Jeden milión na podnik. Minister Doležal spustil veľkú pomoc pre cestovný ruch

Podniky v cestovnom ruchu sa dočkali. Takzvaná veľká pomoc pre cestovný ruch z dielne ministerstva dopravy je spustená od piatka 15.00 h. Informoval o tom minister dopravy a výstavby SR Andrej Doležal (nominant Sme rodina) na sociálnej sieti.

25.06.2021 14:41
Andrej Doležal Foto: ,
Minister dopravy a výstavby SR Andrej Doležal (nominant Sme rodina).
debata (2)

Vlani mali pomôcť podnikateľom tri milióny a následne desať miliónov na jeden podnik. Horný limit pomoci vláda nastavila na jeden milión eur pre jeden podnik.

Veľká schéma pomoci má celkovú hodnotu 37,25 milióna. „Tu už sa môžu prihlásiť aj veľké firmy, veľké spoločnosti, veľké aquaparky, veľké lyžiarske strediská,“ informoval Doležal. Nakoľko doteraz podniky v cestovnom ruchu mohli žiadať dotácie zo schém de minimis. Tá má maximálnu hodnotu 200-tisíc eur. Na takzvanú veľkú pomoc pre cestovný ruch nečakajú iba veľké podniky, ale aj malé a stredné podniky, ktoré už vyčerpali dotácie zo schémy de minimis.

Tzv. Veľká schéma umožní podnikom v odvetví cestovného ruchu, ktoré presiahli hranicu pomoci 200.000 eur, čerpať finančný príspevok na pokrytie nekrytých fixných nákladov, informuje rezort dopravy na svojej internetovej stránke. Práve ministerstvo dopravy má nastarosť sekciu cestovného ruchu. Podľa štátnej tajomníčky rezortu dopravy Kataríny Brunckovej podmienky čerpania veľkej schémy pomoci budú odlišné od schémy de minimis, ktorá je platná teraz. Rozdiel bude vo výške možných nekrytých fixných nákladov. Vo veľkej schéme pomoci budú môcť podniky požiadať o dotáciu maximálne do 70 percent nekrytých finančných nákladov. Pre malé a stredné podniky má byť hranica až 90 percent.

Bude stačiť milión?

O hornom limite jeden milión eur na prevádzku rozhodla vláda. Milión však viaceré podniky v cestovnom ruchu nespasí. „Hranica jedného milióna je výrazne nižšia ako maximálna hodnota štátnej pomoci,“ informoval denník Pravda ešte minulý týždeň Marek Harbuľák. Zároveň dodal, že v zmysle pravidiel v Dočasnom rámci je možné poskytnúť štátnu pomoc na nepokryté fixné náklady až do výšky 10 miliónov eur – čo je maximum. Europoslanci schválili takzvanú veľkú pomoc pre cestovný ruch v hodnote 10 miliónov eur na jeden podnik ešte minulý mesiac.

Na pomoc sa čakalo

„Znova sme svedkami zbytočného predlžovania a niektoré podniky ešte ani po 14 mesiacoch od vypuknutia pandémia nemohli požiadať o štátnu pomoc,“ informoval Harbuľák.

Za zdržaním spustenia veľkej pomoci pre cestovný ruch bolo podľa štátnej tajomníčky rezortu dopravy Kataríny Brunckovej i komunikácia s Európskou komisiou. Na veľkej schéme pomoci spolupracovali odborníci z gastrosektora a cestovného ruchu.

O jeden milión eur môžu požiadať prevádzky stravovacích a ubytovacích zariadení, cestovných kancelárií a agentúr, aquaparkov, kúpalísk, sprievodcovia v cestovnom ruchu, organizácie kongresov a podnikových výstav, botanické a zoologické záhrady a prírodné rezervácie, zábavné parky a lunaparky, prevádzka lanoviek a lyžiarskych vlekov, múzeá s prehliadkami pre verejnosť, historické pamiatky a turistické zaujímavosti.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #cestovný ruch #hotely #andrej doležal #gastro podniky