Zvládne Slovensko nákazu smrtiacim koronavírusom?

Svetová zdravotnícka organizácia vyhlásila, že koronavírus predstavuje medzinárodné ohrozenie zdravia. Na Slovensku máme dvoch pacientov, u ktorých nákaza potvrdená nie je. Výsledky sa však zrejme dozvieme počas víkendu.

01.02.2020 00:00
Taliansko, koronavírus Foto: ,
V Taliansku pre koronavírus vyhlásili stav núdze
debata (46)

Ďalší dvaja Slováci čakajú v Číne na návrat domov. Priletieť by mali nemeckým alebo francúzskym špeciálom, po návrate ich čaká pobyt na infektológii v banskobystrickej nemocnici.

Ako sú slovenské nemocnice pripravené na prípadný krízový stav?

Nariadenie vlády z roku 2008 určuje minimálny počet lôžok. Podľa súčasného stavu je však zrejmé, že takmer v polovici prípadov nie je naplnený. Pravda oslovila všetkých osem žúp. Všetky nemocnice dostali presný manuál, ako postupovať pri pacientoch s podozrením na koronavírus, ale vo viacerých nemocniciach nie je pre nich miesto. Zatiaľ na Slovensku nie je potvrdená žiadna osoba nakazená koronavírusom, no prípravy na prípadnú epidémiu prebiehajú.

Epidemiologička Zuzana Krištúfková pre Pravdu vysvetlila, že o epidémii nového koronavírusu budeme môcť hovoriť, až keď tento vírus bude zavlečený na Slovensko osobami, ktoré sa vrátili z postihnutých oblastí a majú príznaky ochorenia, prenesú vírus na našich občanov a nákaza sa začne šíriť.

Izolovanie podozrivých prípadov je prvým opatrením na zabránenie šírenia nákazy. Podozrivý z nákazy môže byť len človek, ktorý bol v postihnutej oblasti alebo bol v priamom kontakte s chorým, u ktorého bol potvrdený koronavírus a má príznaky ochorenia dýchacích ciest. „Ak sa vírus u podozrivých potvrdí, budú sa kontaktovať všetky osoby, ktoré s nimi boli v úzkom priamom kontakte do vzdialenosti dvoch metrov a bude sa sledovať ich zdravotný stav,“ spresnila Krištúfková s tým, že ak človek vykazuje nejaké príznaky, no nevycestoval a nebol s nikým, kto sa vrátil s ohrozených oblastí, netreba panikáriť.

„Keby epidémia naberala väčšie rozmery, môžu sa obmedziť hromadné podujatia, môže sa odporučiť ľuďom aby sa ich nezúčastňovali, prípadne ich možno zrušiť,“ dodala Krištúfková s tým, že uzatvárať hranice je nereálne a neúčinné opatrenie.

Nitrianska župa spĺňa kvóty

Spomedzi ôsmich krajov len v Nitrianskom samosprávnom kraji nemocnice spĺňajú počet lôžok na oddeleniach infektológie i pneumológie a ftizeológie. Hlavný lekár pre Nitriansky samosprávny kraj Ľubomír Ševčík uviedol, že počet lôžok na pľúcnych oddeleniach je 127 a na infekčných oddeleniach je ich 78. „Nemocnice sú pripravené v prípade akejkoľvek situácie plne riešiť zabezpečenie poskytovania zdravotnej starostlivosti. Kapacity sú v súčasnosti dostatočné a podľa nutnosti vieme počet akútnych lôžok v ktorejkoľvek nemocnici rozšíriť podľa traumatologických plánov,“ priblížil Ševčík.

V ostatných župných nemocniciach je však situácia iná.

V Prešovskom, Bratislavskom a Košickom samosprávnom kraji detailnými informáciami nedisponujú. „Žiadna z nemocníc na území kraja nie je v našej zriaďovateľskej spôsobnosti, takže, žiaľ, nedisponujeme vami požadovanými údajmi a informáciami,“ informovala hovorkyňa prešovskej župy Daša Jeleňová. Podľa hovorkyne Lucie Forman bratislavskej župe patrí iba poliklinika, ktorá však neobsahuje lôžkovú časť.

V košickej župe si prenajíma nemocnice Svet zdravia. „Štyri regionálne nemocnice prenajímame spoločnosti Svet zdravia,“ povedala hovorkyňa Anna Terezková. „Nateraz nie je potrebné vykonávať mimoriadne opatrenia, ale dodržiavať štandardné zásady hygienicko-epidemiologického režimu, rovnako ako pri akejkoľvek inej epidémii respiračných ochorení. V prípade, že by sa situácia zmenila, samozrejme, neodkladne prijmeme potrebné opatrenia,“ povedala Jana Fedáková zo Sveta zdravia.

Lôžka chýbajú

Trenčiansky, Banskobystrický a Trnavský samosprávny kraj hlásia chýbajúce lôžka.

„Na oddelení infektológie je normatív 72 lôžok, pričom skutočný počet lôžok je 82. Na oddelení pneumológie a ftizeológie je normatív 118, ale skutočný počet lôžok je len 50, tu je nemocnica v mínuse 68 lôžok,“ vyratúva Lenka Štepáneková z banskobystric­kej župy.

„Trnavský samosprávny kraj nie je zriaďovateľom žiadnej nemocnice. Reálny stav lôžok infekčnej kliniky vo Fakultnej nemocnici Trnava je 40, pričom podľa nariadenia ministerstva zdravotníctva ich má byť 60,“ uviedla Lucia Šmidovičová, riaditeľka odboru zdravotníctva úradu trnavskej župy. Na pľúcnom oddelení je to ešte horšie. Počet lôžok vo Fakultnej nemocnici Trnava je podľa jej slov 20, pričom momentálne ich chýba 78.

Za Trenčiansky samosprávny kraj Lenka Kukučková potvrdila, že majú len jedno infekčné oddelenie s celkovým počtom lôžok 32. Prevádzkuje ho Fakultná nemocnica Trenčín. V zmysle vládneho nariadenia z roku 2008 by tam však malo byť 66 infektologických lôžok, pričom v kraji chýba 34 lôžok. „Podobná situácia je aj s lôžkami v špecializačnom odbore pneumológia a ftizeológia, kde by malo byť celkom 108 lôžok. Súčasný stav je taký, že na dvoch oddeleniach pneumológie a ftizeológie, ktoré sa nachádzajú v našom kraji – v Bojniciach a Trenčíne – máme celkom 48 lôžok. V Trenčianskom kraji tak chýba 60 lôžok v špecializačnom odbore pneumológia a ftizeológia,“ potvrdila Kukučková.

V Žiline nemajú infekčné

„V Žilinskom kraji je v odbore pneumológia a ftizeológia celkom 42 lôžok, pričom verejná minimálna sieť stanovuje 123 lôžok,“ povedala riaditeľka odboru zdravotníctva žilinskej župy Silvia Pekarčíková. Ako ďalej dodala, počet lôžok v odbore infektológia v Žilinskom kraji je v súčasnosti celkom 37 lôžok, pričom verejná minimálna sieť stanovuje 76 lôžok. V kraji tak v odbore infektológia chýba celkom 39 lôžok. Spresnila, že z dôvodu zrušenia pľúcnych a infekčných oddelení a z dôvodu nedostatočnej kapacity počtu lôžok v uvedených odboroch sú zdravotnícke zariadenia nútené hospitalizovať pacientov na oddelení vnútorného lekárstva.

Aká je situácia v krajských nemocniciach?

Fakultná nemocnica s poliklinikou J. A. Reimana v Prešove

  • oddelenie infektológie má 40 lôžok
  • v prípade potreby je nemocnica pripravená reprofilizovať aj ďalšie lôžka

Fakultná nemocnica s poliklinikou F. D. Roosevelta v Banskej Bystrici

  • oddelenie infektológie má 45 lôžok

Univerzitná nemocnica v Bratislave

  • Klinika infektológie a geografickej medicíny je lokalizovaná na Kramároch, oddelenie pre dospelých má 40 lôžok, pre deti 28 lôžok
  • oddelenia majú spoločnú jednotku intenzívnej starostlivosti s kapacitou 4 lôžka pre dospelých a 2 lôžka pre deti

Fakultná nemocnica s poliklinikou v Žiline

  • od roku 2011 nemajú infekčné oddelenie

Fakultná nemocnica v Trnave

  • infekčná klinika má izolačnú izbu pre jedného pacienta, v prípade potreby sú k dispozícii 2 nadštandardné izby pre jedného pacienta, 2 na detskom a 2 na oddelení pre dospelých

údaje neposkytli Univerzitná nemocnica L. Pasteura v Košiciach, Fakultná nemocnica v Nitre, Fakultná nemocnica v Trenčíne

46 debata chyba
Viac na túto tému: #zdravotníctvo #koronavírus