naplniť na 90 percent kapacity o celé mesiace predtým, ako to stanovuje nové nariadenie.

© Autorské práva vyhradené

95 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #plyn #Vladimir Putin #IEA