Padne dohoda na rozpočte? Koalícia opäť rokuje

Návrh na navýšenie deficitu o 3,4 miliardy zo dňa na deň a jeho schválenie v skrátenom legislatívnom konaní. Tak sa pred dvomi týždňami začal koaličný spor o novele zákona o rozpočte, ktorý minulú stredu zastavil rokovanie parlamentu. Proti návrhu ministra financií Igora Matoviča (OĽaNO) boli hlavne predstavitelia strany SaS. Dohodu sa budú snažiť nájsť opäť dnes, na koaličnej rade.

24.05.2021 09:56 , aktualizované: 16:47
Igor Matovič Foto:
Minister financií Igor Matovič (OĽaNO)
debata (2)

„Budeme o tom dnes rokovať na koaličnej rade,“ odpovedal hovorca liberálov Ondrej Šprlák na otázku denníka Pravda, či už koaliční lídri našli spoločnú reč a stredajšia schôdza parlamentu nebude ohrozená. Prebiehajúce rokovania potvrdil v relácii Braňa Závodského v rádiu Expres potvrdil aj premiér Eduard Heger (OĽaNO). „Prebiehajú rokovania a verím, že rozpočet v stredu v parlamente schválime,“ povedal Heger.

Spoločnú reč pritom hľadajú už od minulého utorku, 18. mája, kedy šéf rezortu financií oznámil, že liberáli nemajú problém len so skráteným legislatívnym konaním, ale aj so sumami, o ktoré sa majú jednotlivé položky v rozpočte navýšiť. „Sme stranou rozpočtovej zodpovednosti, nefunguje s nami nič také, že miliarda sem a miliarda tam. Ak sa máme baviť o takýchto veľkých zmenách potrebujeme vopred vidieť dokumenty a mať k nim zodpovedané relevantné otázky. A tiež potrebujeme dostatok času, aby sme sa s problematikou oboznámili. A potom chceme mať priestor na rokovanie o jednotlivých položkách, ktoré sú alebo ktoré nie sú nevyhnutné,“ povedal ešte minulý týždeň šéf liberálov Richard Sulík.

V novele mu nesedelo viacero položiek, od dofinancovania železníc, až po výdavky pre verejnoprávnu televíziu na šírenie osvety o očkovaní a koronavíruse. „Takéto niečo tam nemá byť. Informovať obyvateľstvo má televízia podľa zákona,“ dodal.

Novela však v sebe zahŕňa aj finančné prostriedky, ktoré rezort financií potrebuje v prípade zavedenia univerzálneho odškodňovacieho zákona, ktorý ministerstvo sľubuje už od minulého roka. Teraz však šéf rezortu zdôrazňuje, že ak schváleniu nedôjde, poškodení univerzálnu štátnu pomoc neuvidia. „Vidíte prístup nášho koaličného partnera, ktorý tvrdí, že to čo sme navrhli, je príliš veľa a treba kresať. Môžeme robiť len to, kam nás pustí parlament. Kým nemáme peniaze, nemôžeme robiť žiadne opatrenia,“ povedal Matovič.

Podľa Sulíka však s týmito výdavkami mal rátať už schválený rozpočet. Odškodňovací zákon totiž nie je žiadna novinka.

Námietky má aj Konfederácia odborových zväzov (KOZ). Navyšovanie štátneho rozpočtu je podľa odborárov téma, ktorú má zo zákona prerokovať tripartita aj v prípade, pokiaľ ide o dodatočnú novelizáciu. „Keďže je prerušená schôdza parlamentu, budeme žiadať, aby novela bola posunutá na pôdu tripartity," povedal prezident KOZ Marián Magdoško. Mimoriadne zasadnutie k tejto téme by sa malo konať v utorok, 25. mája. Rozhodnutie padlo na pondelkovom stretnutí Hospodárskej a sociálnej rady.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #rozpočet #Richard Sulík #Igor Matovič #koronavírus