Vianoce sú tvorcom odpadu. Vyhadzujeme stromčeky aj obaly od darčekov

Vianoce sú obdobie, ktoré nedá zabrať len našim žalúdkom a peňaženkám, ale aj prírode. Tony baliaceho papiera, ktorý ostane po rozbalení darčekov, a tiež samotný vianočný stromček je odpad, ktorý inokedy v roku nevzniká. Jeho množstvo sa tak z roka na rok v decembri zvyšuje a dosahuje až dvojnásobok bežného mesačného množstva. Celkovo tak ide až o 150-tisíc ton odpadu navyše.

24.12.2020 08:00
debata (2)

Dôvod? Hlavne typické búrlivé predvianočné nakupovanie. Štatisticky obchodníkom počas decembra urobíme o 10 až 40 % vyššie tržby ako v iných mesiacoch roka. „Záver roka prináša vyššie tržby predajcom elektroniky, elektrotechniky, nábytku, hračiek, športových potrieb, ale aj kozmetiky, oblečenia a v neposlednom rade potravín a nápojov,“ hovorí analytička spoločnosti Wood & Company Eva Sadovská. Vyššie tržby zvyknú zaznamenávať aj predajcovia v stánkoch a na trhoch, dodáva. Priemerne nakúpime na osobu dary za 250 eur, rovnako veľa minieme na výzdobu a potraviny. Tretina z nich pritom nakoniec skončí v odpadkovom koši.

Problém navyše robí aj ich nesprávne vyhadzovanie. „Ľudia odpad nesprávne ukladajú do zberných nádob určených na recykláciu alebo ho do zbernej nádoby ani nevložia, ale len pohodia na stanovište zberných nádob, či zberné hniezdo,“ píše na svojej stránke spoločnosť OLO zodpovedná za vývoz komunálneho odpadu v hlavnom meste. O tom, že by väčšina odpadu bola správne stlačená sa tiež hovoriť nedá. Na Vianoce, keď do veľkej miery vyhadzujeme práve škatule od darčekov, je tak tento problém ešte viditeľnejší. „Výsledkom je extrémne rýchle zapĺňanie, ba až prepĺňanie kontajnerov na triedený zber. Problém sa týka predovšetkým nádob na papier a plast,“ dodáva OLO. Výsledok? Vianočný, ale aj bežný odpad, ktorý by mal skončiť v kontajneroch na recykláciu, končí pre nedostatok miesta v komunále alebo dokonca mimo neho. Často tak dochádza k tomu, že firma odpad nevynesie a ľudia sa sťažujú.

Riešenie je pritom jednoduché. Nakupovať menej potravín, viac darčekov vyrábať ručne a na ich zabalenie použiť skôr recyklovateľné materiály, ak vôbec. Ak však už k tvorbe odpadu dôjde, dbať treba aj na jeho likvidáciu. Stačí, ak ľudia začnú dbať na správne ukladanie odpadu a jeho stláčanie. Navyše, pomôže aj odstránenie lepiacej pásky zo škatúľ či baliaceho papiera, ako aj rozlíšenie, či ide o obal z plastu, alebo ten papierový. Dilemu netreba mať ani pri obaloch z jedla. „Plastové obaly od potravín patria do žltého kontajnera, pretože proces recyklácie nemá problém s vyjedenými zvyškami potravy a mastnotou,“ dodáva OLO. Zvyšky jedla zase treba vložiť do komunálu, ak len náhodou v meste alebo obci nefunguje zber kuchynského bioodpadu, ktorý sa povinne začne už v januári.

Samostatná kapitola sú vianočné stromčeky. Minulý rok ich v hlavnom meste po Vianociach skončilo v zbere až 125 ton. Je to síce o 3 % menej ako rok predtým, stále však nejde o pozitívny výsledok. Množstvo sa totiž posledné roky rapídne zväčšovalo. Ako teda postupovať? Ekológovia odporúčajú siahnuť po črepníkovom stromčeku, respektíve si vybrať jeden v rámci legálnych prerezávok. Ak už sa ho potrebujeme zbaviť, vo väčšine prípadov tak bude možné urobiť od 7. januára uložením ku zberným nádobám, v prípade bytových domov ku stanovištiam zberných nádob alebo aj osobne zavezením do zberného dvora. Ich vianočná cesta sa skončí buď v energetickom zhodnocovači, alebo sa použijú na výrobu kompostu.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #odpad #Vianoce