Majiteľ súkromnej diaľnice z Nitry pýta prvé odškodnenie

Prvú súkromnú diaľnicu od Nitry po Banskú Bystricu dostanú vodiči ešte neskôr, ako to vyjednal minister dopravy Ľubomír Vážny v zmluve, ktorá vyjde štát na 3,8 miliardy eur (115 miliárd korún).

30.01.2010 20:28
Rýchlostná cesta R1, stavba Foto:
Ilustračné foto
debata

Tá zaviazala súkromných majiteľov cestu otvoriť pre vodičov postupne od septembra 2011 do leta 2012. Cesta sa však len začala stavať a už štát rieši prvý spor so súkromnou spoločnosťou Granvia. Archeologické vykopávky pri Beladiciach za Nitrou totiž spomalili práce a Granvia si pýta odškodnenie. Uvažuje sa o posunutí termínov a doplatení tisícov eur navyše.

O koľko sa posunú termíny na dokončenie PPP1?
**úsek *** sprejazdnenie skolaudovanie
Nitra – Selenec 27. september 2011 27. marec 2012
Selenec – Beladice 27. september 2011 27. marec 2012
Beladice – Tekovské Nemce 27. júl 2011 27. január 2012
Banská Bystrica, obchvat 27. júl 2012 27. január 2013
* TERMÍNY DOHODNUTÉ V POSLEDNOM DODATKU K ZMLUVE V JÚLI 2009

„Zrejme dôjde k úprave termínov, verím, že to bude najviac o dva týždne,“ pripustil pre Pravdu minister dopravy Ľubomír Vážny. Súčasne priznal, že sa vyjednáva aj o finančnej kompenzácii – akejsi pokute pre Slovensko. „Áno, v hre sú aj finančné kompenzácie, vyplýva to zo zmluvy,“ pripustil minister. Či Slovensko musí súkromnému staviteľovi aj doplatiť, rozhodne až nezávislý dozor. Podľa ministra Vážneho sa o probléme už nejaký týždeň vyjednáva.

„Rozsah a vplyvy kompenzačnej udalosti, ktorou je aj nájdenie archeologických nálezov, vyčísľuje koncesionár – súkromný partner a posudzuje nezávislý dozor. Konečné rozhodnutie dozoru ešte nebolo vydané,“ uviedlo v piatok ministerstvo dopravy v stanovisku pre denník Pravda. Malo by sa tak stať v najbližších dňoch.

Prvá súkromná diaľnica Nitra – Banská Bystrica (52 km)
23. marca 2009 uzavretá zmluva Slovenska so spoločnosťou Granvia
20. apríla 2009 dodatok číslo 1 k zmluve
23. júla 2009 dodatok číslo 2
27. augusta 2009 priama zmluva medzi SR a GRANVIA, a. s.

Najzložitejšia dohoda, akú kedy Slovensko podpisovalo so súkromnými firmami, má prísne pravidlá pre súkromného koncesionára. Vláda Roberta Fica pri vyjednávaní najviac tlačila na rýchle termíny otvorenia. Stostranové zmluvy však predstavujú najprísnejšie pravidlá aj pre štát a vládu. Pri akejkoľvek prekážke či zaváhaní totiž súkromní majitelia môžu pýtať odškodnenia či dorovnania od vlády.

"Ako odmena môže byť koncesionárovi napríklad priznaný posun termínov alebo preplatenie dodatočných nákladov. Tiež je možné neskončenie zmluvy, na ktoré by inak malo ministerstvo dopravy právo. Výhody sa môžu aj kombinovať, nie je to však pravidlo, " doplnilo ministerstvo dopravy.

Čo vyplynulo z druhého dodatku k zmluve
stavebné náklady sú 915 miliónov eur (27,57 miliardy Sk), tak ako ich ponúkli súkromné firmy v súťaži
po započítaní aj 30–ročnej prevádzky narástla cena z 1,5 miliardy € (45 miliárd Sk) v súťaži na 1,8 miliardy € (54,23 miliardy Sk)
ročné splátky sa navýšili na 127,4 milióna € (3,83 miliardy Sk)
za tridsať rokov Slovensko zaplatí 3,8 miliardy € (115 miliárd Sk), pôvodne to bolo 3,5 miliardy €

Isté je, že vodiči tak dostanú rýchlostnú cestu neskôr, či to bude skutočne len niekoľko týždňov, závisí od toho, či dostane Granvia aj peniaze. Pritom samotná kríza už spôsobila, že cena projektu sa zvýšila o pol miliardy eur a Slovensko celkovo zaplatí až 3,8 miliardy eur (115 miliárd korún) za rýchle spojenie Bratislavy s Banskou Bystricou. Je to najvyššia cena za diaľnice, aká sa kedy platila. O cene aj termínoch 52–kilometrovej súkromnej diaľnice štát dlho vyjednával s rodičmi spoločnosti Granvia s firmami Vinci a ABN AMRO Highway, ktoré túto obrovskú zákazku od štátu získali. Vďaka kríze sa cena za postavenie a prevádzku zvýšila z 1,5 miliardy na 1,8 miliardy eur. A celkove splátky za 30 rokov pre Slovensko narástli až na 3,8 miliardy eur.

Či budú archeologické práce znamenať oneskorenie pre vodičov, bude jasné o niekoľko dní. Pôvodne minister Vážny hovoril, že súkromná cesta bude hotová na konci tohto roka. Termíny sa niekoľkokrát posúvali, vodiči mali jazdiť po veľmi rizikovom úseku za Nitrou na jeseň 2011. Posledná časť – samostatný obchvat Banskej Bystrice – mala byť otvorená v lete 2012.

debata chyba