Po plyne vzrastie aj cena tepla. Analytici prepočítali, o koľko stúpnu domácnostiam účty za energie

Domácnosti si zrejme za energie od roku 2025 výraznejšie priplatia. Plošná pomoc končí a už sa nebudú dotovať drahé energie pre všetkých.

17.04.2024 11:40
energie Foto:
debata (19)

Analytici Inštitútu finančnej politiky (IFP) vo svojej najnovšej prognóze ukázali, ako by mohol vyzerať návrat k trhovým cenám energetických komodít v roku 2025. Ministerka hospodárstva Denisa Saková (Hlas) už dlhšie avizuje, že plošná pomoc skončí a pomáhať sa bude už len adresne.

„Od jesene minulého roka pozorujeme pomerne silný pokles cien futurít elektriny a plynu, ktoré oproti októbru 2023 postupne klesli o zhruba tretinu. Predpoklad ukončenia dotácií na ceny energií tak môže viesť k miernejšiemu nárastu cien plynu a tepla. Ceny elektriny budú v budúcom roku stále podliehať memorandu so Slovenskými elektrárňami,“ píše IFP vo svojej prognóze.

SR MH ceny energie 2024 BAX Čítajte viac Dotácie na lacný plyn sa skončia, príde cenový skok. Analytici predpovedajú, čo čaká domácnosti

Analytici vysvetľujú, že keďže nie je jasné, aké zmeny presadí vláda v oblasti cien energií pre domácnosti, tak zobrali technický predpoklad, že ceny elektriny a plynu pre prejdú na trhové úrovne v roku 2025.

To v praxi znamená, že cena plynu pre domácnosti môže v roku 2025 vzrásť až o 20 percent. Teplo môže byť drahšie až o 14 percent. Vďaka memorandu so Slovenskými elektrárňami nebudú nárasty pri elektrine až také veľké. Štátni analytici odhadujú navýšenie o sedem percent.

19 debata chyba
Viac na túto tému: #energie #plyn #teplo #elektrina #2025