Súkromné diaľnice sa bez peňazí nepostavia

Peniaze na súkromné diaľnice sa vláde Roberta Fica stále nedarí získať. Na splnenie jeho sľubu, že postaví 150 kilometrov súkromných diaľnic, stále chýba asi 4,5 miliardy eur od bánk na druhú a tretiu súkromnú diaľnicu od Žiliny po Prešov. Nepomáhajú ponúkané vládne záruky, ani to, že do vyjednávania sa už vyše roka vkladajú ministri či ľudia okolo samotného premiéra.

06.02.2010 06:01
Diaľnica, Fico Foto:
Začiatok výstavby tretej súkromnej diaľnice pri Hričovskom Podhradí odklepávala skupinka vládnych činiteľov na čele s Robertom Ficom. Miliardy eur na financovanie stavby sú však vo hviezdach.
debata

Minister dopravy Ľubomír Vážny v piatok potvrdil, že stále nemá peniaze na súkromnú diaľnicu medzi Martinom a Prešovom. Vyjednáva sa o nich už rok. „Do 15. februára určite nebude finančné uzavretie, treba doriešiť viacero vecí,“ povedal Vážny. Termín na získanie peňazí sa predĺži minimálne o dva mesiace.

Až do získania peňazí nemajú zmluvy o súkromných diaľniciach takmer žiadnu hodnotu a môžu sa kedykoľvek skončiť. Zmluvu na túto diaľnicu podpísala vláda už takmer pred rokom.

Tridsaťkilometrový úsek s tunelmi medzi Žilinou a Martinom v piatok síce politici slávnostne poklepkali, ale to veľa neznamená. Banky sú vyčerpané po tom, čo Slovensku dali peniaze na prvú súkromnú diaľnicu z Nitry do Banskej Bystrice. A už rok krvopotne vyjednávajú o druhej súkromnej diaľnici od Martina po Prešov. Zaplatiť aj tretiu súkromnú diaľnicu je na ne už priveľa.

Premiér Robert Fico ešte pred dvoma týždňami uviedol, že financie na tunelovú diaľnicu za Žilinou budú do leta, teda za štyri mesiace. Treba zohnať minimálne 2,1 miliardy eur (61 miliárd korún). Väčšina odborníkov to považuje za nezmysel.

„Ak banky dajú vôbec peniaze na tretí úsek, tak vyjednávanie bude trvať aspoň do konca roka,“ uviedol vysokopostavený zdroj blízky vedeniu ministerstva dopravy, ktorý si neželá byť menovaný.

Vláda si pritom na túto diaľnicu otvára aj zadné dvierka. Pre prípad, že súkromní partneri, ktorí majú peniaze zháňať, sa s bankami nedohodnú alebo donesú príliš veľké predraženie. Diaľnica, ktorá má súčasnú hodnotu splátok okolo 3,6 miliardy, totiž podľa prepočtov ministra financií Jána Počiatka môže vyjsť Slovensko až na 8,5 miliardy eur (250 miliárd korún). Rezort financií to uviedol v pripomienkach k zmluve o tuneloch. Počiatek napísal, že porovnanie ponuky od súkromných partnerov a modelu, keď by 30 rokov diaľnicu staval aj prevádzkoval štát, vychádza v neprospech súkromnej diaľnice.

Ak by PPP projekt na tuneli pri Žiline skrachoval, musela by budúca vláda stavbu riešiť zo štátneho rozpočtu. „Ak peniaze nebudú, musíme zabezpečiť iný spôsob financovania,“ pripustil v piatok Vážny. Pred časom minister tvrdil, že má tajné „núdzové riešenie“. V piatok hovoril, že v najhoršom si na stavbu štát zoberie pôžičku. „Do úvahy pripadá úver alebo iný systém zabezpečenia financovania. Ale najmä úver,“ spresnil včera Vážny.

Ešte pred časom minister Vážny hovoril, že 30 kilometrov diaľnice sa v núdzovom prípade bude stavať z eurofondov. To by však zo zásobníka čakateľov na europeniaze vyšachovalo diaľnice v iných regiónoch Slovenska. Žilinské tunely by tak znemožnili diaľnicu cez Kysuce do Čiech, označovanú ako D3, alebo rýchlostnú cestu R2 od Zvolena po Lučenec a Rimavskú Sobotu.

Fakt, že získavanie peňazí je oveľa ťažšie, ako si vláda predstavovala, potvrdila práve skúsenosť s peniazmi na diaľnicu od Martina po Prešov. Pôvodne mali spoločnosti, ktoré chcú asi 75 kilometrov diaľnice postaviť a prevádzkovať, získať potrebné peniaze do polovice vlaňajšieho októbra. Pre nedostatok voľných zdrojov v bankách vláda termín finančného uzatvorenia posunula dodatkom k zmluve na polovicu tohto mesiaca.

„Finančná kríza posúva termíny, nastavili sme termín až na 15. februára 2010, aby bolo dosť času a neboli sme v časovom strese,“ zdôvodňoval vlani v septembri minister Vážny. V piatok sa ukázalo, že bude treba ďalší aspoň dvojmesačný posun.

Termín sa konzorciu pod vedením francúzskej firmy Bouygues nepodarí splniť napriek tomu, že Európska investičná banka sľúbila miliardu eur na túto diaľnicu. Doteraz však definitívne áno nepovedala. Vláda na väčšinu tohto úveru pritom poskytla štátnu záruku. „To, že 15. február nebude, je aj preto, že nevieme napísať text tej záruky, lebo nemáme text úverovej zmluvy od EIB,“ povedal Roman Čmelík, zástupca poradcu pre PPP projekty.

debata chyba