Tesco na Slovensku zatiaľ zostáva

Špekulácie, že maloobchodná sieť Tesco sťahuje svoje prevádzky z trhov strednej Európy, sa definitívne skončili. O odchode reťazca aj zo Slovenska sa uvažovalo už pár mesiacov. Akcionári však nakoniec rozhodli, že nič sa zatiaľ predávať nebude.

02.10.2015 12:00
debata (9)

„V tejto chvíli je naším zámerom udržať to, čo máme, a vyťažiť z toho maximum," povedal pre Reuters na stretnutí akcionárov predseda John Allan. Po odpočítaní daní a ďalších nákladov spojených s transakciou by Tesco malo z prípadného obchodu získať 3,35 miliardy libier, ktoré chce použiť na zníženie vysokého dlhu a revitalizáciu kľúčového domáceho biznisu.

Maloobchodný gigant sa zmieta v problémoch od minulého roka po prepuknutí škandálu s falšovaním účtovníctva, keď došlo k prepúšťaniu a zatváraniu prevádzok. Rovnako došlo k výraznému prepadu akcií firmy na burze, ktoré sú aktuálne oproti ich aprílovému vrcholu o 30 percent nižšie. Tesco na britskom trhu čelí veľkej konkurencii. Problémy neobišli Tesco ani na Slovensku. Od Štátnej veterinárnej a potravinovej správy totiž dostal na začiatku roka za predaj potravín po záruke tri pokuty spolu vo výške 3 milióny eur.

Na slovenské prevádzky britského reťazca si brúsili zuby viacerí kupci. Do úvahy prichádzal investor blízky finančnej skupine J&T, ale špekulovalo sa aj o českom ministrovi financií a miliardárovi Andrejovi Babišovi. O Tesco mal prejaviť záujem aj reťazec Spar, ktorý Slováci poznajú hlavne z Rakúska a Česka, kde prevádzkuje viacero druhov obchodov.

Predaj aktív by bol prvou veľkou transakciou firmy Tesco v rámci redukcie aktív od aprílového oznámenia rekordnej straty pred zdanením vo výške 6,4 miliardy libier za obchodný rok 2014/2015. Ten sa skončil vo februári.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny #Tesco